«Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, με όραμα ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης και σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τη βιοποικιλότητα και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της».
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το βράδυ από τη Λάρισα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο του 4ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που γίνεται στη Λάρισα.
«Στις επαφές που είχα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου – ανέφερε ο κ. Κόκκαλης σχετικά με την επίσκεψή του στο Κατάρ – φάνηκε έντονα το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, ενώ εντύπωση μου προκάλεσαν τα εύσημα που εισέπραξε η ελληνική αποστολή για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης».
Ακόμα, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για τον «σύγχρονο αγρότη» ο οποίος όπως είπε, «είναι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης»:
«Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, δημιουργώντας νέες βάσεις για το αγροτικό εισόδημα, ώστε να διεκδικεί επάξια την αξιοπρέπειά του και την ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Πρόσφατα, σε ερώτηση στη Βουλή, επεσήμανα την ανάγκη να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του».
Κατά τον κ. Κόκκαλη, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας βρισκόταν για χρόνια σε μια παρελκυστική πορεία, με ασαφή στρατηγική και ανεπαρκή σχεδιασμό από πλευράς πολιτικής ηγεσίας. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, οι αγρότες έχασαν την πίστη τους στην Πολιτεία και στη γη τους, και στερημένοι από την ικμάδα και τη δημιουργικότητα, ανέμεναν την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων. «Οι πολιτικές αβελτηρίες στο εσωτερικό και τα δομικά σφάλματα στην διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετέτρεψαν την πιο δυναμική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων, σε μία μη βιώσιμη και μη ελκυστική δραστηριότητα σχεδόν προνοιακού χαρακτήρα» σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε:
«Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των λαών δημιουργούν ένα νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αναζητώντας πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας. Επομένως αναδεικνύεται η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη. Χρειάζεται λοιπόν, η κατανόηση των χαρακτηριστικών της ζήτησης και απαιτείται η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων, τόσο στην οργάνωση της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, όσο και στην προσέγγιση του καταναλωτή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