Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας
θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νιτσιάκου «ΕΘΝΟ-ΟΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΑ» των εκδόσεων Ισνάφι, από το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ
Με το συγγραφέα θα μιλήσουν οι:
Τάκης Γκαλαΐτσης, φιλόλογος
Γιώργης Μελίκης, δημοσιογράφος – ερευνητής
Η εκδήλωση τελεί με τη στήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι κρίσεις, κάθε είδους κρίσεις, είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες και προκλήσεις για στοχασμό. Στοχασμό προσωπικό, στοχασμό συλλογικό, αυτοκριτική, αναθεωρήσεις. Οι κρίσεις σπέρνουν φόβο, πανικό και φέρνουν στην επιφάνεια τα πλέον αρχέγονα ένστικτα αυτοσυντήρησης. Στις νεωτερικές κοινωνίες αποκαλύπτεται ο άκρατος ατομικισμός, η ηγεμονία του α-τόμου. Της ύπαρξης που θέτει τον εαυτό της υπεράνω όποιας συλλογικότητας και δεν τέμνεται, δεν αφήνει δηλαδή κανένα περιθώριο τομής, περιχώρησης και παραχώρησης προς τον άλλον, τον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει στερηθεί παντοιοτρόπως αυτό το ευλογημένο “συν”.
Αυτό το “συν”, που δεν παραπέμπει στην πρόσθεση ατόμων αλλά στη συνύπαρξη προσώπων. Προσώπων, που συγκροτούνται υπαρξιακά και ηθικά σε μια κοινότητα διαπροσωπικών, ηθικά επισφραγισμένων, σχέσεων και όχι σε μια απρόσωπη κοινωνία ατομικών συμφερόντων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το1958. Το 1976 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Το 1981 πήρε, μετά από εξετάσεις, υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία.Σπούδασε Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Καίμπριτζ, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1985.
Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή.
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.