Βέροια: Το 2ο Σχολείο Σκηνοθετών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας «απλώνεται» σε όλη την Ημαθία

Η ανάγκη για μοίρασμα μεταξύ των σκηνοθετών και συστηματοποίησης της τέχνης τους, δημιούργησε πέρυσι -για πρώτη χρονιά- το Σχολείο Σκηνοθεσίας, μια ιδέα και πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΘΕ.ΠΕ. Βέροιας Γιάννη Παρασκευόπουλου, το οποίο και φέτος για δεύτερη χρονιά «απλώνεται» σε Βέροια, Νάουσα και άλλες περιοχές της Ημαθίας.

«Ξεκίνησε από μια δική μου αγωνία να βρεθούμε κάποιοι άνθρωποι μαζί και να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα ώστε να πάμε το θέατρο παρακάτω και τι μπορούμε να μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σκηνοθέτης.

ΣΧΟΛΕΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ2

«Η ανάγκη φέτος ήταν ακόμη εντονότερη, ύστερα από όλη αυτή την αμφισβήτηση που έχει προηγηθεί και το πόσο έχει κλονιστεί ο ρόλος του σκηνοθέτη. Είναι ένας άνθρωπος που έχει απέναντι τους ηθοποιούς και τους “βασανίζει” ώστε να βγάλουν το αποτέλεσμα που έχει στο μυαλό του; Υπάρχουν τρόποι συνεργασίας και σύστημα;», αναρωτιέται ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό που τον απασχολεί κυρίως είναι ο «οπλισμός» που πρέπει να έχει ένας σκηνοθέτης.

Εκτιμά ότι αν ξεκινούσε σήμερα ο ίδιος τη σκηνοθετική του πορεία, ένα σχολείο, όπως αυτό που λειτουργεί αυτές τις μέρες (29 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου) για δεύτερη χρονιά στη Σχολή του Αριστοτέλη, θα του έδινε μεγαλύτερο θάρρος. «Με αυτό το σχολείο δεν θα γίνει κάποιος σκηνοθέτης, μπαίνει όμως ένας σπόρος και το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να μοιραστούν ό,τι τους προβληματίζει.

ΣΧΟΛΕΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ3

Αυτό το από κοινού μοίρασμα, οι κοινές αγωνίες και το ότι δουλεύουμε μαζί είναι το μεγαλύτερο κέρδος», σημειώνει. Η περυσινή πιλοτική διοργάνωση του Σχολείου Σκηνοθεσίας ανέδειξε, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, την ανάγκη να οργανωθεί ένα σύστημα. «Καταλάβαμε ότι συναντιόμαστε σε πολλά σημεία. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να βρούμε το ένα ισχυρό σημείο στο οποίο ακουμπάμε πάνω στο έργο».

 Οι μαθητές που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ως  προϋπόθεση εγγραφής έχουν μια προϋπάρχουσα σχέση με τη σκηνοθεσία. Είτε να έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, είτε να έχουν σκηνοθετήσει, είτε να είναι ηθοποιοί που φλερτάρουν με τη σκηνοθεσία. Στο 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας 50 νέοι δημιουργοί -περυσινοί μαθητές από το 1ο Σχολείο και καινούργιοι – στους οποίους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και μετακίνηση στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων – μέσα από πρακτικά μαθήματα, διαλέξεις, masterclasses και παραστάσεις, συναντιούνται με έντεκα δάσκαλους και μοιράζονται με εκείνους και μεταξύ τους τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες, ενώ παράλληλα διερευνούν την ευαίσθητη θέση του σκηνοθέτη μέσα στο σύμπαν του θεάτρου.

ΣΧΟΛΕΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ5

«Αυτό που φάνηκε από το περσινό, 1ο Σχολείο είναι ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μία βάση έρευνας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Φέτος λειτουργούν δύο κύκλοι, παλαιών (Β’ κύκλος) και νέων (Α’ κύκλος) σπουδαστών, ενώ δημιουργούνται και παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Το 2o Σχολείο Σκηνοθεσίας εστιάζει σε δύο κεντρικά ζητήματα: στον κώδικα δεοντολογίας και στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου εργασίας.

Οι μαθητές του πρώτου κύκλου, οι καινούργιοι μαθητές, διδάσκονται τις βασικές αρχές και τη μέθοδο εργασίας των δασκάλων τους, συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια υποκριτικής, παίρνουν μέρος στα masterclasses και παρακολουθούν προβολές παραστάσεων από κοινού με τους μαθητές του δευτέρου κύκλου. Επίσης, συνεργάζονται με τους μαθητές του δευτέρου κύκλου ώστε να συμμετέχουν ως ηθοποιοί στις παραστάσεις που θα σκηνοθετήσουν.

ΣΧΟΛΕΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ6

Οι μαθητές του δευτέρου κύκλου, όσοι συμμετείχαν στο 1ο Σχολείο Σκηνοθεσίας, συνεχίζουν τη δουλειά τους σε πρακτική βάση με τους δάσκαλους- σκηνοθέτες, που τους δίδαξαν πέρυσι. Στόχος τους θα είναι η δημιουργία παραστάσεων σύντομης διάρκειας, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα παρουσιαστούν στις γειτονιές της Βέροιας, της Νάουσας, σε αρχαιολογικούς χώρους, στο φράγμα του Αλιάκμονα, αλλά και σε περιοχές έκτος του αστικού κέντρου, καθώς πρόθεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι όχι μόνο η έρευνα των νέων μορφών της τέχνης του θεάτρου αλλά και επικοινωνία τους με το κοινό. Μέλημα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας είναι το Σχολείο Σκηνοθεσίας να θεσμοθετηθεί, ώστε κάθε καλοκαίρι η Ημαθία να γίνεται τόπος συνάντησης, εξερεύνησης και ζύμωσης της εξέλιξης της θεατρικής τέχνης.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Νυμφαίο της Μίεζας και Αρχαίο Θέατρο, στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας, στο Φράγμα Αλιάκμονα, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και στις αποθήκες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. «Δεν είναι μόνο η ενέργεια των χώρων όπως το αρχαίο θέατρο Μίεζας, που καθιστά μοναδικό το Σχολείο. Είναι και το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται εκτός αστικού κέντρου και με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται με μεγαλύτερη ένταση στους μαθητές, αλλά και στους δασκάλους», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

ΣΧΟΛΕΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ7

Στο 2ο Σχολείο διδάσκουν οι: Γιάννης Λεοντάρης, Δημήτρης Καραντζάς, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Τάρλοου, Γεωργία Μαυραγάννη και Γιώργος Νανούρης. Στα masterclasses οι: Βασίλης Μυριανθόπουλος, Σάββας Πατσαλίδης, Αμαλία Κοντογιάννη, Ομάδα «Εν Δυνάμει», κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία – Ελένη Δημοπούλου και Γιάννης Παρασκευόπουλος, ενώ στο εργαστήριο υποκριτικής ο Κώστας Φιλίππογλου.

Το Σχολείο Σκηνοθεσίας διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και την Art Box, ενώ στα μαθήματα βρίσκονται διαρκώς μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Νάουσας.

*Οι φωτογραφίες είναι από το λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμητρα Κεχαγιά
Προηγούμενο άρθροΠροβολή ταινίας στο Σπίτι του Εποικισμού
Επόμενο άρθροΤεχνολογία: Το πρώτο ξύλινο πάτωμα-μπαταρία που ανάβει λάμπες LED απλώς με το περπάτημα πάνω του!