Βέροια: Οι γεωργοί της Αλεξάνδρειας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές παγετού και χαλαζόπτωσης. – βίντεο-φωτο

Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας επισκέφτηκε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας, με κύριο θέμα την επισήμανση των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Απριλίου.

Ταυτόχρονα στο πλευρό των γεωργών βρέθηκαν ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης. Πραγματοποιήθηκε διάλογος και αποδόθηκαν περαιτέρω απαντήσεις από την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας, κα Μαρία Παππά.

DSC01167Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας στάθηκε στην καρπόπτωση που υπέστησαν αχλάδια, μήλα και κυδώνια από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας σε περιοχές της Αλεξάνδρειας, κατά μήκος του ποταμού Λουδία. Στο παραπάνω απαντήθηκε ότι έχουν γίνει ήδη επισημάνσεις ώστε να προχωρήσει η καταγραφή και να υποβληθούν άμεσα οι δηλώσεις των ζημιών. Διχογνωμία προέκυψε μεταξύ του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κου Τάσου Λιολιόπουλου και της κας Παππά, σχετικά με το θέμα παγετού του Απριλίου. Η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ εκφράζοντας την άποψη της υπηρεσίας, ανέφερε ότι η καταγεγραμμένη θερμοκρασία των -0.3°C για 10 λεπτά της ώρας η οποία παρατηρήθηκε, δεν θεωρείται αιτία της ζημιάς. Οι επισημάνσεις των ζημιών έγιναν,  δεν διαπιστώθηκε όμως ως αιτία ο παγετός. Ο κ. Λιολιόπουλος παρότρυνε τους εμπειρογνώμονες του ΕΛΓΑ να εξετάσουν άμεσα την καρπόπτωση, ούτως ώστε οι προκείμενες ζημιές να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ(ΚΟΕ). Έκανε λόγο επίσης για τη μεγάλη ζημιά στα σιτηρά από τις πλημμύρες του 2014. Τόνισε δε την αλλαγή του κανονισμού των ΠΣΕΑ(ΚΟΕ) με την προοπτική οι παραπάνω ζημιές να ενταχθούν στο πρόγραμμα άμεσα, ενώ ως φαίνεται παρατηρείται κωλυσιεργία από τον αρμόδιο Υπουργό. Για το θέμα των αποζημιώσεων των περσινών χαλαζοπτώσεων η κα Παππά ενημέρωσε ότι αυτές θα καταβληθούν τον προσεχή Ιούνιο αρχικά σε ποσοστό 80% επί του  συνόλου. Κατόπιν θα αποπληρωθεί και το υπόλοιπο ποσοστό.

DSC01178Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης τόνισε την αναγκαιότητα της στήριξης του αγροτικού κόσμου της περιοχής, μιας και ο κλάδος της γεωργίας αποτελεί τη βαριά βιομηχανία σε Ημαθία και Πέλλα.

Τέλος, ο Βουλευτής ΝΔ κ. Βεσυρόπουλος παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι έχει ήδη κατατεθεί από την παράταξή του από τον Μάρτιο του 2014 συγκεκριμένη τροπολογία στον Υπουργό Γεωργίας, που προβλέπει την αποζημίωση των γεωργών από οποιοδήποτε ζημιογόνο αίτιο. Κατήγγειλε ότι οι αναλογιστικές μελέτες αυτής παραμένουν για πάνω από δύο χρόνια στο συρτάρι του αρμόδιου Υπουργού. Επίσης για τον παγετό της 21ης Απριλίου τόνισε ότι η καρπόπτωση συνεχίζεται και η περίπτωση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ(ΚΟΕ). Επίσης αναφέρθηκε στις περσινές χαλαζοπτώσεις, ενώ συμπορευόμενος με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου επεσήμανε την ισχύουσα τροποποίηση του κανονισμού ένταξης ζημιών στα ΠΣΕΑ(ΚΟΕ), όπου δεν απαιτείται πλέον η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η από κοινού απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Δείτε τους γεωργούς στον ΕΛΓΑ Βέροιας στο  βίντεο:

Δείτε την τοποθέτηση του βουλευτή ΝΔ Απόστολου Βεσυρόπουλου:

Φωτό:

DSC01163DSC01164DSC01166DSC01167DSC01168DSC01169DSC01170DSC01171DSC01173DSC01175DSC01176DSC01177DSC01178DSC01179DSC01180DSC01181DSC01182DSC01183DSC01184DSC01462DSC01467ε1

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ, γνωστός για τον ρόλο του πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Μποντ
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Υποβολή δηλώσεων για ζημία από το χαλάζι της 17ης Μαΐου στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ της Δ.Ε. Αλεξάνδρειας έως 1 Ιουνίου