Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
- ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Η υποκριτική στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του δικαιώματος ψήφου των Αποδήμων οδήγησε εκ των πραγμάτων σε μια ευρεία πολιτική συμφωνία αλλά με στενό κορσέ στα δικαιώματα των Αποδήμων αφού οι συμβιβασμοί προκειμένου αυτή να επιτευχθεί είχαν ως θύμα τους Έλληνες της διασποράς με τεχνικούς περιορισμούς στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος ψήφου.
Παρόλα αυτά υπήρχε μια συμφωνία, την οποία Νέα Δημοκρατία και Σύριζα υπονόμευσαν και δεν τίμησαν.
Ο Σύριζα που ήταν από τους επισπεύδοντες για τον «κορσέ» στα δικαιώματα των απόδημων με πρόσθετους περιορισμούς, κατηγορούσε την ΝΔ για αυτούς αλλά και το αντίστροφο.
Η κυρία Τζάκρη είτε λειτούργησε ως λαγός της κυβέρνησης όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είτε εξέφραζε τη θέση του Σύριζα, δείχνει ότι θεωρεί τους απόδημους σαν τα «αμερικανάκια» των ταινιών, που μπορεί να εξαπατήσει πολιτικά.
Το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο γιατί το 2019, είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των Αποδήμων και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου (ν. 4648/2019), είχε σθεναρά υποστηρίξει την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους.
Μόνη προϋπόθεση που το Κίνημα Αλλαγής έθεσε, ήταν να είναι εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο και στους εκλογικούς καταλόγους.
Η υποκρισία όμως συνεχίζεται και από το ΣΥΡΙΖΑ που επανάφερε την πρόταση του να ψηφίζουν μεν οι απόδημοι αλλά να μην προσμετρώνται οι ψήφοι τους.
Κανονική κοροϊδία δηλαδή.
Συνεχίζεται και από την κυβέρνηση που θέλει να φορτώσει όλη την ευθύνη στους άλλους.
Είστε συνυπεύθυνοι ενεργώντας από κοινού και ξεχωριστά.
Θεωρούμε ότι το θέμα χρήζει απόλυτης σοβαρότητας και σας καλούμε να την επιδείξετε τουλάχιστον σε αυτό που αφορά τους απανταχού Έλληνες που είναι κοντά μας σε κάθε δύσκολη περίσταση της Πατρίδας μας, θέλουν να είναι κοντά μας αλλά έτσι τους διώχνετε.
Προτείνουμε μετά την αυριανή πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή που θα καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους τα κόμματα, να υπάρξει σημαντικός χρόνος για διαβούλευση με τους φορείς και έως την ακρόασή τους στην Επιτροπή.
- ΓΕΝΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση έχει προϋποθέσεις και η διαφάνεια, η διαύγεια, η ακεραιότητα, η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Δημοσίου αποτελούν κλειδιά για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.
Είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους κτίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς και είναι κρίσιμοι παράγοντες της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους.
Στους τομείς αυτούς, το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, έχει επιδείξει σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο: ΑΣΕΠ, «Διαύγεια», «Opengov», Αρχή Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, Ενιαία Αρχή Πληρωμών, Ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Αρχή, Οικονομικοί Εισαγγελείς, Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και πλείστες άλλες μεταρρυθμίσεις.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αντίληψης ότι δεν αρκεί η κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταληφθεί κάθε εξουσία, κάθε αρμός της εξουσίας διακρίθηκε για τις ασεβείς προς τις ανεξάρτητες αρχές παρεμβάσεις της.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πεπατημένη και το πάει παραπέρα. Θεωρεί τους θεσμούς και το κράτος ιδιοκτησία της. Παρεμβαίνει νομοθετικά ad hoc για να προσαρμόσει τους νόμους στις επιλογές και στις σκοπιμότητες.
Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από το εφεύρημα του δήθεν «επιτελικού κράτους».
Το κράτος του «κατ’ εξαίρεση», το κράτος του «βλέποντας και κάνοντας», του «ράβε ξήλωνε», της αναξιοκρατίας και των μετακλητών, ξεπέρασε και το ρεκόρ μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ, των τοποθετήσεων των ημετέρων, των «λιστών» στα ΜΜΕ και εντέλει το κράτος του «Μαξίμου» και ενός στενού επιτελείου.
