Β. Παπαευαγγέλου: Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στη Β. Ελλάδα – Με μάσκα στις παρελάσεις

Η βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου,  όπως είπε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση  θα πρέπει να φορούν μάσκα. «Όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις όπου κι αν γίνουν, σε μεγάλες πόλεις ή χωρία, όλοι όσοι παρακολουθούν θα πρέπει να φορούν μάσκα» είπε.

Η ίδια εξήγησε ότι πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, ιδίως από τους νέους, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα  όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού και μάσκας και η αποφυγή ανοιχτών ή κλειστών χωρών όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Επιπλέον παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η  χαλάρωση της προσοχής.

Για μία ακόμη φορά η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι ακόμα δεν το έχουν πράξει. Η ίδια μίλησε για αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία ενώ αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τομέα αλλά και στην Δυτική Αττική. Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, είπε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ  για τον κορονοϊό, είναι πάνω από 90% στη βόρεια Ελλάδα παρότι ο αριθμός των κλινών αυτών έχει ήδη αυξηθεί.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν δείχνει να βελτιώνεται με το χρόνο.

Τέλος, αναφερόμενη σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jana και αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους νόσησαν από κορονοιό, είπε ότι έξι μήνες μετά 1 στους 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά  χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την βιολογική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροCOVID-19: Αποτελεσματική στο 95,6% μια αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 22-10-2021