Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης.
«Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε κοντά μας τους επιχειρηματίες ζαχαροπλάστες που θα υιοθετήσουν τη διαδικασία. Να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τα χαρτιά, τη μεθοδολογία και τη συνταγή για το παραδοσιακό γλυκό ρεβανί. Από αυτή την πιστοποίηση μόνο πλεονεκτήματα θα έχουμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Ειδικότερα, στους επαγγελματικούς φορείς της Βέροιας θα παρουσιαστούν οι προοπτικές από την ένταξη του γλυκού «Ρεβανί Βεροίας» στα προστατευόμενα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ένταξη.
Ο έλεγχος του φακέλου, ώστε να δοθεί από τις Βρυξέλλες το σήμα πιστοποίησης, αναμένεται να διαρκέσει από 9 μήνες έως ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται γύρω στους 45 ζαχαροπλάστες, εκ των οποίων οι 25 εδρεύουν στη Βέροια και έχουν ως κύριο γλυκό το ρεβανί, ενώ υπάρχουν 3 – 4 επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγή του προϊόντος σε διάφορες χώρες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