Ανεβασμένος εκτιμάται ότι θα είναι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο με βάση τις πρώτες ενδείξεις που έχει το οικονομικό επιτελείο.
Νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται στις τιμές στα οπωροκηπευτικά, λόγω της κακοκαιρίας, που έχει προξενήσει μεγάλες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Ουσιαστικά οι νέες αυτές αυξήσεις αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό Ιανουαρίου που η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ήδη, οι αναφορές για την επίπτωση από την κακοκαιρία στον πρωτογενή τομέα σε Κρήτη και Αττική, περιοχές με μεγάλο παραγωγικό βάθος σε σχέση με την τροφοδοσία της Πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μάλιστα οι πρώτες ανατιμήσεις καταγράφονται στην χονδρική και αναμένεται άμεσα να περάσουν στις λαϊκές και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων μαναβικής.
Μιλώντας, δε, χτες στο MEGA και την εκπομπή Live news o Αλέκος Βάρσος Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, από όπου προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό των προμηθειών της Πρωτεύουσας σε λαχανικά, έκανε λόγο για μεγάλες καταστροφές, τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά και για αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές. Μάλιστα σημείωσε ότι οι καλλιεργητές καλούνται να ξαναστήσουν, ειδικά, τις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων αντιμετωπίζοντας μεγάλα κόστη στα υλικά που χρησιμοποιούν (ξυλεία, πλαστικό κτλ).
«Εμείς, βέβαια δεν προσπαθήσαμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε την κάθε έλλειψη εις βάρος του καταναλωτή, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα αυξήσεις στις τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της γενικότερης καταστροφής» τόνισε.
Διεθνής πίεση στις τιμές
Παράλληλα και οι διεθνείς τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδικές τάσεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα λιπάσματα, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Με βάση, δε, διεθνείς αναλυτές όπως του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) μετά το ρεκόρ του 2021 δεν αναμένεται μια ευοίωνη πορεία το 2022.
ΑΠΕ-ΜΠΕ