ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. 1) Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2) Ανάπτυξης & Επενδύσεων
3) Οικονομικών και
4) Ενέργειας & Περιβάλλοντος
ΘΕΜΑ: «Δυσβάστακτη η αύξηση κόστους ενέργειας για τους ΟΕΒ – Ανάγκη περαιτέρω επιδότησής τους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης»
Όπως είναι γνωστό οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) διαθέτουν παροχές ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικής χρήσης και συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ωστόσο από το φετινό φθινόπωρο και έπειτα (Οκτώβριος 2021), η καθαρή τιμή (χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου κλπ.) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται κατακόρυφα μήνα με το μήνα, με τις πρόσφατες γεωπολιτικές συνθήκες, μάλιστα, να καταδεικνύουν περεταίρω αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρέχον έτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 18/12/2021 ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή δήλωνε πως προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή ακρίβεια, θα θεσμοθετούνταν η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας, με τον Υπουργό Ενέργειας να εξειδικεύει το μέτρο, λέγοντας πως από την κάλυψη εκ μέρους την Πολιτείας του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής «δεν εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος».
Παρότι η αρχική, γενικόλογη εξαγγελία έκανε λόγο για επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό 80%, τελικά ωστόσο, σύμφωνα με την σχετική απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/13046/455-10.2.2022-Τεύχος Β΄) μπήκε ανώτατο ποσό επιδότησης ύψους 20.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.
Δεδομένου ότι από το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε η χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των Ο.Ε.Β. με ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και κατά συνέπεια του κόστους αρδευτικού νερού, καθώς αυτό εξαρτάται μόνο από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι η κατάσταση της αδικαιολόγητης αύξηση της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των πρόχειρων χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ μετατράπηκε σε δραματική αύξηση του κόστους άρδευσης και λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ μιλούν για κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομικών των οργανισμών άρδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για το αγροτικό εισόδημα, αφού οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί, αναπόφευκτα, θα αυξήσουν αναλογικά με τις χρεώσεις που οι ίδιοι υφίστανται και τα τέλη άρδευσης των εξυπηρετούμενων παραγωγών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σκοπεύει η κυβέρνηση να εξαιρέσει τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής, καθώς οι Ο.Ε.Β. αποτελούν συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση αλλά ως πολλαπλές;
- Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αφού όπως είναι γενικότερα γνωστό οι ΤΟΕΒ, κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους, σε σχέση με την τιμολογιακή τους πολιτική, ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου;
- Με ποια μέτρα θα προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου 4296/2014 που προβλέπει κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του net metering για τους οργανισμούς άρδευσης των αγροτών;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ανδρέας Πουλάς
Απόστολος Πάνας
Κώστας Σκανδαλίδης
Γιώργος Αρβανιτίδης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ευαγγελία Λιακούλη
Νάντια Γιαννακοπούλου
Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου
Ιλχάν Αχμέτ
Χρήστος Γκόκας
Χαράλαμπος Καστανίδης
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Ανδρέας Λοβέρδος
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπουρχάν Μπαράν
Δημήτριος Μπιάγκης
Γεώργιος Παπανδρέου
Γεώργιος Φραγγίδης