Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώνουν τις δυνάμεις τους στην επικοινωνιακή εκστρατεία #PlantHealth4Life, σχετικά με τη σημασία της υγείας των φυτών
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι τους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινιάζουν την εκστρατεία #PlantHealth4Life, με την Ελλάδα να συμμετέχει με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η οποία είναι ο Εθνικός Οργανισμός Προστασίας Φυτών της Χώρας (National Plant Protection Organization). Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την υγεία των φυτών και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητα μας.
Τα φυτά αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ζωής στη Γη: μας παρέχουν τον αέρα που αναπνέουμε και την τροφή μας. Σήμερα, τα φυτά δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και τα ταξίδια. Οι επιβλαβείς οργανισμοί των φυτών μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές απώλειες. Το βακτήριο Xylella fastidiosa, για παράδειγμα, κατέστρεψε εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε αρκετές ακόμα χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στη χώρα μας η αυξημένη επιτήρηση των ελαιώνων και οι εντατικοί έλεγχοι στο φυτωριακό υλικό, έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την εισαγωγή του εν λόγω βακτηρίου στην ελληνική επικράτεια. Όμως, υπάρχουν παραδείγματα επιβλαβών οργανισμών των φυτών που απειλούν το τοπίο και τα οικοσυστήματα της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, ο μύκητας Ceratocystis fimbriata f.sp. platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και απειλεί την ύπαρξη των ελληνικών πλατάνων και το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchoforus ferrugineus), το οποίο προξένησε τεράστιες ζημιές στα φοινικόδεντρα σε όλη την επικράτεια, την τελευταία δεκαετία.
«Η υγεία των φυτών είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας και για το περιβάλλον. Η EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται για την προστασία της ΕΕ από επιβλαβείς οργανισμούς για τα φυτά. Η εκστρατεία #PlantHealth4Life αποτελεί κοινή πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους. Με τη συμμετοχή ατόμων από ολόκληρη την ΕΕ, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια συλλογική αίσθηση ευθύνης για τη διατήρηση της υγείας των φυτών» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.
«Με την προσέγγιση «One Health» να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς για τα φυτά που εισέρχονται στον χώρο της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Οι μικρότερες δράσεις μπορούν να επιφέρουν τα σπουδαιότερα αποτελέσματα. Μια καλή αρχή είναι να οπλιστούμε με σωστές πληροφορίες και να διασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν αυτόν τον αγώνα και συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στον ηγετικό ρόλο της ΕΕ όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας,» δήλωσε η Claire Bury, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τη βιωσιμότητα των τροφίμων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Τροφίμων (DG SANTE) της ΕΕ.
«Το φυτικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι εθνική κληρονομιά, είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, αξίζει τον κόπο κάθε προσπάθεια διασφάλισης της υγείας του», δήλωσε η κ. Αννούλα Μαυρίδου, Διευθύντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι δράσεις όλων μας είναι σημαντικές – ας κινητοποιηθούμε!
Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «Διατηρήστε τα φυτά υγιή, προστατεύστε τη ζωή»: όλοι έχουμε τον δικό μας σημαντικό ρόλο να παίξουμε! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία των φυτών μας:
- Ταξιδεύετε εκτός ΕΕ; Εάν κατά τη διάρκεια μιας αξέχαστης ταξιδιωτικής σας περιπέτειας ερωτευτείτε ένα εξωτικό φυτό, βγάλτε μια φωτογραφία, μην πάρετε σπόρους του ή το ίδιο πίσω στο σπίτι σας, γιατί έτσι μπορεί να συντελέσετε, άθελά σας, στην εισαγωγή και εξάπλωση στον τόπο μας νέων επιβλαβών οργανισμών, μεταφέροντάς τους στις αποσκευές σας.
- Αγοράζετε φυτά μέσω διαδικτύου; Οι επιβλαβείς οργανισμοί των φυτών μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε μία περιοχή μέσω των φυτών που αγοράζουμε, εάν δεν έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ορθά. Όταν αγοράζετε φυτά μέσω διαδικτύου από χώρες εκτός της ΕΕ, βεβαιωθείτε ότι αυτά απαραιτήτως συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας.
- Ευαισθητοποιήστε τους νέους! Μιλήστε για τη σπουδαιότητα των φυτών με τα παιδιά σας ώστε να δημιουργήσετε μια νεότερη γενιά από πρεσβευτές της σημασίας της προστασίας της υγείας των φυτών.
Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life μπορείτε να βρείτε υλικό μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ – δελτία τύπου, βίντεο, έτοιμες αναρτήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για εμάς, τις κοινότητές μας και το περιβάλλον!
Σχετικά με την εκστρατεία
Η #PlantHealth4Life είναι μια πολυετής εκστρατεία, σχεδιασμένη κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και βασισμένη στην εμπεριστατωμένη ανάλυση αντιλήψεων και συμπεριφορών που συνδέονται με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Φέτος, η εκστρατεία υλοποιείται σε 12 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Φινλανδία , Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Τσεχία. Επιπλέον, εγκαταστάσεις βίντεο 3-D θα προσφέρουν μια καθηλωτική εμπειρία σε τρία από τα πιο δυναμικά κέντρα διέλευσης για ταξίδια εκτός της ΕΕ: το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο.
Σχετικά με την EFSA
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 για να λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών για τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την αγροδιατροφική αλυσίδα. Συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Υπεύθυνος Τύπου της EFSA:
Τηλ.: +39 0521 036 149
E-mail: press@efsa.europa.eu