Το βράδυ της παραίτησης Σαμαρά – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Συνεχίζοντας την καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το βράδυ του Ιουλίου 2015 που έγινε το πιο γελοίο δημοψήφισμα στην πολιτική ιστορία των κρατών, θα ασχοληθούμε σήμερα με όσα συνέβησαν στη Νέα Δημοκρατία μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η ατμόσφαιρα στα γραφεία της, στη Λεωφόρο Συγγρού, ήταν βαριά. Μετρημένα στα δάκτυλα των δυο χεριών ήταν τα κομματικά στελέχη που βρίσκονταν εκεί. Το συντριπτικό «Όχι» δημιουργούσε δέος για την επόμενη ημέρα της χώρας ενώ ήταν πλέον ευδιάκριτο ότι η ηγεσία Σαμαρά δεν είχε καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας για την αναγκαιότητα υπερψήφισης του «Ναι» και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας.

Κάποια στιγμή, στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνει η πληροφορία ότι η Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Σαμαρά και του ζήτησε να παραιτηθεί. «Η παρουσία σου είναι επιζήμια για την παράταξη και τη χώρα»…

Μάλιστα, αυτή η πληροφορία μεταδόθηκε από τον Skai και δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν ολοφάνερο ότι σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας εμφανιζόταν διχασμένη.

Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Σαμαρά να σχολιάσει την πληροφορία και την πρόκληση της Ντόρας, εκείνος δεν απάντησε. Μόνο άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος είπαν ότι «η κυρία Μπακογιάννη πρέπει να αφεθεί στην  κρίση του ελληνικού λαού».

Η ένταση κορυφωνόταν, πολύ περισσότερο αφού ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο Τσίπρας εδώ πατούσε κι εκεί βρισκόταν. Τα περιγράψαμε άλλωστε την προηγούμενη Κυριακή.

Όσοι στην κορύφωση της έντασης διέθεταν νηφαλιότητα σκέψης, παραμερίστηκαν πάραυτα  κι ο φανατισμός ή και οι απειλές προς όσους στήριξαν το «Ναι» και το «Μένουμε Ευρώπη» ήρθαν στην ημερήσια διάταξη ακόμη και στα τηλεοπτικά πάνελ. Κυβερνητικοί βουλευτές ή υπουργοί πανηγύριζαν ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιμετώπιζαν την όλη κατάσταση με φανερή αμηχανία.

Κάποια στιγμή σε ραδιοφωνικό πάνελ αναφέρθηκε με νηφαλιότητα ότι όσα μεταδόθηκαν για τηλεφώνημα της Ντόρας στον Σαμαρά είναι ανακριβή, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Η αλήθεια ήταν ότι η Ντόρα δεν είχε τηλεφωνήσει στον Σαμαρά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά πριν τρεις ημέρες. Και του είχε πει τότε όσα μεταδόθηκαν ως πληροφορία. Δηλαδή ότι «φαίνεται πως θα υπερισχύσει το “Όχι” και για το καλό της παράταξης και της χώρας πρέπει να παραιτηθεί». Μάλιστα, είχε προσθέσει: «Για να μη θεωρηθεί ότι σου ζητώ να παραιτηθείς από υστεροβουλία , σε διαβεβαιώνω ότι δεν θα διεκδικήσω την ηγεσία του κόμματος».

Τώρα, για ποιον λόγο η διαρροή αυτή έγινε, Κυριακή βράδυ, μέσα σε τέτοιο πολιτικό κλίμα και πρωτίστως τι σκοπό εξυπηρετούσε, ποτέ δεν κατάλαβε κανένας… Ή μάλλον όλοι κατάλαβαν ότι παίζονται πολιτικά παιγνίδια…. Όλοι, τότε, υπέθεσαν ότι έγινε όλο αυτό λόγω της συγκρουσιακής κουλτούρας  του Σαμαρά. Μα η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα πάντα του έριχνε το γάντι (το είχε κάνει και μετά την ήττα του Ιανουαρίου αλλά και στη συνεδρίαση της ΠΕ στις 8 Μαρτίου) ενώ το ίδιο έκανε (πιο διακριτικά) κι ο Δένδιας που εμφανιζόταν τότε ως πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας αν προέκυπτε ζήτημα.

Εκείνο το βράδυ λοιπόν, με την αγωνία και την ένταση στην κατακόρυφο, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι ο Σαμαράς θα άφηνε ακέφαλη την πλέον συνεκτική και ευρωπαϊκή παράταξη του κοινοβουλίου.

Μεϊμαράκης

Γύρω στις 7 το απόγευμα, στο γραφείο του Σαμαρά ήταν στη Συγγρού, ήταν συγκεντρωμένοι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του. Την ώρα που κατέφτασε ο Μεϊμαράκης με την βαριά περπατησιά του, όλοι σηκώθηκαν και βγήκαν από το γραφείο, λες και ήταν συνεννοημένοι. Ή ήταν; Έμειναν μόνο οι Σαμαράς και Μεϊμαράκης.

-Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και βγει το «Όχι» πάμε σε καταστροφή για τη χώρα, φώναξε ο Μεϊμαράκης και σηκώθηκε να φύγει. Ο Σαμαράς δεν είπε τίποτα άλλο πλην του ότι θα τα πούνε πιο αργά που θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Λίγη ώρα μετά κι όταν η εικόνα του αποτελέσματος είχε ξεκαθαρίσει, εμφανίστηκε στην είσοδο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ξεκίνησε να μιλά στα αναρίθμητα τηλεοπτικά συνεργεία.

«Το υπάρχον πολιτικό ζήτημα πρέπει να αποχωρήσει αφού πρώτα καταλάβει το μήνυμα του ελληνικού λαού». Δήλωση με δηλητηριώδη βέλη εναντίον Σαμαρά….

Ο Μεϊμαράκης, μια που πήγε στο γραφείο του Σαμαρά και μια που έφυγε. Βρέθηκε στο σπίτι του Σωτήρη Κορομάντζου περιστοιχισμένος με φίλους του. Τον Βασίλη Κορομάντζο, τον Γιάννη Χατζή, τον Θόδωρο Αμπαζόγλου, την Πηνελόπη Γαβρά, τον Κώστα Δόλογλου, τον Πελοπίδα Καλλίρη και άλλους…  Γύρω στις 20.30 κτύπησε το κινητό του. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Σαμαράς.

– Α.Σ: Βαγγέλη με αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορώ να μένω αρχηγός… Θα σε ορίσω αντιπρόεδρο του κόμματος και θα παραιτηθώ… Με βάση το  καταστατικό θα αναλάβεις αμέσως καθήκοντα προσωρινού προέδρου με αρμοδιότητα να ξεκινήσεις διαδικασίες εκλογής προέδρου…

– Β.Μ: Με τιμά αυτό αλλά δεν το ζήτησα…  Κι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να πάμε σε προσωρινό πρόεδρο με μοναδική αρμοδιότητα την εκλογή προέδρου… Καλύτερα να πάμε στην Κοινοβουλευτική ομάδα και να δούμε τι θα κάνουμε…

-Α.Σ: Όχι, είσαι ο πιο κατάλληλος, σε σέβονται όλοι…

-Β.Μ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να μείνεις και να αναλάβεις εσύ τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου…

Αδιέξοδο! Έκλεισαν το τηλέφωνο. Ο Μεϊμαράκης ενημέρωσε τους φίλους του τι είπαν με τον Σαμαρά κι επικράτησε ελεγχόμενος ενθουσιασμός που γρήγορα μετατράπηκε σε προβληματισμό. Οι στιγμές ήταν δύσκολες και για τη χώρα και για τη Νέα Δημοκρατία κι η ώρα φαινόταν να περνά πιο αργά απ’ ότι συνήθως…

Η παραίτηση Σαμαρά

Το ερώτημα για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο Σαμαράς δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Κάποιοι είπαν ότι οι εσωκομματικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν το βράδυ του δημοψηφίσματος και οι ανησυχίες του για διαλυτικά φαινόμενα συνετέλεσαν στην απόφασή του. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι η τοξικότητα που ήταν διαμορφωμένη στις σχέσεις του με τον Τσίπρα ανησυχούσε τα μάλα τους ηγέτες των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και του ζήτησαν να κάνει στην άκρη. Κάτι που μάλλον είναι κακόβουλο.

Υπάρχει κι άλλη εκδοχή. Ότι προέβλεπε πως ο Τσίπρας θα προσφύγει σε νέες εκλογές και δεν ήθελε να χάσει για τρίτη φορά. Αλλά, τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Κι οι μόνοι που θα μπορούσαν να μιλήσουν είναι οι τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν στο γραφείο την ώρα που ελήφθη η απόφαση παραίτησης και έγινε το τηλέφωνο στον Μεϊμαράκη. Ο ίδιος ο Σαμαράς, ο γιός του Κώστας κι ο Δημήτρης Σταμάτης.

Στις 21.30, βγήκε στην τηλεόραση κι ανακοίνωσε την παραίτησή του, την παράδοση της Νέας Δημοκρατίας στον Μεϊμαράκη, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο αγώνας του θα δικαιωθεί.

Όμως αυτό έγινε χωρίς ο Μεϊμαράκης να έχει αποδεχθεί την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Καραμανλής

Στο σπίτι του Σωτήρη Κορομάντζου η πλειοψηφία των φίλων του ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο να αναλάβει το κόμμα. Είχαν γίνει γνωστά και τα αποτελέσματα μέσω exit polls, όπου σε ενδεχόμενο νέων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε38% και η Νέα Δημοκρατία 16%!

