Τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην σύσκεψη φορέων της Βέροιας στο Επιμελητήριο Ημαθίας για την οριοθέτηση – αναοριοθέητηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας:
Οι πολίτες της Βέροιας, διαχρονικά ο Δήμος και όλοι οι αρχαιολόγοι έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Και βεβαίως η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα και οι εφορείες αρχαιοτήτων θα πρέπει να αναδεικνύουν όσο το δυνατόν με καλύτερο τρόπο τα μνημεία.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση σε αυτό το ζήτημα. Είναι φανερό πως δεν υπήρξε συνεννόηση, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων, μάλιστα πολλές φορές χωρίς να λαμβάνεται καν η άποψη και η θέση των αρμόδιων θεσμικών φορέων.
Πολιτισμός και ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες. Η αειφόρος ανάπτυξη περιλαμβάνει και την κοινωνική και την οικονομική και την περιβαλλοντική και την πολιτιστική διάσταση. Αυτό το έχει αποδείξει και ο νομός και η πόλη. Συνεπώς, δεν θέλω να πιστέψω ότι δίνει κανένας εξετάσεις σε αυτό το θέμα. Οι υπηρεσίες, λοιπόν, της αρχαιολογίας πρέπει να υπηρετούν αυτή τη βασική αρχή. Χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα, που αλήθεια είναι ότι – όπως και οι χρονοβόρες διαδικασίες – πολλές φορές υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι υπεύθυνοι οι αρχαιολόγοι, αλλά είναι κεντρικά το Υπουργείο, και το οποίο είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί. Το έχουμε ζήσει το πρόβλημα στην περιοχή και στα θέματα των έργων (αγροτικών υποδομών κ.α).
Πρέπει να υπάρχει, λοιπόν, συντονισμός και κατάλληλη ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε σε μία τέτοια συνολική αλλαγή αυτή τη στιγμή, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μάλιστα όταν όλοι οι φορείς της πόλης είναι απέναντι. Κάτι λάθος γίνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία, για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση, συνεννόηση και βεβαία σεβόμαστε τον επιστημονικό ρόλο των αρχαιολόγων. Όλο αυτό θα πρέπει να μπει υπό την σφαίρα της συνεννόησης. Δεν μπορούμε να ζητάμε εθνική συνεννόηση στα μεγάλα και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα απλά. Πως θα προχωρήσουμε σε αυτό το φιλόδοξο, όπως ειπώθηκε, σχέδιο, χωρίς συνεννόηση;
Απευθύνομαι σήμερα από εδώ και ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της τρίτης δημοκρατικής δύναμης, στον Υπουργό Πολιτισμού και στην κυβέρνηση, γιατί πράγματι το ζήτημα είναι πολιτικό: Δεν μπορεί να έχει η κυβέρνηση δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα δύο σχετικά θέματα που συζητήθηκαν δημόσια σχεδόν ταυτόχρονα, το Ελληνικό και τη Βέροια. Στους Δήμους Ελληνικού και Αλίμου η αρχαιολογική υπηρεσία ζήτησε και εκεί να εκκινήσουν την διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης. Ζήτησε μάλιστα να είναι υπό εξέταση και ανακήρυξη ως διατηρητέων μνημείων ακόμη και δυο διάδρομοι απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και ο υδατόπυργος της πρώην αμερικάνικης βάσης. Αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι, ταυτόχρονα με το θέμα της Βέροιας, όμως η επένδυση ψηφίστηκε στο Ελληνικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Υπουργός κ. Μπαλτάς έκανε πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικά ήρθε διάταξη η οποία ψηφίστηκε και λέει τα εξής: «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης που περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες με τις διατάξεις αυτού», σε απόλυτη συνεννόηση της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ κύριε αντιπεριφερειάρχη και αγαπητοί φορείς, φαίνεται ότι δεν ακούγεστε, δεν ακούγονται οι τοπικές κοινωνίες όσο ακούγεται η Τρόικα από την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση και – για να είμαι ξεκάθαρος – θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, θα ακουστείτε επιτέλους.
Ο σύλλογος δε των Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου σέβομαι τη δουλειά και το πολύ σημαντικό αντικείμενό τους, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του νόμου που ψηφίστηκε από 220 βουλευτές περίπου, μιλώντας για ευθεία προσβολή της συνταγματικής τάξης της χώρας και ότι θα κάνει κάθε τι για να τον ανατρέψει. Άρα, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, στο Ελληνικό οι αρχαιολόγοι δεν τους ενδιαφέρει η τήρηση του νόμου και στη Βέροια κρύβονται πίσω από το νόμο. Θεωρώ ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στο Ελληνικό, η επένδυση έπρεπε να προχωρήσει, αλλά να υπάρξει και σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά αν υπάρξει οτιδήποτε στην πορεία, αυτό θα πρέπει να το προστατεύουν οι αρχαιολόγοι.
Στο ζήτημα της Βέροιας πρέπει εδώ και τώρα να το πάρουμε αλλιώς. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού, και βεβαίως οι φορείς και οι πολίτες της Βέροιας. Επιτέλους να ξεκινήσει έστω και τώρα η συνεννόηση, δεν μπορεί το θέμα αυτό να προχωρήσει μονομερώς χωρίς την τοπική κοινωνία.