Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα τη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μια ειδική συνεδρίαση, που διεξήχθη σε επίπεδο προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.
«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές κρίσιμων περιόδων του τόπου. «Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή. Όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου με ευθύνες που του επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι, αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά –κατά κοινή ομολογία– αντίπαλος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που, όπως τόνισε, «παρά το σύντομο της θητείας του, έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή, αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως Πρόεδρος μετά τη μεταπολίτευση».
Σχολιάζοντας τη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την Αριστερά, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως αυτή «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου μέσα σε δύσκολους καιρούς όπου το επίπεδο των σχέσεων δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητo», σημειώνοντας ότι «τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως άφησε πίσω του μία μεγάλη και πολύ δεμένη οικογένεια. «Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμησή τους προς την οικογένειά του» κατέληξε.
Στη συνέχεια και υπό την κοινή παραδοχή πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντικός πολιτικός που άφησε το προσωπικό του στίγμα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, έμεινε πιστός στην υπεράσπιση των πολιτικών επιλογών του και αποτέλεσε πρότυπο κοινοβουλευτικού άνδρα προσηλωμένου στους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τοποθετήθηκαν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κυρία Φώφη Γεννηματά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης και ο Επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Το Σώμα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