Με άλλοθι την ανάγκη επιτάχυνσης θυσιάστηκαν και ενταφιάστηκαν, διαφάνεια, λογοδοσία και ο έλεγχος της ίδιας της νομιμότητας.
Επιβεβαιώνεται από την κάκιστη νομοθέτηση, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς προσπάθεια πολιτικής συναίνεσης, με αιφνιδιαστικές τροπολογίες, με νομοσχέδια που μπαίνουν στην διαβούλευση με 34 άρθρα και εισάγονται στην Βουλή με 62 άρθρα και πλέον μαζί με τις τροπολογίες όπως το παρόν Νομοσχέδιο.
Επιβεβαιώνεται με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όταν ζήτησα να κληθούν οι βασικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς προκειμένου να εκφέρουν άποψη και να καλυφθεί το μεγάλο κενό της έλλειψης ουσιαστικής διαβούλευσης, ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι το σχέδιο είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και η Βουλή θα καλέσει τους φορείς μετά την έγκριση από την Ε.Ε και την κατάθεση του ν/σ, δηλαδή «εκ των υστέρων».
*Το επιτελικό κράτος οδηγεί στις πελατειακές σχέσεις ακόμη και με τους αιρετούς
Ξεκινήσατε το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» φιλόδοξα, μιλώντας για μια σοβαρή αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση καταργώντας το αποτυχημένο όπως το χαρακτηρίσατε πρόγραμμα του «Φιλόδημου».
Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο Προγράμματα έχουν προβλήματα με μεγαλύτερο αυτό του σφιχτού υπουργικού εναγκαλισμού, ακόμη και για τεχνοκρατικά θέματα.
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, εκδώσατε την ΚΥΑ που τροποποιεί την υπ΄ αρ. 22766/9.04.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Ουσιαστικά θα συνυπολογίζετε για κάθε Δήμο έργα που εντάχθηκαν με αυτά που δύνανται να ενταχθούν αδικώντας κατάφορα όσους Δήμους έχουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αλλά και τους Δήμους της Περιφέρειας που πρέπει να ανταποκριθούν σε μια σειρά υπηρεσιών και έργων προς όφελος τω Δημοτών τους. Και φυσικά το «κατ΄ έξαίρεση» πάλι «βασιλεύει».
Ο Υπουργός μπορεί, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, «με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση», να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν το συνολικό προϋπολογισμό.
Δηλαδή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών πλέον «θα λύνει και θα δένει» με την κατ’ εξαίρεση παράκαμψη του πλαφόν, από την στιγμή που η Επιτροπή Αξιολόγησης απλά «εισηγείται».
Κατά συνέπεια, σωστά, οι δήμαρχοι σας κατηγορούν ότι σκόπιμα βγάλατε αυτή την ΚΥΑ, προκειμένου να τους καταστήσετε ομήρους.
Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγούν πίσω στο «αμαρτωλό» παλαιοκομματικό παρελθόν.
Οι Αιρετοί άρχοντες καθίστανται πάλι «επαίτες» για τους δήμους και τους δημότες τους, προσπαθώντας να πείσουν την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πως τα δικά τους έργα έχουν μεγαλύτερη αξία έναντι άλλων.
Είναι ντροπή. Προκαλέσατε μεγάλη αναστάτωση. Φροντίστε άμεσα να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις.
Απαράδεκτη η Διαδικασία Ψήφισης των Τροπολογιών με πολλά άρθρα ως δήθεν ένα άρθρο.
Επισημαίνω τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για μεταφορά εξουσιών στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων.
Ναι ήταν μπάχαλο ο Κλεισθένης αλλά εσείς προκαλείτε τερατούργημα.
Υπάρχουν κάποια άρθρα τροπολογιών που θέλουμε να ψηφίσουμε αλλά δεν μας το επιτρέπετε με την ενιαία ψηφοφορία.
*Το νομοσχέδιο έχει δύο άξονες: Τον εσωτερικό έλεγχο και τους συμβούλους ακεραιότητας
Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση αποτελεί υπό προϋποθέσεις ένα χρήσιμο εργαλείο για τη λειτουργία της και απαντάται σε συστάσεις του ΟΟΣΑ, της GRECO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς όπως εισάγεται παρουσιάζει πολλά προβλήματα εξ αρχής και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την εφαρμογή του, αν προχωρήσει.
Απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και η κοινωνική λογοδοσία
Ένα σύστημα ακεραιότητας, αποτελεσματικότητας, αξιοκρατίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και σε αξίες.
Όλα αυτά πρέπει να προηγούνται.
Δεν αρκεί να στηθούν μονάδες εσωτερικού ελέγχου που και αυτές τις στήνετε λάθος και μάλλον «για τα μάτια του κόσμου» διότι:
α)Ο εσωτερικός έλεγχος δεν μπορεί να αφορά τον έλεγχο μόνο των υπαλλήλων και να αφήνει απέξω το ανώτερο επίπεδο αποφάσεων και τα άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
β)Πιστεύει κανείς ότι έλεγχος της διοίκησης ενός φορέα θα είναι απρόσκοπτος και αντικειμενικός όταν η κορυφή του συστήματος στην οποία αναφέρονται οι ελεγκτές είναι η ίδια ηγεσία του ελεγχόμενου φορέα.
γ)Για τη στελέχωση τους απαιτούνται μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και χωρίς πρόβλεψη αντικατάστασης τους θα αποδυναμωθούν σημαντικά οι φορείς προέλευσης
Επιπλέον:
*Το όργανο επιλογής εκ της συνθέσεώς του, δεν έχει εχέγγυα αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας.
*Ο μη προσδιορισμός κριτηρίων ελεγκτικής επάρκειας και γνώσης του ελεγκτικού αντικειμένου για τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, δημιουργεί προβλήματα.
*Επίσης, η δυνατότητα ανάθεσης του έργου εσωτερικού ελέγχου σε εξωτερικούς συνεργάτες (δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα) εμπεριέχει μια αντίφαση.
Αν ο έλεγχος διεξάγεται από εξωτερικούς συνεργάτες με ανάθεση, παύει να «εσωτερικός» και μετατρέπεται σε εξωτερικό. Αυτό όμως αποτελεί κρίσιμη παρανόηση, αν δεν είναι εσκεμμένη παρέμβαση.
Σοβαρές οι επιφυλάξεις μας για την αποικιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υποστήριξης εσωτερικού ελέγχου.
Με την ευκαιρία είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 55, άλλη μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία που εισάγει την προκήρυξη για κάλυψη θέσεων ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών αλλά και Τμηματαρχών.
Έλεος, υπάρχουν άξια στελέχη και εντός των υπηρεσιών των Ανεξάρτητων Αρχών.
Δεν τους εμπιστεύεστε; Επιπλέον υπάρχει ασυμβίβαστο, υπάλληλοι εταιρειών που ελέγχονται να μπορούν να καταλάβουν θέσεις προϊσταμένων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
δ)Δεν έχει προβλεφθεί καμιά διαδικασία προστασίας των Υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα από πιθανές αυθαιρεσίες των Εσωτερικών Ελεγκτών.
Είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έτοιμο να παρέχει προγράμματα πιστοποίησης;
Το γεγονός αυτό αποτελεί αστάθμητο παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος.
και με την ευκαιρία θα θέλαμε να τοποθετηθεί ο κ. Υπουργός για τα σχέδια της Κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του καταξιωμένου θεσμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, που ίδρυσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1985.
Τέλος, είναι προβληματικό το σύστημα αξιολόγησης του συστήματος και των μονάδων εσωτερικού ελέγχου που εισάγει το νομοσχέδιο.
Το καθήκον αυτό ανατίθεται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Υπουργείο Οικονομικών ταυτόχρονα.
Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων που οδηγούν σε συναρμοδιότητες και εν τέλει σε αναρμοδιότητα, όπως έχει καταδείξει μέχρι σήμερα η διοικητική εμπειρία.
