Βιβλιοπαρουσίαση: Λένα Χ. Δημητριάδου ”Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα”

Λένα Χ. Δημητριάδου ”Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα” 2020, Μαλλιάρης.Επιτυχημένα πραγματοποιήθηκε, Τετάρτη 15/6/2022 στη Βέροια, η παρουσίαση του βιβλίου. Τελετάρχης η Ελένη Λούκαρη Καλαϊτσίδου, ομιλητές: Παντελής Γουλάρας, Αλέκας Χατζηκώστας, Ηλίας Τσέχος και η συγγραφέας!

Δροσερό βιβλικό αντάμωμα, από μισό αιώνα πριν η ”χαμένη”, ανεπιστρεπτί, Βέροια να ζωντανεύει την εποχή της, μη γνωρίζοντας τα απανωτά φονικά πάνω στο σώμα της, να την σπαρταρούν από ελεεινότητα οι ”σφαγείς” άρχοντές της.

Όταν πήρε το λόγο ο Παντελής Γουλάρας, αναφέρθηκε στα όμορφα και δύσκολα σχολικά χρόνια, στις πολλές αναμνήσεις της συμμαθήτριά του Λένας Δημητριάδου, την ευχαρίστησε θερμά για τη διάσωση της μονάκριβης εκείνης ατμόσφαιρας, βοηθώντας οι χρονολογίες, οι τάξεις των σχολείων, τα δεκάδες ονοματεπώνυμα συμμαθητών, συμμαθητριών, διδασκάλων, καθηγητών διαβάζοντας ένα διήγημα από το βιβλίο.

Συνέχισε ο Αλέκος Χατζηκώστας, παρομοιάζοντας το βιβλίο σαν ένα viewmaster (παιχνίδι εικόνων) για την Βέροια, που δεν θα υπάρξει ποτέ έτσι και πάλι. Το παρελθόν δεν εξωραΐζεται, ανάφερε, δεν είναι το ίδιο ωραίο για όλους, ομοίασε το βιβλίο ως ”Κλασσικά Εικονογραφημένα” και πως ο τρόπος γραφής από τη συγγραφέα σε εισάγει στην λογοτεχνία. «Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το πάρει κάθε Βεροιώτης», είπε κλείνοντας.

Ο Ποιητής Ηλίας Τσέχος αναφέρθηκε στην δομή του βιβλίου, στα 28 αφηγήματα σε 163 σελίδες, ”το διάβασα εύκολα, μπήκα σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη εποχή οι σημερινοί αναγνώστες επίσης” και έκλεισε εμφατικά ” Αδιαμφησβήτητα από το βιβλίο ο αναγνώστης κερδίζει πιο πολλά από το συγγραφέα, μα δεν είναι πιο ολοκληρωμένος από εκείνον” …

Στο τέλος η συγγραφέας ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στο γιορτινό αντάμωμα του πρώτου της βιβλίου, αγκάλιασε και πάλι τη Βέροια, ώριμη πλέον, ιστορίες στριφογυρίζοντας, ατέλειωτες ρουφήχτρες χρόνων, αγάπης, αναμνήσεων μιας εφηβείας υφασμάτων ήθους!

Προηγούμενο άρθροΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μια ημέρα για τις χελώνες Καρέτα
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία – Τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια