Τυρί 3.300 χρονών, βρέθηκε στην Αίγυπτο. –Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Ένα τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα βρέθηκε σε τάφο στη Σακκάρα της Αιγύπτου. Θα μπορούσε να χρονολογηθεί από τον 13ο αιώνα π.Χ.

Πολλοί αρχαιολόγοι κινητοποιήθηκαν με την εύρεση του μυστηριώδη θησαυρού του Χέοπα.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Τυρί 3.300 χρόνια βρέθηκε στη νεκρόπολη της Σακκάρα, βάση της έκθεσης  Αμερικάνων συναδέλφων μας από το Farms.com . Η μάζα ανακαλύφθηκε στον τάφο του Pthames, δημάρχου της αρχαίας πόλης της Μέμφιδας, που ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι είχαν τη συνήθεια να τοποθετούν τρόφιμα στον τάφο των νεκρών τους, που προορίζονται για ζωή μετά το θάνατο.

Γάλα από πρόβατα και αίγες…

“Αυτό είναι ίσως το παλαιότερο στερεό αρχαιολογικό υπόλειμμα τυριού που βρέθηκε ποτέ”, δήλωσε ο Δρ Enrico Greco, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Catania στην Ιταλία και στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Analytical Chemistry .

“Γνωρίζουμε ότι έγινε κυρίως από πρόβειο και αίγειο γάλα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια συγκεκριμένη γεύση”, δήλωσε στο BBC News .

Ωστόσο, η γεύση του παλιού τυριού μπορεί να μοιάζει με εκείνη του σημερινού τυριού « φέτας», αλλά με μια “πολύ πολύ όξινη” γεύση, λέει ένας ιστορικός τυριού Paul Kindstedt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στους New York Times. .

Βρουκέλλωση 3.500 ετών…

Ενώ άλλες δοκιμές διεξάγονται στο τυρί, οι επιστήμονες έχουν ήδη βρει ίχνη βακτηρίων. Θα μπορούσε να είναι η “Brucella melitensis”, υπεύθυνη για τη βρουκέλωση των αιγοπροβάτων. Εάν τα αποτελέσματα αυτά είναι ακριβή, θα ήταν η παλαιότερη απόδειξη της βρουκέλλωσης (μελιταίου πυρετού) που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας
Επόμενο άρθροΠοια φάρμακα με βαλσαρτάνη ανακαλούνται και τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς