Βασίλης Κεγκέρογλου: Στηρίζουμε τα θετικά για το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταθέσαμε 15 άρθρα τροπολογιών για όλα όσα δεν επιλύονται.

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εκφράζουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας προς τον τουρκικό και το συριακό λαό, όπως έχουν εκφράσει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη στήριξη που αποφάσισε η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής από τον μεγάλο σεισμό που έγινε στη γειτονική χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αναφερθούμε και στο πρόσφατο τραγικό συμβάν με την πτώση του F-4, που οδήγησε στην απώλεια των δύο πιλότων μας. Μας υπενθυμίζει αυτό το τραγικό γεγονός, με τον πλέον εκκωφαντικό και οδυνηρό τρόπο, την υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και ιδιαίτερα το έμψυχο δυναμικό τους.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικό και πολιτικό, αποτελεί τον βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος της αποτρεπτικής δύναμης της πατρίδας μας.

Με αυτή την πεποίθηση το ΠΑΣΟΚ στήριξε στη Βουλή τις αμυντικές συμφωνίες και όλα σχεδόν τα εξοπλιστικά προγράμματα στην αρμόδια Επιτροπή, θέτοντας, συνεχώς, δύο παραμέτρους:

-την ουσιαστική εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και βέβαια,

-τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, στρατιωτικού και πολιτικού.

Το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις παρακαταθήκες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει σταθερά η πολιτική και πατριωτική δύναμη που στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και δεν μας ακουμπούν φωνασκίες και αντιδράσεις, που διαπιστώσαμε προηγουμένως ότι διακατέχουν τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.

Προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση και επισημαίνουμε την αδήριτη ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι απόστρατοι περίμεναν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την προσδοκία ότι θα επέλυε τα χρονίζοντα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν. Φαίνεται ότι τριάμισι χρόνια δεν αρκούσαν στην Κυβέρνηση, ώστε να διαμορφώσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο, που να αφορά τη μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα εντεκάμισι χιλιάδες σχόλια της διαβούλευσης, οι παρατηρήσεις και οι τροπολογίες που καταθέσαμε δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς από την ηγεσία του ΥΕΘΑ, ούτε βέβαια και οι προτάσεις που εσωτερικά στη ΝΔ έγιναν με αποδέκτη τ τον εισηγητή και τους Υπουργούς. Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στον χώρο της ΝΔ, απόστρατοι κυρίως, ενημέρωναν και εμάς για τις μάταιες προσπάθειες να πείσουν την πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι.

Όμως, μακριά από εμάς ο μηδενισμός. Το νομοσχέδιο λύνει αρκετά προβλήματα και γι’ αυτό θα ψηφίσουμε πολλά άρθρα του, όπως ανέφερα και στην Επιτροπή. Δυστυχώς, όμως, αφήνει και πάρα πολλά άλυτα και σε κάποια σημεία δημιουργεί επιπρόσθετα.

Ναι, είναι κατώτερο των περιστάσεων, δεν απαντά στις σημερινές συνθήκες, φάνηκε και από την τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συμπεριφέρθηκε και συνδικαλιστικά -μία άλλη ιδιότητα την οποία ανακαλύψαμε σήμερα- θέλοντας να καλύψει τους αντιδρώντες -χιλιάδες στελέχη απόστρατοι και εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων- ταυτόχρονα, όμως, έπρεπε να κάνει και μία επίθεση προς το ΠΑΣΟΚ.

Δεν γινόταν διαφορετικά.

Από τα θέματα που θέσαμε στις συνεδριάσεις της επιτροπής και τις ρυθμίσεις που προτείναμε, δόθηκαν υποσχέσεις για επίλυση δύο-τριών θεμάτων. Παραμένουν άλυτα και δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα για το σύνολο των οποίων -το τονίζω- σας έχουμε καταθέσει τροπολογίες. Και στην επιτροπή και σήμερα στην ολομέλεια, αλλά και νομοτεχνικές βελτιώσεις και προτάσεις για την επίλυσή τους. Για όλα τα θέματα, το τονίζω!

Αναφέρομαι συγκεκριμένα:

Πρώτον, το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ. Η αναγνώριση από τον κύριο Υπουργό της ανάγκης ρύθμισης στο μέλλον, δεν επιλύει το θέμα, αφού θα αποστρατευθούν ενεργά και ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάντε αποδεκτή την τροπολογία μας. Τι το λέτε και το ξαναλέτε; Εσείς λέτε στον Υπουργό «έχει κατατεθεί μία τροπολογία καλά επεξεργασμένη από το ΠΑΣΟΚ, αποδεχθείτε την, κύριε Υπουργέ». Γιατί δεν το λέτε; Αντί αυτού, κάνετε επιθέσεις. Θα τα πούμε παρακάτω.