- Ο θεσμός των Συμβούλων Ακεραιότηταςείναι άγνωστος στην διοικητική μας πραγματικότητα και δεν έχει επισημανθεί σε καμία έκθεση εμπειρογνωμόνων ή σε κάποια ευρωπαϊκή μελέτη ή σύσταση ότι αποτελεί το μεγάλο μας έλλειμμα.
Σε άλλες χώρες, ο Σύμβουλος ακεραιότητας είναι ένας καταξιωμένος θεσμός.
Έχει συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο, λειτουργεί με σοβαρότητα και απαιτεί ειδικές γνώσεις διότι εκτείνεται μέχρι και στην ηθική υποστήριξη (moral support) των υπαλλήλων.
Με το νομοθέτημα της Κυβέρνησης, όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου μπορούν να γίνουν Σύμβουλοι ακεραιότητας.
Δεν καθορίζεται κανένα συγκεκριμένο προσόν για όσους επιθυμούν να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα
Το «πουλάει» επικοινωνιακά «κλείνοντας το μάτι» στα δικά της παιδιά.
Στους αρίστους και τους αρεστούς προστίθενται τώρα και οι ακέραιοι.
Πρόκειται για θέση επιπέδου προϊσταμένου τμήματος χωρίς όμως το επίδομα και με άμεση ιεραρχική εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία.
Δύο είναι τα ενδεχόμενα είτε θα απαξιωθεί ως εξαρτημένο όργανο ή θα εξελιχθεί σε θέση που προσομοιάζει με τις πάλαι ποτέ θέσεις «ψυγεία» των δημοσίων υπηρεσιών
Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας θα πρέπει να λειτουργεί σε καθεστώς ανεξάρτητης αρχής, με λειτουργική και προσωπική αυτοτέλεια σε πλαίσιο προσωπικής και νομικής ασφάλειας.
Τέτοιες εγγυήσεις δεν προβλέπονται.
Απαιτείται πληρέστερη ρύθμιση.
Για το Άρθρο 54 το είπαμε.
Είμαστε αντίθετοι με τη διαδικασία νομοθέτησης και με το περιεχόμενο.
Το θέτουμε σε Ονομαστική Ψηφοφορία.
Με το άρθρο 54 τροποποιείται το άρθρο 3 του ν. 3051/2002 παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάποιον που διένυσε ή διανύει τη θητεία του σε μια ανεξάρτητη αρχή να διοριστεί σε θέση υψηλότερης βαθμίδας για πλήρη θητεία.
Βέβαια αυτή η δυνατότητα υπήρχε παλαιότερα και δεν ήταν από μόνη της αρνητική ιδιαίτερα για μικρές και εφάπαξ θητείες. Όμως δυστυχώς υπήρξε κατάχρηση και φθάσαμε σε πρόεδρο ΑΣΕΠ να είναι 20 χρόνια συνολικά και να ολοκληρώσει τη θητεία του σε ηλικία νομίζω 88 ετών. Δεν είναι δυνατόν να μην έχετε αξιολογήσει αυτό το αρνητικό προηγούμενο.
Αυτά είναι αποτελέσματα της κάκιστης στην ουσία και όχι στον τύπο νομοθέτησης.
Πριν λίγες βδομάδες η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ δεν υπήρχε τέτοια διάταξη. Δεν το σκεφθήκατε; Τώρα προφανώς ενόψει της επιλογής Προέδρου και αντιπροέδρων προέκυψε. Είναι αυτό που σας λέμε εδώ και καιρό.
Αντί να προσαρμόζετε τις επιλογές σας στους νόμους, προσαρμόζετε τους νόμους στις επιλογές και τις σκοπιμότητες σας. Με την κριτική μου δεν κάνω καμιά νύξη για κανένα πρόσωπο αλλά αναφέρομαι στην αντίληψη που διακατέχει την κυβέρνηση και το έλλειμμα σεβασμού απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές.
Το επιχείρησαν και οι προηγούμενοι στο πλαίσιο της αντίληψης ότι δεν αρκεί η κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταληφθεί και κάθε μορφής εξουσία και το πλήρωσαν.
Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όλες μας οι προτάσεις για την Δημόσια Διοίκηση.