Βέροια – 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου: Ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής ΄Ενωσης για τα πυρηνόκαρπα

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, υπογράφηκε χθες στην Ελιά της Βέροιας, το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ένωσης για τα πυρηνόκαρπα.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ  Νίκα

Σκοπός είναι η ανάπτυξη της συνεργασιμότητας μεταξύ των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των φορέων ώστε να μπορούν συντονισμένα και με το ανάλογο νομικό πλαίσιο να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν νέες διεθνείς αγορές ή να διευρύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Ο κ.Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών του Νομού Ημαθίας, χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν εξάγουμε στη γειτονιά μας επειδή δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε το κρίσιμο μέγεθος και ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες».

Ο κ. Γιαννακάκης έδωσε επίσης σημαντικά στοιχεία για τις υφιστάμενες εξαγωγές αλλά και για την καλλιέργεια των πυρηνόκαρπων. ΄Αλλωστε η καλλιέργεια των επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών επικεντρώνεται κυρίως στις περιοχές της Ημαθίας με καλλιεργήσιμη έκταση 110.907 στρέμματα. Η παραγωγή της είναι 78.850 τόνοι ροδάκινα και 32.057 νεκταρίνια. Η Ημαθία είναι δεύτερη κατά σειρά παραγωγός συμπύρηνων ροδάκινων μετά την περιοχή της Πέλλας. Τέλος, τόνισε ότι με την αναδιοργάνωση και την αύξηση εμπορικών μεγεθών με εταιρικές συμπράξεις των παραγωγικών φορέων θα κατορθώσουμε να είμαστε παρόντες σε όλες τις αλυσίδες super markets με οικονομική διασφάλιση.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός σε όλη την προσπάθεια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και θα γίνει άμεση εκτίμηση ζημιών με διεκδίκηση ευρωπαικών πόρων.

΄Εξω από την αίθουσα οι αγρότες  από τους συλλόγους Βέροιας, Αλεξάνδρειας και τον ΄Μαρίνο Αντύπα΄, καθώς και μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν και πέταξαν ροδάκινα απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές των ροδακίνων.

Τα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης θα έχουν έδρα το κτίριο της πρώην ΕΑΣ Βέροιας. Η υπογραφή του καταστατικού και η επίσκεψη του υπουργού έγινε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ροδάκινου που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν  οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου και  Γιώργος Ουρσουζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου, στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Εντυπωσιακοί ο 1ος Αλεξανδρινός Αγώνας 5χλμ και το GIDAS FUN RUN στους δρόμους της Αλεξάνδρειας! – βίντεο-φωτο
Επόμενο άρθροΣταυρός Ημαθίας: Ανθοφύτευση του Πολ. Συλλόγου ΕΣΤΙΑ Σταυρού