Βελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αιγείου γάλακτος μέσω χορήγησης προβιοτικών στις αίγες

Η συνεργασία ενός Πανεπιστημίου, ενός Συνεταιρισμού και μιας εταιρείας Συντονιστή του έργου, αποτέλεσε απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να υποβληθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απρίλιος 2025- Χώρος Εκδηλώσεων Έναστρον, Γλινάδο Νάξου

Δείτε το βίντεο:

Η καινοτομία του έργου αφορούσε στην ενσωμάτωση προβιοτικών ως συμπλήρωμα διατροφής στο σιτηρέσιο μικρών μηρυκαστικών αυτόχθονων φυλών, με αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη πέψη των ινωδών ουσιών του σιτηρεσίου αλλά και την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του γάλακτος.

Στα πλαίσια κοινοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Γλινάδο Νάξου, στην οποία παρευρέθησαν πολλοί κτηνοτρόφοι, μέλη συνεταιρισμών καθώς και η επιστημονική κοινότητα. Το ενδιαφέρον του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα αποτελέσματα του έργου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε προχωρώντας σε μια σύντομη εισαγωγή εκ μέρους του συντονιστή φορέα ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στέλιος Δρυς, ενώ ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου περιέγραψε τις τεχνικές και την εμπειρία του από τη συνεργασία του με την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κτηνοτρόφος της ΕΑΣ Νάξου που συμμετείχε στη διεξαγωγή του πειράματος, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην όλη διαδικασία, αλλά και τις απόψεις του σχετικά με την καθιέρωση χρήσης προβιοτικών στη διατροφή των μικρών μηρυκαστικών. Η κυρία Γκρατσία Μαρίνα, Διευθύντρια Διαχείρισης Παραγωγών-Γεωπόνων, μίλησε για το ρόλο της προτεινόμενης καινοτομίας του έργου στην ενίσχυση των αποδόσεων των ζώων του νησιού.

 Το θέμα ανέπτυξε πλήρως ο κ. Καραμάν Λόζος Ηλίας, επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πραγματοποίησε την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, γίνανε ερωτήσεις στον καθηγητή οι οποίες απαντήθηκαν με τεκμηρίωση και επιχειρήματα από τον ίδιο, ενώ παράλληλα μοιράστηκε δηλώσεις του για την εντύπωση που άφησε το καινοτόμο προϊόν.

Προηγούμενο άρθροΤρεις συλλήψεις στη Βουλγαρία, μετά την ανεύρεση 560 κιλών ακατέργαστης κάνναβης σε κοντέινερ στον Πειραιά
Επόμενο άρθροNonblowingcheese