Οι κουτσομπόληδες, κουτσομπολεύουν επειδή νιώθουν άσχημα για τον ίδιο τους τον εαυτό, μειώνουν άλλους ανθρώπους και χαίρονται να σχολιάζουν αρνητικά.
Συνήθως δεν έχουν ενδιαφέροντα, γνώσεις ή κοινωνικό περίγυρο και με το κουτσομπολιό προσπαθούν να για τραβήξουν το ενδιαφέρον των άλλων.
Κουτσομπολεύουν για να μειώσουν κάποιον που είναι δημοφιλής, κατά κάποιον τρόπο παίρνουν εκδίκηση, εκτονώνονται και νιώθουν ότι κερδίζουν κάτι.
Σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη το κουτσομπολιό μπορεί να ωφελεί τον κουτσομπόλη γιατί αισθάνεται μεγαλύτερη στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρό του και επίσης μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή του!
Αυτό όμως μπορεί να ανατραπεί και όταν ανακαλυφθεί ότι τα κουτσομπολιά δεν είναι καλοπροαίρετα και δημιουργούν προβλήματα επέρχεται ο αποκλεισμός του κουτσομπόλη.
160 εθελοντές πήραν μέρος στην έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ από τους δρ. Τζένιφερ Κόουλ και Χάνα Σκράιβενερ, οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την τάση τους να κουτσομπολεύουν, για την αυτοεκτίμησή τους, για την κοινωνική στήριξη και την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους.
Οι εθελοντές κουτσομπόλευαν θετικά ή αρνητικά για ένα φανταστικό πρόσωπο και η κοινωνική στήριξη αυξάνονταν περισσότερο ανάλλαγα με την ποσότητα και το είδος του κουτσομπολιού, αλλά δεν είχε σχέση με την αυτοεκτίμησή τους.
Όσοι εθελοντές που έκαναν επιδοκιμαστικά κοινωνικά σχόλια, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση απ’ ό,τι όσους έκαναν αρνητικά κοινωνικά σχόλια, αν και η βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους χανόταν γρήγορα μετά το τέλος του κουτσομπολιού.
Όλοι μας ξέρουμε πως το κουτσομπολιό θεωρείται ως κάτι κακό ιδίως αν μέσα στις κουβέντες που γίνονται υπάρχει η επιδοκιμασία των άλλων, φυσικά μπορεί να παρέχουν για κάποιο χρονικό διάστημα κάποια οφέλη στον κουτσομπόλη, αλλά στο τέλος απορρίπτουμε τους κουτσομπόληδες και τους απομονώνουμε».