Στ. Αραχωβίτης: “Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το προασπίσουμε για τις επόμενες γενιές”
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συνεδρίασε χθες, 7 Μάρτη, για το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» έκανε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Στ. Αραχωβίτης.
O βουλευτής, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα όλοι όσοι κατέχουν δημόσιο βήμα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίι στο πώς εκφράζονται αυτές τις ημέρες, γιατί η κοινωνία φαίνεται ότι έχει μπει σε ένα βαθύ προβληματισμό για τον τρόπο λειτουργίας και του πολιτεύματος, και της δημοσιογραφίας, και των δημοσίων εμφανίσεων, και απέναντι σε όσους ασχολούνται με τα κοινά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της συνεδρίασης, κάνοντας μια πρώτη αναφορά: “Είμαστε όλοι κάθετοι στη λογική ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το προασπίσουμε ως δημόσιο αγαθό που ανήκει και στις επόμενες γενιές. Πρέπει να θωρακίσουμε την επάρκειά του στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει μεταβολές στην επάρκεια και στην ποιότητα του νερού, και του αρδευτικού και του πόσιμου”.
Με 100% δημόσια χρηματοδότηση τα 31 μεγάλα αρδευτικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Και συνέχισε αναφερόμενος στα αρδευτικά: “O Υπουργός έχει υποπέσει σε ένα μεγάλο σφάλμα, αναφερόμενος στα αρδευτικά που έχουν ή δεν έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί τεσσεράμισι χρόνια, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’και β’ βαθμού, καταφέραμε να ωριμάσουμε και να “κλειδώσουμε” τη χρηματοδότηση σε 31 πολύ σημαντικά μεγάλα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 εκστ. ευρώ. Τα μικρότερα έργα ήταν στις Περιφέρειες. Στα 31, λοιπόν, αυτά μεγάλα αρδευτικά έργα “κλείδωσε” η χρηματοδότησή τους με 100% δημόσια χρηματοδότηση, μέσω του ΠΑΑ στο Μέτρο 4.3.1.
Μέσα σε αυτά τα τριάντα ένα έργα έχουμε δύο μεγάλα στη Λάρισα, δύο αρδευτικά στην Καρδίτσα, ένα στα Τρίκαλα και άλλα, όπως το μεγάλο φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, τα δίκτυα στην λίμνη Τάκα -ένα έργο που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια η λίμνη είναι γεμάτη χωρίς να αρδεύει ούτε ένα στρέμμα-, το Φιλιατρινό Φράγμα στη Μεσσηνία και μια σειρά άλλα, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία κλπ”.
Ο προϋπολογισμός γι’ αυτά τα 31 έργα με 100% χρηματοδότηση, είναι 448 εκατ. ευρώ. “Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έργα κινδύνεψαν να “πεταχτούν”, γιατί στο 18μηνο που πέρασε από την ένταξή τους στο Μέτρο 4.3.1 δεν έγινε η ανάληψη των απαιτούμενων νομικών δεσμεύσεων. Το ανακαλύψαμε, το φέραμε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, δόθηκε παράταση, όμως ο χρόνος εκπνέει ξανά. Προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε να απενταχθεί ούτε ένα από αυτά τα 31 μεγάλα αρδευτικά έργα” επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης.
Καμία προσπάθεια ενίσχυσης των ΟΕΒ-ΤΟΕΒ τα τελευταία 4 χρόνια
Σχετικά με τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα περιλαμβάνει και το αρδευτικό νερό και θα εποπτεύει και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων αυτή τη στιγμή είναι σε προβληματική κατάσταση, ακριβώς, λόγω του τεράστιου κόστους άντλησης του νερού.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να αρδεύσουν την επόμενη αρδευτική περίοδο, ότι εκτάσεις που ήταν να καλλιεργηθούν με αρδευόμενες καλλιέργειες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν, και ότι το κοστολόγιο άρδευσης ανά στρέμμα, αν οι ΟΕΒ αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς, θα είναι πολλαπλάσιο, πράγμα που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής.
“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε, δεν είδαμε καμία προσπάθεια ενίσχυσης αυτών των γραφείων εγγείων βελτιώσεων. Πώς, λοιπόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έρθει να αξιολογήσει τα ΤΟΕΒ και τους ΟΕΒ και να τους βγάλει ότι δεν περνάνε τη βάση; Πως αυτοί οι οργανισμοί θα μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα 5ετίας, χωρίς να υπάρχει επιστημονικό προσωπικό και τεχνικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να τους βοηθήσει στο να κάνουν αυτές τις δράσεις;”πρόσθεσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής.