Τοποθέτηση της Προέδρου ΟΣΥΑΠΕ στην ακρόαση φορέων στη Βουλή

Τοποθέτηση της Προέδρου ΟΣΥΑΠΕ στην ακρόαση φορέων της Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη συνεδρίασή της, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)»

Τοποθετούμαστε σήμερα εδώ με αφετηρία ότι οι υπηρεσίες των Περιφερειών ήταν και παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες. 

Καλούμαστε να τοποθετηθούμε για το πως θα γίνονται οι προσλήψεις στο δημόσιο την ώρα που παραμένουν οι καταργήσεις οργανικών θέσεων με τον Καλλικράτη, οι καταργήσεις του ν. 4024/2011.…. κλπ, την ώρα που η ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων συνεχίζεται και οι μόνοι που έχουν προσληφθεί στις Περιφέρειες είναι οι μετρημένοι στα δάχτυλα επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ του 2007, του 2008, του 2009, μαζί με τους χιλιάδες συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ενώ οι κενές θέσεις των υπηρεσιών μας, ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 40%, με Οργανισμούς που υπηρετούν την υποβάθμιση και απαξίωση των αρμοδιοτήτων, οι Περιφερειακές Αρχές αποδεχόμενοι την κυβερνητική πολιτική ζητούν την κάλυψη μόνο του 20% περίπου των κενών και η κυβέρνηση έρχεται να υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη μόνο του 25% των θέσεων αυτών!!! Κι αυτές βέβαια, που δεν καλύπτουν ούτε τις χρονιάτικες συνταξιοδοτήσεις,  θα δούμε πότε θα υλοποιηθούν, θα δούμε πότε θα ‘ρθουν εργαζόμενοι με νέες προσλήψεις στις Περιφέρειες και σε όλο το δημόσιο, δεδομένου ότι και για το 2021 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μειώνονται παραπέρα.

Σε μια περίοδο (κρίση – πανδημία), όπου έχει φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση των δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών που έχει φανεί η ανάγκη πλήρους στελέχωσης τους η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι σχετικά με το σύστημα προσλήψεων χωρίς να κάνει προσλήψεις.

Πρόκειται για προπαγανδιστικό τρικ και κίνηση αποπροσανατολισμού. Ειδικά αυτή την περίοδο, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ανάγκη από τη θεσμοθέτηση των κριτηρίων πρόσληψης, αλλά από μαζικές προσλήψεις, από μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά. 

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος διορισμού, αλλά το ότι δε γίνονται διορισμοί, με συνέπειες στις υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα που φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο αντί να μονιμοποιήσετε το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνετε φύλλα πορείας σε ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό από νοσοκομείο, σε νοσοκομείο, αντί να προχωρήσετε σε προσλήψεις στις Περιφέρειες στρώνετε το έδαφος στους Περιφερειάρχες για ανάθεση «παράλληλων καθηκόντων», που μάλιστα οι Συντονιστές σας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα «ευλογούν» κι ας είναι και σε 2 Π.Ε., αντί να προχωρήσετε σε προσλήψεις στον ΕΦΚΑ για να βγουν οι εκκρεμείς συντάξεις, με το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που ψηφίζετε σήμερα ως κατ’ επείγον, θέλετε να μεταφέρετε εργαζόμενους, χωρίς την θέλησή τους από το υπόλοιπο δημόσιο στον ΕΦΚΑ…

Κινητές ομάδες υπαλλήλων μπαλώματος επειγόντων περιστατικών θέλετε να έχετε στο δημόσιο…, λειτουργώντας το σαν εταιρεία εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων…, γιατί δεν βγαίνει με τις ελάχιστες προσλήψεις…

Είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά και βέβαια είμαστε αντίθετοι και στο αίτημα, που προβάλουν και καταθέτουν ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχες ως αντιστάθμισμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Αντί για προσλήψεις και κάλυψη των κενών ζητούν να μπει φραγμός στο δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητικότητα. Είμαστε αντίθετοι στο να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους για να προχωρήσει το αίτημα για μετάταξη ενός εργαζόμενου από την Περιφέρεια σε άλλο δημόσιο φορέα, μέσω της κινητικότητας… Εάν αποδεχτείτε το αίτημα των Περιφερειαρχών μετατρέπετε σε κενό γράμμα την κινητικότητα…

Η πολιτική των μη προσλήψεων όλα αυτά τα χρόνια συνοδεύεται με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων και καταργήσεων υπηρεσιών, με την προώθηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών στους ΟΤΑ με εργαζόμενους εκτός ΑΣΕΠ…., με τις εργολαβίες και την ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών διαδικασιών και αρμοδιοτήτων, μέσα από διάφορα Μητρώα και ποικίλους άλλους τρόπους.

Η πολιτική των μη προσλήψεων αποτελεί το άλλοθι σε όλες τις Περιφερειακές Αρχές για να κλείνουν υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη Απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, που έκλεισε το δημόσιο ΚΤΕΟ της Φωκίδας με τα επιχειρήματα, ότι «η στελέχωση του Δημόσιου ΚΤΕΟ Π.Ε. Φωκίδας δεν είναι επαρκής και δεν δύναται να καλυφθεί από άλλους υπαλλήλους, καθώς η υπηρεσία είναι εν συνόλω υποστελεχωμένη», καθώς και το προκλητικό επιχείρημα ότι «είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών από αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις». Πως να είναι στελεχωμένα τα ΚΤΕΟ όταν οι τελευταίες προσλήψεις τεχνικών-μηχανικών οχημάτων έγιναν το 1987!!! Με τέτοια επιχειρήματα έκλεισαν οι Περιφερειάρχες τα μισά ΚΤΕΟ κι ας αγόρασαν σύγχρονα μηχανήματα, κι ας πιστοποιήθηκαν μηχανήματα και διαδικασίες.

Και βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι είναι προκλητικό να προσπαθούν κυβέρνηση, κόμματα που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και Περιφερειάρχες να πείσουν ότι ο μονόδρομος των ιδιωτικοποιήσεων  συμφέρει… Κι επειδή είναι πρόσφατα τα στοιχεία των προϋπολογισμών, που εγκρίνανε οι Περιφερειακές Αρχές παρουσιάζουμε ένα μόνο στοιχείο από τα πολλά που υπάρχουν. Περιφέρεια Αττικής: Οι δαπάνες του 1.650 εκ. ευρώ το χρόνο για εργολαβικές επιχειρήσεις καθαριότητας κτηρίων της, αντιστοιχούν με 100 εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, την ίδια ώρα, που οι εργολάβοι απασχολούν με αυτά τα χρήματα τους μισούς εργαζόμενους με το 1/4 των αποδοχών, που θα μπορούσαν να παίρνουν…

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει τη στρατηγική της “συνέχειας του κράτους”, να κουμπώσει σε προηγούμενους νόμους και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα τεχνοκρατικό νομοσχέδιο, που απλώς έχει να κάνει με το «σύστημα προσλήψεων και πλήρωσης των θέσεων στο δημόσιο», αλλά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, με το χαρακτήρα, το ρόλο και την αποστολή του κράτους στις νέες συνθήκες, αποτελεί ένα κομμάτι του ενιαίου πάζλ.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου “Αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα” είναι ψευδεπίγραφος. Καμία σχέση δεν έχει με την αξιοκρατία. Αξιοκρατία και συνέντευξη δε συμβιβάζονται.

Είναι το ίδιο «έργο» με τις διαδικασίες επιλογής στελεχών, όπου είδαμε ξεκάθαρα πώς η συνέντευξη ανέβασε τον «τελευταίο» υποψήφιο Γενικό Διευθυντή στην πρώτη θέση, μέσα από διαδικασίες της συνέντευξης του ΕΙΣΕΠ, με τις ευλογίες του ΑΣΕΠ, που όσο κι αν περιβάλλεται με το φωτοστέφανο της ανεξάρτητης αρχής από όλους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κινείται αυστηρά στο προκαθορισμένο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, κινείται με ρόλο τοποτηρητή για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) με βάση και τη συνταγματική απαγόρευση, άρθρο 103 του Συντάγματος, που από κοινού ψηφίσατε  μαζί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά.) και αρνηθήκατε να υιοθετήσετε την σχετική τροπολογία 150 Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου.

Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και τη συνέντευξη είναι ουσιαστικά κριτήρια κόφτη και αποκλεισμού.

Αξιοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και  ψυχομετρικά τεστ δεν συμβιβάζονται. Και βέβαια καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνουν οι αναφερόμενες ως «πρόσθετες διαγωνιστικές διαδικασίες», που μπορούν να αιτούνται όλοι οι φορείς για όλες τις προσλήψεις τους. Αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, δεν υπάρχει με την τεράστια υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, την απαξίωση των τίτλων σπουδών, με τον μηδενισμό της προϋπηρεσίας.

Το νομοσχέδιο είναι βαθιά ταξικό, κωδικοποιεί και ενσωματώνει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και έρχεται να θεσμοθετήσει την επιτάχυνση στην πρόσληψη των “δικών σας παιδιών”, λειτουργεί φωτογραφικά, ώστε απρόσκοπτα ο κρατικός μηχανισμός να υπηρετεί τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Για τους εργαζόμενους είναι φανερό ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου των ημετέρων και της αναξιοκρατίας. Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, με ένα αδιάβλητο σύστημα διορισμών μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.

Σταματήστε τον καταιγισμό αντεργατικών – αντιλαϊκών νομοσχεδίων, αξιοποιώντας τους περιορισμούς της πανδημίας.

Σταματήστε να φτιάχνετε ένα κράτος αδικίας και αρεστών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση της εφαρμογής govApp σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΝέα Ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων στην Λαϊκή Αγορά Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας για την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου