Β. Κορκίδης για τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια

Η συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυτή την χρονιά, όπου το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αποτυπώνει την συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης να διαθέτει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου, ποσά που διατηρούν την κυκλικότητα της ελληνικής οικονομίας με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «ποδαρικό» των εξαγγελιών με την επιδότηση του ρεύματος τον Ιανουάριο του 2023.

Ο κ. Κορκίδης τονίζει ειδικότερα:

«Ποδαρικό με επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου κάνει η κυβέρνηση στην άσκηση για το νέο έτος της κοινωνικής της πολιτικής. Οι τιμές των παρόχων που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο θα είναι αυξημένες από 25-31%, που σημαίνει από 15-17 ευρώ/kWh θα τιμολογείται 35-52 ευρώ/kWh. Έτσι η κυβέρνηση προλαβαίνει τους παρόχους που επιδιώκουν να ανακτήσουν το κόστος που επωμίστηκαν από τις αυξήσεις 45% στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξάρτηση της οικονομίας από τις τιμές των καυσίμων είναι ένας διαρκής κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε και το 2023 με προσθήκη στην εξίσωση την ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου που κυμαίνεται ήδη πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές. Τέλος θα πρέπει να εκτιμήσουμε, όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά αθροιστικά και συνδυαστικά, τα μέτρα της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης σε μία δύσκολη χρονιά υψηλού πληθωρισμού που φεύγει και σε μια εξίσου δύσκολη που έρχεται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔιήμερη επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Άγιο Όρος στις 28/12-29/12
Επόμενο άρθροΥΠΑΙΘ: Υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του «Πολλαπλού Βιβλίου» στα σχολεία