Τοποθέτηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας (Δευτέρα 28.12.2020)
«Αγαπητοί Δημοτικοί σύμβουλοι και προσκεκλημένοι της εταιρείας του Αιολικού Βερμίου,
καλούμαστε σήμερα να γνωμοδοτήσουμε επί της επικαιροποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χωροθέτησης αιολικού πάρκου στο Βέρμιο και συγκεκριμένα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας, όπως συνέβη προ εβδομάδας στο γειτονικό Δήμο Βέροιας και θα συμβεί αντίστοιχα και στον Δήμο Εορδαίας. Θυμίζω ότι στον Δήμο Βέροιας το θέμα «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία,ενώ αντίστοιχη γνωμοδότηση έχει λάβει και η ειδική επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Κατά την τοποθέτησή μου θα ήθελα να υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις στους εκπροσώπους της εταιρείας που νομίζω θα είναι καταλυτικές για την τελική γνωμοδότηση του Συμβουλίου προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα στείλει και τις τελικές απόψεις όλων των φορέων στο Υπουργείο.
Το θέμα αυτό δεν έρχεται πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρώτη φορά ήταν το 2012. Τότε η κατά πλειοψηφία απόφαση ανέφερε την κατ’ αρχήν θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση της επένδυσης αλλά έβρισκε ελλείψεις στην τότε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε η τελική απόφαση, τις ενστάσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης για τις οποίες θα ήθελα να μου πείτε- γιατί έχω την αίσθηση ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις έχουν καταλήξει μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας- αν τις λάβατε υπόψη σας κατά τη σημερινή σας μελέτη, που κατατίθεται σήμερα.
Επίσης ένα δεύτερο ζήτημα ήταν αναφορικά με υδρογεωλογική μελέτη σχετικά με τα σημεία υδροληψίας που εξυπηρετούν οικισμούς, κτηνοτρόφους κλπ. Θα ήθελα να ρωτήσω πως ακριβώς χειριστήκατε το συγκεκριμένο ζήτημα και πως διαμορφώθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη επ’ αυτού.
Ειδικά για το ζήτημα της κτηνοτροφίας θα ήθελα να μάθω τι προβλέπεται από την σημερινή Μ.Π.Ε. Τι θα πούμε αύριο στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας;
Επιπροσθέτως, πως προτίθεστε να χειριστείτε τα ζητήματα αναφορικά με τις πλεονάζουσες εκσκαφές και ποιες δεσμεύσεις υπάρχουν αναφορικά με την αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του αιολικού πάρκου;
Αναφορικά με τις απαντήσεις, σε αυτά τα ζητήματα, θα ήθελα να προχωρήσετε σε μία αναλυτική περιγραφή των επιπτώσεων τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του αιολικού πάρκου στον Δήμο Νάουσας. Ειδική μνεία χρειάζεται στα ζητήματα των δρόμων, του χιονοδρομικού μας κέντρου, των ορεινών οικισμών μεταξύ των οποίων υπάρχει και έντονο τουριστικό ενδιαφέρον ανάπτυξης από τον Δήμο.
Ακόμα περισσότερο θα ήθελα να μας απαντήσετε στα ακόλουθα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς από πολλούς πολίτες και φορείς του Δήμου μας και είμαι υποχρεωμένος ως Δήμαρχος να τα θέσω.
-Τι είδους ανεμογεννήτριες θα χρησιμοποιήσετε και πόσο παλιές είναι αυτές.
-Ποια η άποψη σας για τον κορεσμό του Βερμίου σε σχέση με τις ζητούμενες άδειες χωροθέτησης και άλλων Α.Π.Ε.
-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής μας που προκύπτουν από την χωροθέτηση του αιολικού πάρκου.
-Πως διαχειριστήκατε το ζητούμενο των αποδημητικών πουλιών και γενικότερα της πανίδας της περιοχής. Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ενώ η μελέτη αναφέρεται σε είδη που δεν ζουν στην περιοχή μας, προσπερνάτε είδη που ζουν στο Βέρμιο.
-Ποιες θα είναι συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της χωροθέτησης για τους κατοίκους της Νάουσας.
-Ποια θα είναι τα οφέλη τελικά για τους Δημότες της Νάουσας συγκεκριμένα.
Όσο ετοιμάζετε τις απαντήσεις σας θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε όλους αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι και που έχουν ξεσηκώσει όλα τα τοπικά κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες και μιλάνε για καταστροφή του βουνού μας.
Είναι αλήθεια ότι σε όποια γωνιά της χώρας μας και αν στραφούμε, θα δούμε τοπικούς φορείς και πολίτες να αντιδρούν κατά της χωροθέτησης της αιολικής ενέργειας στον τόπο τους. Μάλιστα υπάρχει και ένα σύνθημα που κατά κόρον χρησιμοποιούν, «Ελεύθερα βουνά Χωρίς Αιολικά». Νομίζω ότι το Βέρμιο δεν ανήκει στα λεγόμενα ελεύθερα ή απάτητα βουνά αλλά έχει δεχτεί πολλές χρήσεις στα χώματα του. Χιονοδρομικά κέντρα, οικισμοί, τουρισμός, ταβέρνες είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορώ να σκεφτώ άμεσα.
Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι όποιες αντιδράσεις ήταν εναντίον των στερεών και των υγρών καυσίμων, τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στην Αιολική ενέργεια. Που να φανταζόταν ο Αίολος ότι οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων θα είχαν αυτή την αισθητική; πολιτική; μικροπολιτική; αίσθηση στα ζητήματα της διαχείρισης της Αιολικής ενέργειας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Καθηγητής Τάσιος σε άρθρο του «Όταν, πριν από 2.000 χρόνια περίπου, ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς αντικατέστησε τη μυϊκή ενέργεια του δούλου που λειτουργούσε την εμβολοφόρο αντλία του Κτησιβίου, με μια κινητήρια ανεμοφτερωτή, δεν μπορούσε να φαντασθεί τις προχωρημένες «αισθητικές» αντιλήψεις των μελλοντικών Ελλήνων ενάντια σ’ αυτό το πανέμορφο κινητό γλυπτό – χάρμα ιδέσθαι.»
Δεν είναι κοντόφθαλμο να κοιτάμε τα πράσινα τοπία της από εδώ πλευράς του Βερμίου και να μην φτάνει το βλέμμα μας μέχρι την απέναντι πλευρά; Πως θα παράγουμε ενέργεια σε σχέση με τις όλο και αυξανόμενες μελλοντικές μας ανάγκες; Προφανώς η επιστήμη έχει απαντήσει. Με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με την βοήθεια του Ήλιου, του Ανέμου, της Γης, της βιομάζας ή ακόμα και της παλίρροιας. Αν μπορούσαν όλοι αυτοί που αντιδρούν να μου πουν με ποιον τρόπο θα καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών μας, των αυτοκινήτων μας λίαν συντόμως θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή τους.
Συχνά, χρησιμοποιείται ο όρος«βιομηχανικό πάρκο αιολικής ενέργειας» από κάποιους. Προφανώς ο όρος είναι και αδόκιμος και μη επιστημονικός. Άλλο η παραγωγή ενέργειας σε κάποιο πάρκο και άλλο η μεταποίηση της βιομηχανίας. Παρόλα αυτά όταν αυτό τίθεται ως έννοια κλίμακας πιστεύετε ότι το προτεινόμενο πάρκο είναι πολύ μεγάλο για το Βέρμιο;
Με ιδιαίτερη χαρά έχω κάνει πολλά ραντεβού μαζί σας σχετικά με τη σημερινή αναθεωρημένη μελέτη. Προφανώς η έννοια «φαραωνικό πάρκο» δεν υφίσταται πια. Χαίρομαι επίσης που το σύνολο των κεραιών είναι από την πίσω πλευρά του Βερμίου για λόγους αισθητικούς και τουριστικούς, και σίγουρα έχουν αναθεωρηθεί πολλά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι η ελάττωση των χωροθετούμενων κεραιών εντός της περιοχής Natura. Γνωρίζω ότι η χωροθέτηση αιολικών πάρκων εντός περιοχών Natura επιτρέπεται τόσο βάσει των κοινοτικών οδηγιών όσο και της εθνικής νομοθεσίας. Γιατί όμως επιμείνατε να έχετε έστω και μία κεραία εντός της περιοχής Natura, ενώ υπήρχαν θέσεις εκτός αυτής σε κοντινές αποστάσεις;
Πολλοί κάτοικοι της Νάουσας αντιδρούν επίσης λόγω της αλλοίωσης του τοπίου. Αν και αυτό ως ένα σημείο είναι αποδεκτό δεν μπορώ να το δεχτώ απόλυτα, αφού την ίδια στιγμή δεν έχουν κανένα πρόβλημα αρκεί να πάει κάπου αλλού μακριά από τα δικά τους μάτια. Ένα φαινόμενο “ας πάει στο σπίτι του γείτονα και δεν με νοιάζει πια”. Παρόλα αυτά ποια θα είναι η αλλοίωση από την συγκεκριμένη χωροθέτηση;
Και σας τα ρωτώ όλα αυτά γιατί η δική μου θέση είναι σαφής υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Και μπορώ να παραθέσω μερικά πλεονεκτήματα αυτών.
- Είναι άφθονες και ανεξάντλητες.
- Φιλικές στο περιβάλλον. Δεν ρυπαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
- Δεν εκπέμπουν στερεούς, υγρούς ή αέριους ρύπους, αέρια του θερμοκηπίου αλλά αντίθετα αντικαθιστούν πηγές που εκπέμπουν.
- Είναι εγχώριες και προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακού σχεδιασμού (Είναι ευνόητο πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβάλει έστω μερικώς στην απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων (πχ πετρέλαιο, ΦΑ). Άλλωστε είναι διάσπαρτες σε όλο τον πλανήτη και με αυτό τον τρόπο συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία, την γεωπολιτική ισορροπία και εντέλει την ειρήνη.
- Συμβάλλουν στην οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν τις έχουν λίγα τυχερά κράτη, όπως το πετρέλαιο, αλλά όλοι.
- Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
- Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον.
- Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες.
Έτσι λοιπόν οι όποιες αντιδράσεις για όλα τα πάρκα και θεωρώ ότι είναι μη δικαιολογημένες, και με ξενίζουν και μου είναι εντέλει παντελώς αδιάφορες. Άλλωστε είμαι και παραμένω καχύποπτος απέναντι σε αυτούς που «διυλίζουν τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουν την ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων». Και μάλιστα θεωρώ ότι για κάθε δράση που θα κλείνει μία μονάδα του ρυπογόνου λιγνίτη, που τόσο πολύ έχει επηρεάσει την περιοχή μας, εγώ προσωπικά θα είμαι απόλυτος σύμμαχος της.
Ναι θεωρώ μεγίστη αφέλεια την τοποθέτηση «ας πάνε να τις βάλουνε αλλού». Και ενώ είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό χωροταξικό της ενέργειας το οποίο στην συγκεκριμένη φάση μας λείπει, είναι επίσης αληθές ότι αυτό το πλαίσιο θα πρότεινε ξεκάθαρα το Βέρμιο για την χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Προφανώς για λόγους κόστους.
Κλείνοντας, γιατί σαν πρώτη τοποθέτηση δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο θα έλεγα ότι αν έπρεπε να επιλέξω ένα αιολικό στο Βέρμιο ή μια μονάδα λιγνίτη στους πρόποδες του Βερμίου η απόφαση μου θα ήταν ξεκάθαρη και εύκολη. Πιστεύω για όλους μας.
Πρόεδρε ευχαριστώ. Ας συνεχιστεί ένα κύκλος ερωτήσεων από όλους για να μπορέσουμε σήμερα να πάρουμε την ορθή απόφαση ως Συμβούλιο.»