Δεύτερον, η σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ, ειδικών καταστάσεων, σε σχέση με τους υπόλοιπους άλλων κατηγοριών. Για το συγκεκριμένο θέμα καταθέσαμε τροπολογία στην ολομέλεια, ώστε να λύνεται αυτό το θέμα και να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό του Ταγματάρχη για Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και Λοχαγού για Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας.

Τρίτον, το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών και εξομοίωση μισθών με αυτούς των σπουδαστών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάνετε δεκτή την τροπολογία.

Τέταρτον, το μισθολόγιο των εθελοντών μακράς θητείας, στη βάση της αναλογικότητας με το φερόμενο βαθμό. Κάνετε δεκτή την τροπολογία.

Πέμπτο, η βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης μεταθέσεων εξέλιξης των αξιωματικών. Κάντε δεκτή την πρότασή μας.

Έκτο, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ενώσεων αποστράτων αξιωματικών. Μην μου πείτε ότι δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Διατηρείτε την υποχρεωτικότητα, λες και οι απόστρατοι-στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν συνείδηση ότι πρέπει να είναι στις ενώσεις αυτές εθελοντικά και τους λέτε «υποχρεωτικά!».

Σε ποια εποχή ζείτε; Παντού έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε φορείς, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιστημονικούς φορείς, τεχνικό επιμελητήριο, οικονομικό, σε όλα αυτά έχει καταργηθεί. Τους αποστράτους τους θεωρείτε ασυνείδητους; Το διατηρείτε;

Έβδομο, η βελτίωση προς το δικαιότερο του θεσμικού πλαισίου στέγασης των στρατιωτικών.

Όγδοο θέμα, η αναβάθμιση των πτυχίων ΑΣΣΥ και η αποκατάσταση ισοτιμίας τους με τα πτυχία ιδρυμάτων τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ένατο θέμα, η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς απόφοιτους της Σχολής Ικάρων. Και γι’ αυτά θέματα έχουμε καταθέσει την τροπολογία.

Δέκατο, δεν βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών και δεν θεσμοθετείται δευτεροβάθμιο όργανο εκδίκασης των ενδικοφανών προσφυγών και έτσι υπάρχει έλλειμα απόδοσης δικαιοσύνης. Πρέπει να το θεσπίσουμε. Δεν νομίζω να διαφωνεί καμία πολιτική δύναμη με την απόδοση δικαιοσύνης σε περιπτώσεις, βεβαίως, που έχουν αδικηθεί άνθρωποι.

Ενδέκατο, δεν προωθείται η αξιοκρατική και αντικειμενική αξιολόγηση, προαγωγή, τοποθέτηση στελεχών σε θέση υψηλής ευθύνης.

Δωδέκατο, δεν διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αξιοκρατίας της εργασιακής ειρήνης. Μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση: Οι βασικές παράμετροι για μια τέτοια μεταρρύθμιση έχουν τεθεί από εμάς.

Δέκατο τρίτο, δεν αναδιαρθρώνεται το θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών, με έμφαση στην ομαδικότητα, στην ανταλλαγή γνώσεων, στην απόκτηση διατομεακών γνώσεων και στις διαπροσωπικές ικανότητες.

Δέκατο τέταρτο, δεν αντιμετωπίζεται η χρονίζουσα βλαπτική πρακτική να αποστρατεύονται ικανότατοι και έμπειροι επιχειρησιακοί αξιωματικοί επειδή δεν έχουν πρόσβαση στα γνωστά «ασανσέρ».

Δέκατο πέμπτο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μια γενικότερη μέριμνα για πολιτικούς υπαλλήλους και κυρίως δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για τη σταδιακή κάλυψη του μεγάλου αριθμού των οργανικών κενών, που υπάρχει σε εργοστάσια, νοσοκομεία, σε υπηρεσίες όπου υπηρετεί πολιτικό προσωπικό.

Δέκατο έκτο, διατηρείται η διάταξη για την υποχρεωτική αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που εμφανίζουν ανίατο νόσημα.

Δέκατο έβδομο, δεν υπάρχει δίκαιος καθορισμός μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αφού παραμένει η αύξηση των μεριδίων μόνο για τους ανώτατους του Στρατού –καλώς- αλλά δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα για τους μεσαίους και τους χαμηλόβαθμους . Και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μείωσης του βοηθήματος οικογενειακής επαγγελματικής αυτοτέλειας, όπως το καθιερώσατε πέρυσι.

