Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 48-50 λεπτά/κιλό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο σε συνέχεια ενός θετικού 2017, συνεχίζει την καλή του πορεία και το 2018, όπως τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι εκκοκιστών, εξαγωγέων και φορέων ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης βάμβακος. Ωστόσο, πρόσθεσαν, η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί καθυστερήσεις στις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά και πίεση στο Premium, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές όπου τελικά αναμένεται να κατευθυνθεί το προϊόν.
Στις δηλώσεις αυτές προχώρησαν οι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.
Λόγω καθυστερήσεων στις πωλήσεις, δεν ανακοινώνονται ακόμη οριστικές τιμές
Την εκτίμησή του ότι οι φετινές τιμές στο βαμβάκι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, προσθέτοντας “οι επιχειρηματίες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα και οριστικά, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πωλήσεις.Η φετινή είναι μια πιο αργή χρονιά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις”.
Ο κ. Σιάρκος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι, που είναι καλής ποιότητας, “σίγουρα θα βρει το δρόμο του στις αγορές και θα διατεθεί πλήρως”. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσμενείς παράγοντες, αλλά όπως είπε δεν τίθεται θέμα για τη διάθεση του ελληνικού βαμβακιού. Περιγράφοντας τους δυσμενείς παράγοντες τόνισε ότι “η κατάσταση στην Τουρκία, η οποία απορροφούσε το 60% των συνολικών εξαγωγών βάμβακος, αλλά και η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδηγεί τους Έλληνες επιχειρηματίες σε αγορές της Ασίας, μεταξύ άλλων Κίνας, Ινδονησίας- Πακιστάν και Αιγύπτου, όπου οι πιέσεις στο Premium είναι μεγαλύτερες λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού”. Χαρακτηριστικά είπε ότι “στην παρούσα φάση οι εξαγωγές ελληνικού βάμβακος στην Τουρκία, είναι σχεδόν ανύπαρκτες”.
Επαναλαμβάνοντας δε ότι “δεν τίθεται κανένα θέμα διάθεση του ελληνικού βάμβακος”, ο κ. Σιάρκος σημείωσε, “απλώς φέτος χρειάζεται λίγη περισσότερη υπομονή και προσοχή, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους μας”.
Μιλώντας για τη φετινή παραγωγή, η οποία αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό 10%-15% πανελλαδικά, ο κ.Σιάρκος σημείωσε ότι το 2018 είναι μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, τονίζοντας ότι “ο καιρός φέτος συμμάχησε -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- με τους παραγωγούς στην περίοδο της συγκομιδής και έτσι έχουμε ποιοτικό προϊόν”.
Βέβαια, επισήμανε, “ακόμη υπάρχει ένα ποσοστό αγροτών που συνεχίζουν την κακή πρακτική της βραδινής συγκομιδής, με αποτέλεσμα να παραδίδουν προϊόν που παρουσιάζει αδικαιολόγητη αυξημένη υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υποβάθμιση του προϊόντος. Είναι οξύμωρο να παραδίδεται προϊόν με αυξημένη υγρασία, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, ο κ. Σιάρκος επισήμανε ότι “στην παρούσα φάση βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της διακύμανσης που παρουσίασαν στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η κορύφωση της οποίας ήταν την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου”.
Μία αντικειμενικά καλή χρονιά για το βαμβάκι
Περισσότερες κατά 150.000 στρέμματα καταγράφονται φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος, οι οποίες υπολογίζονται στα 2.700.000 στρέμματα, έναντι των 2.550.000 στρεμμάτων πέρυσι, με την παραγωγή να εκτιμάται πως είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 15%, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και η παραγωγή, καταγράφονται αυξημένες σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, και εμφανίζουν πτωτική πορεία σε Λάρισα και Στερεά Ελλάδα, λόγω προβλημάτων, αλλά και αυξημένου κόστους της άρδευσης στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι η στρεμματική απόδοση φέτος παρουσιάζει θετικό πρόσημο και σημείωσε ότι η ποιότητα “φαίνεται καλή, με σύμμαχο και τον καλό καιρό την περίοδο της συγκομιδής”.
Κατά τον κ.Νταράουσε ωστόσο, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι παραγωγοί που συγκομίζουν με τη χρήση συλλεκτικών μηχανών ενός συγκεκριμένου τύπου, “οι οποίες πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους πως είναι ακατάλληλες. Η χρήση τους οδηγεί στην απάλειψη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την καλή φήμη που έχουμε στις διεθνείς αγορές”. ‘Οπως εξήγησε “ουσιαστικά χρησιμοποιούνται αυτές οι μηχανές λόγω χαμηλού κόστους αγοράς και συντήρησης, αλλά και επειδή είναι ελαφριές”, ενώ συμπλήρωσε ότι τα μηχανήματα του συγκεκριμένου τύπου “έρχονται παράνομα στην Ελλάδα και το γνωρίζουν όλοι”.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο ίδιος επισήμανε “πρέπει να καταστεί σαφές στους αγρότες και να το κατανοήσουν πλήρως ότι μπορεί με τη χρήση των προαναφερόμενων μηχανών να παίρνουν περισσότερα κιλά, αλλά είναι σκουπίδια”.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι “ναι μεν το κλίμα είναι ενθαρρυντικό για τους παραγωγούς, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται, αλλά η γεωπολιτική αστάθεια και κυρίως η κατάσταση στην Τουρκία, φρενάρουν την άνοδό τους. Εκτιμώ ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα”.
Για την προσβολή της καλλιέργειας από πράσινο σκουλήκι τόνισε ότι εντοπίστηκε σε ορισμένες περιοχές και στις όψιμες καλλιέργειες,”όμως δεν αναμένεται να προκαλέσουν αξιόλογη μείωση στην παραγωγή σε επίπεδο χώρας” και πρόσθεσε “η ανησυχία των παραγωγών για τις προσβολές από πράσινο σκουλήκι, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε προηγούμενα χρόνια, αύξησε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο προσβολής”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