Η Βόρεια Κορέα απάντησε στις ακόμη βαρύτερες κυρώσεις οι οποίες της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα προχωρώντας σήμερα σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, μια ενέργεια που το Τόκιο καταδίκασε με «τον εντονότερο τρόπο».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση, προεξόφλησε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ, ενώ προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.
Ο Μουν διέταξε να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», ανέφερε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις» προσθέτοντας ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα στη Βόρεια Κορέα», διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιοσιχίντε Σούγκα, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Ο Σούγκα πρόσθεσε ότι το Τόκιο, «σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες», θα αντιδράσει «με τον προσήκοντα τρόπο και με την αίσθηση του επείγοντος» στη νέα πυραυλική δοκιμή που έκανε η Πιονγκγιάνγκ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».
Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε καθώς ο Άμπε επέστρεφε από επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου κάλεσε την Πέμπτη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πάντως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρεξ Τίλερσον ωστόσο απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει και η Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, που κατά τον ίδιο «εργάζονται καταναγκαστικά».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανέφερε ότι η νέα δοκιμή ανάγκασε «εκατομμύρια Ιάπωνες να σκύψουν και να καλυφθούν», αν και οι κάτοικοι της βόρειας Ιαπωνίας έμοιαζαν εντελώς ήρεμοι και συνέχιζαν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες λίγη ώρα μετά τη δοκιμή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως για σήμερα Παρασκευή για να συζητήσει τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Προγραμματίζεται να συνεδριάσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.
Ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.
Νωρίτερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ προς τα ανατολικά.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά πριν συμπληρωθεί ένας μήνας που ένας βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος πέρασε πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας. Ο πρώτος είχε εκτοξευθεί την 29η Αυγούστου.
Στο μεσοδιάστημα η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, την 3η Σεπτεμβρίου.
Την Τετάρτη, ο ειδικευμένος ιστότοπος 38 North του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Ουάσινγκτον αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση για την ισχύ αυτής της βόμβας υδρογόνου—η οποία κατά την Πιονγκγιάνγκ έχει μικρό μέγεθος που επιτρέπει να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού πυραύλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του 38 North, η ενέργεια που εκλύθηκε ανερχόταν σε «περίπου 250 κιλοτόνους», δηλαδή η βόμβα ήταν 16 φορές ισχυρότερη από εκείνη που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα το 1945.
Κατά το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε σήμερα από μια εγκατάσταση κοντά στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ διένυσε απόσταση περίπου 3.700 χλμ. και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 770 χλμ., δηλαδή πιο μακριά και πιο ψηλά από τον Hwasong-12 ο οποίος είχε εκτοξευθεί στα τέλη Αυγούστου και είχε επίσης περάσει πάνω από την Ιαπωνία.
Η εκτόξευση αποτέλεσε προφανώς την απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στον όγδοο γύρο κυρώσεων που της επιβλήθηκε με μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, σε αντίδραση για την πιο πρόσφατη πυρηνική της δοκιμή.
Δεν επρόκειτο ακριβώς για έκπληξη, αφού η Πιονγκγιάνγκ είχε διαμηνύσει την Τετάρτη ότι θα επιταχύνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και είχε υποστηρίξει πως οι νέες κυρώσεις απέδειξαν ότι «ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».
Αυτές οι νέες κυρώσεις προβλέπουν κυρίως την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του προς τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων. Οι κυρώσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δεν είναι παρά το πρελούδιο των μέτρων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης ενίσχυσε την Πέμπτη τις κυρώσεις της σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ευθυγραμμιζόμενη με τον ΟΗΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