Δέκατο όγδοο, δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι θα εξεταστεί η αναδρομικότητα στην κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα των μερισματούχων του μετοχικών ταμείων από 1/1/2021. Περιμένουμε, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά μιλάει από το 2016 και μετά. Και θα ήταν πράξη δικαιοσύνης να περιλαμβάνεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δέκατο ένατο, δεν αναπροσαρμόζεται το καταβαλλόμενο ποσό στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω τέλεσης γάμου το οποίο για τις σημερινές συνθήκες παραμένει υψηλό.

Εικοστό θέμα. Παραμένουν τα άρθρα 3 έως 14 και η σύσταση των ειδικών λογαριασμών πρόνοιας χωρίς αναλογιστικές μελέτες, με επιβολή κρατήσεων επί των αποδοχών και 3% επί των ημερήσιων αποζημιώσεων εξωτερικού. Δημιουργούνται ειδικοί λογαριασμοί χωρίς τη συμμετοχή του κράτους.

Ο Υπουργός κατέθεσε τροπολογίες μετά τη συζήτηση στις Επιτροπές. Διακρίνω μια προχειρότητα, διότι εισάγονται πολλά θέματα τα οποία είναι αντικείμενο του νομοσχεδίου και το θυμήθηκαν μετά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλοδεχούμενες, θετικές, τις οποίες θα τις στηρίξουμε.

Βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθώ στην τροπολογία που έρχεται για πολλοστή φορά για τις πυραυλακάτους και συγκεκριμένα για τη νούμερο 7. Απαιτείται δέκατη τέταρτη παράταση, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι 30 Ιουνίου. Εγώ είπα στον Υπουργό «δώσε μέχρι τέλος του χρόνου». Δεν το βλέπω, με τους ρυθμούς δηλαδή που έχουμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα, αλλά μακάρι να ολοκληρωθεί και να προχωρήσουμε. Πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος, να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έτοιμη, επιχειρησιακή και αυτή η πυραυλάκατος που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ανακοινώσατε στην Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, όμως αλήθεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έρθει σήμερα;

Όχι ότι δεν μας φτάνετε εσείς, κ. Χαρδαλιά, αλλά είπε ορισμένα πράγματα και θέλουμε να δούμε αν θα τα τηρήσει.

Ανακοινώσατε στην Επιτροπή και μια παράταση για Σκαραμαγκά. Τροπολογία δεν φέρατε και οι εργαζόμενοι ξέρετε ότι είναι στον αέρα.

Σχετικά με την προσαύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, είναι μια εξαγγελία θετική. Θα πρέπει να προσέξετε να μην μετατραπεί σε κοροϊδία και λόγω του ύψους της αποζημίωσης, αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν ορίζετε ποια χαρακτηρίζουμε ως ειδική αποστολή, ποια θεωρείται ως ειδική αποστολή και άρα εντάσσεται σε αυτήν την υποχρέωση της πολιτείας για την καταβολή του ειδικού επιδόματος, του επιδόματος των ιδιαίτερων συνθηκών. Το ύψος βέβαια των 25 εκατομμυρίων προϊδεάζει ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός και δεν θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Έρχομαι στη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ, για το οποίο υπήρξε και κατά την άποψή μου άστοχη τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος προσπάθησε να ισοφαρίσει τον συνδικαλιστικό ρόλο που ανέλαβε να παίξει με μια πολιτική αντιπαράθεση για την Αντιπολίτευση. Προσπαθείτε να το επιλύσετε, αλλά μόνο για ορισμένες σειρές.

Να πούμε, λοιπόν, ιστορικά τι έχει γίνει. Με το ν.3883 πράγματι επιχειρήθηκε να λυθεί το θέμα του συνταξιοδοτικού του συνόλου του προσωπικού για αύξηση των ετών υπηρεσίας και του χρόνου συνταξιοδότησης, δηλαδή ένα ανάλογο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΕΠΟΠ. Ξέρετε πολύ καλά τι ισχύει στην πολιτική. Αν δεν το ξέρετε, κύριε Μανωλάκο, να σας πούμε ότι στην πολιτική, αλλά και στον Στρατό που υπηρετήσατε, ισχύει η «ετερογονία των σκοπών». Ήρθε, λοιπόν, μια ρύθμιση να λύσει ένα θέμα. Δεν ανέτρεψε και δεν έκανε σε μεγάλο βαθμό αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα και στη συνέχεια ο ν.4609/2019, δυστυχώς δεν το επέλυσε. Χρειάζεται επίλυση, στη βάση της τροπολογίας που καταθέσαμε, ώστε να προηγηθούν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ έναντι όλων των ομοιόβαθμών τους εθελοντριών και εθελοντών.

