Βέροια- Ανδρέας Ξανθός: Είμαστε σε φάση επούλωσης των διαχρονικών πληγών του ΕΣΥ – Το υπουργείο Υγείας ενισχύει τα νοσοκομεία του νομού Ημαθίας –

Στη στήριξη των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού, αλλά και με τις προσλήψεις πέντε γιατρών στο πρώτο και τριών στο δεύτερο, για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Ημαθίας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός, ανέφερε ότι θα ασκηθεί πίεση στην Κτηματική Εταιρεία και στον ανάδοχο προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του νοσοκομείου Βέροιας, μέσα στους πρώτους 7 μενετού 2018. Παράλληλα, επισήμανε, ότι στους αμέσως επόμενους μήνες θα τεθούν σε λειτουργία  οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Βέροια. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα δύο νοσοκομεία παρά τα προβλήματά τους επιτελούν σημαντικό έργο στη δημόσια περίθαλψη.

«Είμαστε σε μία φάση επούλωσης  των πληγών του ΕΣΥ οι οποίες ήταν πολλές, ήταν διαχρονικές και επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Κάνουμε μία προσπάθεια να καλύψουμε, και νομίζω σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει, τα πιο επείγοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό και μέσω των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ -που ήταν μια πολύ κρίσιμη ενίσχυση. Συνολικά 4.000 άνθρωποι κάλυψαν μαζικά ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να προκηρύξουμε και μόνιμες θέσεις και  καλύψουμε με έναν ασφαλή τρόπο τις διαχρονικές ανάγκες και τα κενά του συστήματος. Ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο μια προκήρυξη που αφορά το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό και είναι σε εξέλιξη οι κρίσεις που αφορούν τους γιατρούς. Νομίζω ότι έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Ο προϋπολογισμός τους έχει ενισχυθεί κατά την άποψή μας με τον ίδιο τρόπο με την ίδια δυνατότητα που υπήρχε και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Έχουμε ενισχύσει τις λειτουργικές δαπάνες με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ τη διετία και με 600-700 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία 2015-18. Με αυτό τον τρόπο έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρελθόντος σχετικά με τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων με φάρμακα με υγειονομικό υλικό, με αντιδραστήρια»  δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

 Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το υπουργείο έχει ενισχύσει τη δυνατότητα των νοσοκομείων να  προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό και ότι το κονδύλιο για τους επικουρικούς γιατρούς τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνώντας τα 90 εκατομμύρια. Ανέφερε, ακόμη, ότι με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που θα  γίνουν αυτή την περίοδο,  θα ενισχυθούν τα Τμήματα Επειγόντων  Περιστατικών (ΤΕΠ) και συγκεκριμένα το ΤΕΠ του νοσοκομείου της Βέροιας με πέντε γιατρούς και της Νάουσας με τρεις.

«Είναι μια  πολύ κρίσιμη ενίσχυση σε ένα τμήμα το οποίο παίζει ένα πολύ ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ. Είναι ο χώρος που υπάρχει πολλές φορές και ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές και δυσλειτουργίες και υπερκόπωση για το ανθρώπινο δυναμικό. Θα  προσπαθήσουμε λοιπόν με την παρουσία ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ να ενισχύσουμε την αυτόνομη συγκρότηση και την οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΠ μαζί με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που είναι σε εξέλιξη μέσω των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας που είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία στους αμέσως επόμενους μήνες εδώ στην πόλη της Βέροιας» είπε. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός, ανέφερε ότι θα στηριχθούν και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο της Νάουσας ο υπουργός ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα, λόγω του αντικειμενικού προβλήματος της πλήρους κάλυψης των προκηρυσσόμενων θέσεων γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και επικουρικών γιατρών. «Υπάρχουν κάποιες ιδέες. Για παράδειγμα να γίνει ταυτόχρονη προκήρυξη δύο κενών οργανικών θέσεων που αφορούν την Παθολογική Κλινική που εκεί είναι το πιο ζωτικό πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές  τις προτάσεις στο επόμενο διάστημα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι έχουν προκηρυχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν θέσεις αλλά δυστυχώς απέβησαν άγονες οι κρίσεις. Υπάρχουν και εκεί κενά που πρέπει να καλυφθούν. Νομίζω ότι πολύ κρίσιμη παρέμβαση είναι να υπάρξει αξονικός τομογράφος, ένα εξαιρετικά απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο που οφείλει κάθε νοσοκομείο να το έχει και να μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν τμήματα αξιόπιστα τα οποία παρέχουν πολύ καλή φροντίδα  με ιστορικότητα με μια διαδρομή όπως η ορθοπεδική κλινική και άλλες κλινικές. Νομίζω λοιπόν ότι θα κάνουμε μία προσπάθεια ισόρροπης στήριξης και των δύο νοσοκομείων. Αυτή είναι η βούληση της διοίκησης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και δεν θεωρούμε ότι η λύση στα προβλήματα είναι οι διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές, οι αποσυνδέσεις όπως καμιά φορά προβάλλεται από ορισμένους τοπικούς φορείς. Νομίζουμε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί πραγματικά η δημόσια περίθαλψη στο πλαίσιο των γενικών περιορισμών που υπάρχουν στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝα ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ζητά η ΕΝΠΕ
Επόμενο άρθροΞεκινάει, μέσα στις επόμενες μέρες ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα οχήματα, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος