Το σχέδιο για ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Με υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν από τις αρχές του 2020 να ρυθμίζουν τις τακτικές φορολογικές τους υποχρεώσεις σε 24 δόσεις, όπως τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ και σε 48 δόσεις τους έκτακτους φόρους, όπως είναι αυτοί που αφορούν την αποδοχή κληρονομιάς και τις γονικές παροχές. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι μηνιαίες δόσεις θα ξεκινά από το 5% και θα αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των δόσεων.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Μάλιστα δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιάζεται εάν κάποιος επιλέξει το μάξιμουμ των δόσεων. Με αυτόν τον τρόπο οι δανειστές θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι η νέα πάγια ρύθμιση θα έχει αυστηρές προϋποθέσεις στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα, ότι οι φόροι θα πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους και ότι ανάλογες ρυθμίσεις όπως ήταν αυτή των 120 δόσεων που το επιτόκιο ήταν στο 3% δεν θα υπάρξουν στο μέλλον.  Επίσης οι φορολογούμενοι θα χάνουν τη ρύθμιση ακόμη και ένα δεν πληρώσουν έστω και μια δόση, από δύο δόσεις που ίσχυε για την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εφόσον το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης  πάρει το «πράσινο» φως από τους δανειστές, οι όροι και οι προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμιση οφειλών θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο. Επίσης προκειμένου το πλαίσιο για την ένταξη των οφειλών σε 24-48 δόσεις να είναι αυστηρό, έτσι ώστε να επιλέγεται η ρύθμιση μόνο απ’ όσους πραγματικά θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, έχει πέσει η πρόταση στο τραπέζι, ότι όσοι χάνουν την ρύθμιση των 24άρων δόσεων, το ληξιπρόθεσμο ποσό να επιβαρύνεται με υψηλό επιτόκιο που να φτάνει ακόμη και το 15%.

Ακόμη, όποιος χάνει τη ρύθμιση και θέλει να ενταχθεί εκ νέου σε αυτήν το επιτόκιο που αρχικά θα είναι 5% να μπορεί να φτάνει ακόμη και το 8%. Με αυτόν το τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα θελήσει να καταστήσει σαφές ότι οι ρυθμίσεις απευθύνονται σε όσους θέλουν να διευκολυνθούν στην καταβολή των φόρων και όχι στους στρατηγικά κακοπληρωτές που θέλουν να «κρυφτούν», έστω και πρόσκαιρά», πίσω από αυτές.