Βασικά σημεία τοποθέτησης Θεοδώρου Παπαθεοδώρου εισηγητή για το σκάνδαλο Νovartis

Βασικά σημεία τοποθέτησης Θεοδώρου Παπαθεοδώρου εισηγητή για το σκάνδαλο Νovartis

  • Η σημερινή διαδικασία οδηγείται σε ένα, πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο. Η πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είναι όχι μόνο νομικά και πολιτικά αβάσιμη, αλλά και άκυρη σε σχέση με όσα ορίζει ρητά ο Κανονισμός της Βουλής. Η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει η μη τις σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως,η ημερήσια διάταξη της Βουλής αναφέρει ότι κληθήκαμε σήμερα να αποφασίσουμε τη Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Προκαταρκτική Εξέταση για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας και της δωροληψίας, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.Ποιο από τα δύο ισχύει; Η πρότασή των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή ημερήσια διάταξη; Είναι προφανές το παιγνίδι που επιχειρεί να παίξει η Κυβέρνηση σε βάρος της Βουλής.
  • Για να το ξεκαθαρίσουμε, εμείς ζητάμε την προκαταρκτική επιτροπή που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, στην οποία η εξέταση της υπόθεσης θα ξεκινήσει από την αρχή, θα κληθούν οι μάρτυρες με ή χωρίς την κάλυψη της καθυστερημένης και άκυρης προστασίας που τους παρείχατε. Αυτό ζητάμε να γίνει για να μην σπιλώνονται και στιγματίζονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά και πολιτικές παρατάξεων, με τη μέθοδο της συνολικής διαπόμπευσης ονομάτων- υπολήψεων και λάσπης στον ανεμιστήρα. Επομένως, δεν θα σας αφήσουμε χώρο να ρίξει η κυβέρνηση σκιές και να αποπροσανατολίσει τη Βουλή και τους πολίτες με επικοινωνιακά και διχαστικά  τεχνάσματα προκειμένου να περάσει μία ανυπόστατη και άκυρη πρόταση της πλειοψηφίας, με ανύπαρκτες ενδείξεις που προκύπτουν από δήθεν «προστατευόμενους» μάρτυρες και αμφισβητούμενες ανακριτικές πράξεις.
  • Λέει η Κυβέρνηση ότι θέλει την κάθαρση. Τόση κάθαρση πια, που κρύβει γελοιωδέστατα στην πρόταση, πίσω από αρχικά, το όνομα του δικού της Υπουργού (Π.Κ.) και ξεχνάει το όνομα ενός άλλου Υπουργού τηςγια τον οποίο δεν έχει επέλθει παραγραφή. Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά το να μοιράσει κατηγορητήρια, χωρίς σοβαρές αποδείξεις. Η Κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει, εναντίον των πολιτικών αντιπάλωντης, ένα νέο ’89, σε σκηνοθεσία κακοπαιγμένης επιθεώρησης με μάρτυρες που θεωρούν, εικάζουν, πιθανολογούν, καταθέτουν όσα ακούνε στην αγορά, αλλά δεν εισφέρουν κανένα στοιχείο απόδειξης, πέρα από τον λόγο τους.
  • Εμείς σας προτείνουμε κάτι καθαρό: στην προκαταρκτική να τα πάρουμε όλα από την αρχή, από τις καταγγελίες της Εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου τον Απρίλιο του 2017, για παραπολιτικά κέντρα που ασκούσαν πιέσεις για να πάρει η έρευνα συγκεκριμένη κατεύθυνση, μέχρι την αξιοπιστία των μαρτύρων, τις ψευδείς καταθέσεις, τα γεγονότα και τις ενδείξεις που αυτοί εισφέρουν, καθώς και τη σωρεία δικονομικών ατασθαλιών και ακυροτήτων κατά την ανακριτική διαδικασία. Και εκεί, θα βρεθεί η Κυβέρνηση απροστάτευτη.
  • Σκάνδαλο Novartis υπάρχει, είναι διεθνές και αφορά σήμερα πάνω από 28 χώρες για αθέμιτη επιρροή στην αγορά του φαρμάκου, με συμμετοχή των υπευθύνων της εταιρείας, γιατρών, κρατικών αξιωματούχων, υπευθύνων του χώρου της υγείας.Η Βουλή όμως δεν εξετάζει αυτό σήμερα. Εξετάζει την ενδεχόμενη εμπλοκή των συγκεκριμένων δέκα πολιτικών προσώπων , όπως αυτή προκύπτει μόνο από αίολες και σαθρές καταθέσεις χωρίς στοιχεία και αποχρώσες ενδείξεις. Οι οποίοι μάρτυρες τι καταθέτουν; ότι εικάζουν, πιθανολογούν ή άκουσαν ότι υπήρξε δωροδοκία πολιτικών χέρι με χέρι ή με τροχήλατες βαλίτσες μέρα μεσημέρι και με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Πρόκειται για κανιβαλισμό των θεσμών, για καταρράκωση  του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
  • Έτσι, η Κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να κάψει τη διαλεύκανση ενός σκανδάλου προκειμένου να κρατήσει ανοικτή την αρένα της διαπόμπευσης των πολιτικών της αντιπάλων. Δεν επιθυμεί την αποκάλυψη των πρακτικών που συνέβαλαν στην χρεοκοπία της χώρας και έφτασαν την φαρμακευτική δαπάνη από 2,1 δις το 2003 στα 5, 2 δις το 2009 επί Νέας Δημοκρατίας, δαπάνη η οποία μειώθηκε πρώτα το 2010 με τα μέτρα Λοβέρδου –Κουτρουμάνη και κατέληξε στα 2δις το 2014.
  • Το σκάνδαλο που θα εξετάσουμε στην προανακριτική είναι το σκάνδαλο που έχει ως πολιτικό κέντρο το Μαξίμου, και εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργούς και ολίγιστους πρώην και νυν δικαστές. Εκεί μεταξύ πολλών άλλων θα κληθούν να καταθέσουν ο κ. Παπαγγελόπουλος για το αν και πότε συσκέφθηκε τελευταία φορά με τους εισαγγελείς διαφθοράς, ποιο ήταν το περιεχόμενο της επίσκεψης του κ. Τζανακόπουλου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ποια είναι η παρέμβαση της κ. Θάνου στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων, ποια η σχέση κάποιων εκ των προστατευόμενων μαρτύρων με Κυβερνητικά στελέχη. Αυτό θα κάνουμε στην προκαταρκτική, όποιο τέχνασμα και αν χρησιμοποιήσετε.
  • Ο χρόνος της Κυβέρνησης τελειώνει και αυτή η προκαταρκτική θα γυρίσει οριστικά την κλεψύδρα ανάποδα. Θα αποκαλύψουμε την σκευωρία και τους σκευωρούς, Θα ξεσκεπάσουμε τις υπόγειες διαδρομές του βρώμικου 18,και τότε οι σκευωροί θα μείνουν απροστάτευτοι στα μάτια και τη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας