Βλαστοκύτταρα και αναγεννητική ιατρική – Γράφει ο Δημήτρης Τσούκας

Ας μιλήσουμε για τα βλαστοκύτταρα και ας δούμε τι πρέπει να κάνουν ασθενείς που σκέφτονται ή πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία που περιέχει βλαστοκύτταρα.

Βήμα 1ο: Αν σας έχει προταθεί μια θεραπεία στην οποία χρησιμοποιούνται κύτταρα, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν έχει εγκριθεί από τον FDA η την EMA και αν διαθέτει CE Mark. Αυτή η ερώτηση είναι κομβική για την σωστή θεραπεία σας.

Βήμα 2ο: Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει –ακόμη και με φορτικότητα- τι ακριβώς θα πράξει. Ταυτοχρόνως ζητήστε να σας δοθούν εγγράφως οι πληροφορίες για τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη της κυτταρικής θεραπείας. Είναι αυτονόητη η απαραίτητη γραπτή σας συναίνεση με την υπογραφή και του γιατρού.

Βήμα 3ο: Ρωτήστε τον ιατρό σας για την εκπαίδευση και πιστοποίησή του σε τεχνικές αναγεννητικής ιατρικής, για την εμπειρία του και τον αριθμό παρόμοιων επεμβάσεων που έχει κάνει. Ποιο είναι το πρωτόκολλο παρακολούθησης των ασθενών του και τα αποτελέσματα των επεμβάσεών του. Τι δημοσιεύσεις έχει επί του θέματος, ομιλίες σε συνέδρια κυρίως διεθνή και συμμετοχή σε καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες βλαστοκυττάρων και αναγεννητικής ιατρικής.

Βήμα 4ο: Η λήψη αυτόλογων βλαστοκυττάρων είτε από το λίπος είτε από τον μυελό των οστών γίνεται υπό μέθη και σε αυστηρές συνθήκες αντισηψίας εντός νοσοκομειακής αίθουσας χειρουργείου. Για βλαστοκύτταρα από λίπος προτιμούμε μια μικρή λιποαναρρόφηση κοιλίας και για μυελό των οστών τη λεκάνη και όχι οστά όπως η κνήμη που έχουν ελάχιστα βλαστοκύτταρα, ιδίως με τρυπάνι που προκαλεί θερμικές βλάβες.

Βήμα 5ο: Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους και πάντοτε εντός του νοσοκομείου. Δεν επιτρέπεται βιολογικό υλικό να «ταξιδεύει» και να αποστέλλεται σε εργαστήριο για πολλαπλασιασμό, εκτός αν υπάρχει GMP εργαστήριο στο νοσοκομείο.

Διευκρίνιση: Η ένεση PRP δηλαδή πλάσματος εμπλουτισμένου μετά από φυγοκέντρηση με αιμοπετάλια,  ΔΕΝ είναι βλαστοκύτταρα.

Ο Δημήτρης Τσούκας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός,  Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Nebraska-Lincoln USA.
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Προηγμένης Αρθροσκοπικής Αθλητιατρικής και Αναγεννητικής Χειρουργικής, Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.
Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Υπεγράφη Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου – Ενισχύεται η αμυντική σχέση των δύο χωρών
Επόμενο άρθροΣώζουν ζωές οι Έλληνες διασώστες στην Τουρκία – Αναχωρεί και δεύτερη ΕΜΑΚ – Ξεπέρασαν τους 9.500 οι νεκροί από τον σεισμό