Εμείς, λοιπόν, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη τι κάναμε; Μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις συνεχώς θέταμε αυτό το θέμα, προκειμένου να λυθεί. Και προς τιμήν του ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε την ανάγκη επίλυσης του θέματος και θα θυμάστε πολύ καλά -και όλη η Βουλή, αφού έχει ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση- ότι έχει λυθεί για μία σειρά που ήταν και επείγον για να μην καταλυθεί από τη διάταξη η οποία ήταν εις βάρος μας.

Σήμερα φέρνετε μια ελλιπή ρύθμιση για τις σειρές 91, 92, 93. Και τι λέμε εμείς; Αντί να κραυγάζετε, κύριε Μανωλάκο, πείτε στον Υπουργό να δώσει λύση στο θέμα για όλες τις σειρές. Απλά πράγματα. Εμείς κατανοήσαμε το πρόβλημα και εξήγησα και πώς.

Η νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε στην ηλικία των πενήντα ετών και στα τριάντα χρόνια υπηρεσίας είχε μια αρνητική επίπτωση στη βαθμολογική εξέλιξη, παρότι το πρόβλημα ουσιαστικά δημιουργείται από τον ν.4609, για το προβάδισμα που δίνεται μέσω αυτού στους Αξιωματικούς της κατηγορίας των εθελοντριών και εθελοντών έναντι των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, ο οποίος ήρθε προχείρως πριν τις εκλογές και όχι τόσο από το ν. 3883, επί του οποίου καταθέσαμε σχετική τροπολογία. Εμείς, λοιπόν, τι κάνουμε για τους ΑΣΣΥ μετά το 1993; Λέμε ότι εδώ χρειάζεται ρύθμιση. Εντάξει; Πετύχαμε, λοιπόν, τη ρύθμιση για μια χρονιά, μαζί με τον Υπουργό. Φέρνει ο Υπουργός για δύο, τρεις χρονιές και λέτε εσείς ότι χρειάζεται και για άλλες χρονιές . Αυτό λέμε κι εμείς. Γιατί δεν δίνετε λύση;

Πείτε στους απόφοιτους ΑΣΣΥ των επόμενων ετών από το ’93 γιατί δε δίνεται λύση. Μόνο κάνετε επίθεση, λες και όλες οι ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία όλα τα χρόνια δεν έχουν προβλήματα. Θα είχε τελειώσει το νομοθετικό έργο .Σε ποιους απευθύνεστε;

Όσο για τις διατάξεις που αφορούν στην εθνοφυλακή, είναι θετικές. Παρόλα αυτά υφίστανται περιθώρια βελτίωσης, τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε και να βελτιώσουμε τον θεσμό και να στηρίξουμε τους εθνοφύλακες που αποτελούν σημαντική παράμετρο στη διασφάλιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Και για να ολοκληρώσω κιόλας, να πω ότι δυστυχώς καταργήσατε και τη δεύτερη ανάγνωση με την κακή πρακτική νομοθέτησης. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε στη βάση ενός άλλου κειμένου νομοσχεδίου που θα ήταν αποτέλεσμα της β΄ ανάγνωσης. Δεν ήρθε. Είναι το ίδιο κείμενο που κατατέθηκε την πρώτη μέρα στη Βουλή. Πού είναι το κείμενο που αναμορφώθηκε από τη β΄ ανάγνωση; Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Έτσι, λοιπόν, αντί να φωνασκείτε, αξιοποιήστε τις προτάσεις μας, τις επεξεργασίες μας και τις λύσεις που δίνουμε. Αν δεν το κάνετε, πιστεύω ότι μια επόμενη Βουλή θα το κάνει.

Κλείνω με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Υπουργός, που παρά τα προβλήματα που έχουν ορισμένες διατάξεις, πέρα από αυτήν που αναφέρθηκα ήδη για τις πυραυλακάτους, θα τις ψηφίσουμε. Θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης επεξεργασίας και τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας που έρχονται και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία.

Αν δημιουργήσουν κι αυτές προβλήματα στο μέλλον, εδώ είμαστε για να τα λύσουμε.

Σε σχέση με την τοποθέτησή μας για το νομοσχέδιο, ισχύει αυτή που έκανα και στην Επιτροπή, διότι δεν ήρθε άλλο κείμενο εδώ πέρα για να τοποθετηθούμε. Θέλουμε, όμως, την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας επί όλων των τροπολογιών που έχουμε καταθέσει και το αιτιολογικό, γιατί τις απορρίπτει, αν τις απορρίπτει. Με βάση αυτό, θα τοποθετηθούμε και επί της αρχής.

Για τα άρθρα όμως, όπως είπα και στην Επιτροπή, όλα όσα έχουν θετικό χαρακτήρα θα ψηφιστούν, και είναι πάρα πολλά στον αριθμό.

Προηγούμενο άρθροΤροπολογία ΚΚΕ για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Ετήσιος χορός ΛΟΝΑΠ – Πρόσκληση