Βέροια – Ασλανίδου Μαρία: Πρόσκληση στις Σχολές Γονέων του ‘Ερασμου

Ελάτε στις Σχολές Γονέων

Τι είναι οι Σχολές Γονέων

Οι σχολές γονέων δεν προσφέρουν έτοιμες, πακεταρισμένες γνώσεις. Δεν καθορίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος σε μια συμπεριφορά, ούτε δίνεται μια κατευθυντήρια γραμμή για το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε σε μια δεδομένη στιγμή. Κάθε άτομο είτε είναι παιδί, είτε ενήλικας είναι μοναδικό, γιατί έχει τα δικά του βιώματα και βάσει αυτών των βιωμάτων έχει αναπτύξει την προσωπικότητά του. Ακόμη με διαφορετικό τρόπο το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται όλα τα ερεθίσματα.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι σε αυτά τα σεμινάρια οι γνώσεις λειτουργούν σαν μεταβλητές δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται ως βάσεις, για την ανάπτυξη των εμπειριών μας. Μέσα από τις μεταξύ μας συζητήσεις και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων είναι πολύ πιθανόν να φτάσουμε στο σημείο να αναθεωρήσουμε ορισμένες από τις απόψεις μας και να υιοθετήσουμε καινούργιες.

Που βοηθούν

  1. Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, τα παιδιά και οτιδήποτε άλλο θεωρηθεί σημαντικό, μπορούμε να το εντάξουμε ως θέμα για συζήτηση.
  2. Στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και της οικογένειάς μας.
  3. Στην απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων, όπως θυμού, επιθετικότητας, άγχους κλπ.
  4. Υιοθετούμε καινούργιους κανόνες συμπεριφοράς.
  5. Καθορίζονται οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια, καθώς και οι σχέσεις των μελών μέσα στην οικογένεια.
  6. Γινόμαστε πιο εξωστρεφείς στο να συζητάμε τα προβλήματά μας και με τη βοήθεια της ομάδας ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις.

 Θεματολογία

  1. Οικογένεια: Ποια είναι η ψυχοδυναμική της οικογένειας και ποιος ο μηχανισμός της οικογενειακής λειτουργίας.
  2. Παιδιά: Να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματα του παιδιού, είτε είναι κοινωνικού, είτε συναισθηματικού χαρακτήρα. Να αναγνωρίσουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν λεκτικά ή μη. Να καθορίσουμε το ρόλο του παιδιού μέσα στην οικογένεια και να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν έχει μόνο ανάγκες αλλά και υποχρεώσεις.
  3. Γονεϊκή συμπεριφορά: Εδώ θα προσπαθήσουμε να δούμε αν ο χαρακτήρας του γονιού επηρεάζει την εξέλιξη του παιδιού(τύποι γονεϊκής συμπεριφοράς).

Που απευθύνονται

  • Σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών.
  • Σε γονείς κάθε ηλικίας, μόρφωσης και εθνικής προέλευσης.
  • Σε μελλοντικούς γονείς.

Γράφει η Ασλανίδου Μαρία, Ψυχολόγος

Προηγούμενο άρθροΏρα Ευθύνης: Κοίτα ποιος μιλάει για “μεσαίωνα” και τον τόπο θέλει να σώσει
Επόμενο άρθροΒέροια: Εβδομάδα κατά της Σχολικής Βίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας