Στην Τουρκία, που έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά την Ινδία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων έφθασε μια ‘κορυφή’ που ισοδυναμεί με σχεδόν το 1% του πληθυσμού σε ηλικία που μπορεί να εργαστεί, σύμφωνα με έναν υπολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Οι θάνατοι από την COVID-19 έφθασαν τους 341 χθες, Δευτέρα, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, παρά το ότι έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εμβόλια.
Περίπου 551.000 Τούρκοι έχουν ενεργή μόλυνση COVID-19 σε σύγκριση με έναν πληθυσμό σε ηλικία που μπορεί να εργαστεί περίπου 57 εκατομμυρίων, στη βάση ενός υπολογισμού του Reuters των επίσημων καταγεγραμμένων θανάτων, των αναρρώσεων και των συνολικών μολύνσεων.
Η χώρα, με πληθυσμό 84 εκατομμύρια, κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο επτά ημερών των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του Ρόιτερς. Τις τελευταίες δύο ημέρες, μόνο η κατά πολύ μεγαλύτερη Ινδία έχει μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από την Τουρκία.
Η Κωνσταντινούπολη και άλλα τμήματα του πυκνοκατοικημένου βορειοδυτικού τμήματος της χώρας έχουν γίνει το επίκεντρο και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε την περασμένη εβδομάδα την πορεία προκειμένου να αυστηροποιήσει τους κοινωνικούς περιορισμούς για τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως οι υγειονομικοί αισθάνονται το βάρος στη Κωνσταντινούπολη κι στις επαρχίες Τσανάκαλε και Τεκίρνταγ, όπου οι μονάδες εντατικές θεραπείας έχουν πληρότητα τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα.
Έως 300 άνθρωποι περίμεναν έξω από το Δημοτικό Νοσοκομείο της Άγκυρας έως αργά χθες βράδυ προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς ήρθε η σειρά της ηλικιακής κατηγορίας 55 ετών και άνω.
“Όταν είδα την ουρά σκέφτηκα ότι όλοι στην Άγκυρα είναι άνω των 55”, δήλωσε η Αϊσέ Φιλίζ Μπαλκανλί, 56 ετών, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, που περίμενε πάνω από μία ώρα.
“Ανησυχούσαμε πολύ στην αρχή, νομίζαμε ότι μπορεί να κολλούσαμε τον ιό, αλλά όταν είδαμε ότι η ουρά προχωρούσε γρήγορα αισθανθήκαμε ανακούφιση.”
Ο Χικμέτ Ντογάν, ένας ξενοδοχειακός υπάλληλος που έλαβε την πρώτη δόση στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον μήνα, είπε για τον αυξανόμενο αριθμό των νέων μολύνσεων: “Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος. Θέλουν να βγουν έξω και να ψωνίσουν”.
Οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 63.000 την Παρασκευή, και έχουν πενταπλασιαστεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν χαλάρωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς σε αυτό που αποκάλεσε μια περίοδο “ελεγχόμενης επανόδου στην κανονικότητα”.
Το Institute for Health Metrics and Evaluation, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εκτιμά πως το ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία στην Τουρκία θα κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και το ποσοστό ημερήσιων θανάτων, γύρω στις 5 Μαΐου.
Το πρόγραμμα εμβολιασμών ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί κάπου 20,3 εκατ. δόσεις, περιλαμβανομένων σχεδόν 8 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί κυρίως το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac αλλά αυτόν τον μήνα προσέθεσε και εμβόλια των Pfizer/BioNTech.
ΑΠΕ-ΜΠΕ