Ο ένας του έλεγε ότι ο Σαμαράς δεν θέλει να είναι εκείνος που θα κατεβάσει τα ρολά της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθεί να την πασάρει σ’ εκείνον. Ο άλλος του έλεγε ότι ο Σαμαράς επιχειρεί να το κάνει πρόεδρο μαριονέτα για να ελέγχει τα πράγματα από το παρασκήνιο… Ο Μεϊμαράκης έδειχνε πελαγωμένος κι η ατμόσφαιρα ήταν βαριά.

Τότε, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, πήρε τηλέφωνο τον Κώστα Καραμανλή. Μίλησαν αρκετή ώρα και συζήτησαν αναλυτικά την πρόταση Σαμαρά. Ο Καραμανλής ήταν κάθετος.

– Κ.Κ.: Βαγγέλη δεν έχεις διέξοδο. Αν ο Σαμαράς θέλει να φύγει δεν μπορείς να μη δεχθείς…

-Β.Μ.: Κώστα, εγώ δεν θέλω δακτυλίδια και διορισμούς… Είναι προτιμότερο να πάμε στην ΚΕ που είναι το πιο σημαντικό όργανο ανάμεσα σε δυο συνέδρια και να εκλεγώ εκεί…

-Κ.Κ.:  Ναι αλλά το κόμμα δεν μπορεί να είναι ακέφαλο, ειδικά αν συγκληθεί αύριο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών…

-Β.Μ.: Καλά Κώστα, θα δω τι θα κάνω και τα λέμε…

Παυλόπουλος – Μεϊμαράκης

Λίγο μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε κι αυτός με τον Μεϊμαράκη.

-Π.Π.: Σε πήρα να σου πω ότι αύριο το πρωί συγκαλώ συμβούλιο πολιτικών αρχηγών…

-Β.Μ.: Μα τι θα πούμε βρε Προκόπη; Δεν βγήκε το «όχι»;

-Π.Π.: Βαγγέλη το «Όχι» δεν είναι «Όχι» στο Ευρώ αλλά στην πρόταση Γιουννγκέρ…

-Β.Μ.: Κοίτα, εγώ δεν έχω αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά, δεν είμαι αρχηγός…

-Π.Π.: Το συμβούλιο θα γίνει, αν δεν γίνει θα βγούμε από το ευρώ… δεν έχουμε χρόνο…

Στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ισχυρίζονται ότι αυτό το τηλέφωνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του. Έβλεπε ότι ο ίδιος δεν είχε χρόνο να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. για να εκλεγεί από αυτή πρόεδρος. Αν επέμενε σ’ αυτή τη λύση ο χρόνος θα λειτουργούσε για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο Καραμανλής κι ο Παυλόπουλος είχαν δίκιο που τον πίεζαν να αναλάβει εδώ και τώρα.

Μετά ήρθαν τα μαντάτα από το εξωτερικό. Το πρώτο τηλέφωνο έγινε από τον Μαργαρίτη Σχοινά που ως εκπρόσωπος του Γιουνγκέρ του ζήτησε να βάλει πλάτη στη χώρα. Κι αμέσως μετά ήρθε το τηλέφωνο του Αβραμόπουλου. «Βαγγέλη, να ξέρεις ότι εδώ το κλίμα είναι να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Κι αυτό πρέπει πάση θυσία να το αποτρέψουμε…».

Κι ύστερα έγιναν τα τηλεφωνήματα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά. «Αν είσαι εσύ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα έρθουμε κι εμείς για να εξουσιοδοτήσουμε τον Τσίπρα όλοι μαζί να συζητήσει με τους θεσμούς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κι όχι την αποχώρηση ή τη εκδίωξή της».

Το τελευταίο τηλεφώνημα που δέχθηκε ήταν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Να κάνεις ότι μπορείς  για να μείνει η Ελλάδα στη ευρώ. Αυτό προέχει»…

Αργά μετά τα μεσάνυχτα, ο Μεϊμαράκης με τους φίλους του κατηφόρισε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Τα φώτα του κτιρίου στη Λεωφόρο Συγγρού άναψαν σε όλους τους ορόφους. Κι άρχισαν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη του κόμματος…

Κι η αλήθεια είναι ότι εκείνο το βράδυ, εκείνες τις δραματικές ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν ο Μεϊμαράκης, μαζί με τον Θεοδωράκη και τη Γεννηματά πήραν την Ελλάδα στις δικές τους πλάτες. Όταν ο Τσίπρας είχε χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή…

Κι όμως, ελάχιστοι τους το αναγνώρισαν. Οι δε Έλληνες μετά από σχεδόν 50 ημέρες, με αυτοκτονική εμμονή … ξαναψήφισαν τον Τσίπρα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φορά προστατευτική μάσκα δημόσια
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.