Το σανίδωμα στο γκάζι της ανάπτυξης κι η αοιδός Ραλλία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πολλά εν ολίγοις.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

@ Να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά. Αυτή η στήλη, ο γράφων έδωσε «μάχες» με πλήρη ανιδιοτέλεια για να φύγει ο προηγούμενος κυβερνητικός θίασος. Ναι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη (κυρίως ο πρωθυπουργός) που ήρθε πριν 4 μήνες είναι οι τελευταίες ελπίδες για ν’ αλλάξουν πολλά στον τόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θ’ αντιμετωπίζουμε «οσφυοκαμπτικά» την παρούσα κυβέρνηση. Προσωπικά, όσο βάζω την υπογραφή μου κάτω από τις απόψεις μου, δεν θα υπάρξει έκπτωση υπέρ… «φίλιων» δυνάμεων.  Φαντάζομαι γνωρίζετε την άποψη του γράφοντος ότι δεν υπάρχει ανοχή στην κουταμάρα ή συγκάλυψη οιουδήποτε γεγονότος που πέφτει στην αντίληψή μας. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ούτε σεβασμός προς όλους εσάς, ούτε αυτοσεβασμός.

@ Λοιπόν, ακούστε. Αυτό που θα γράψω σήμερα δεν θα το ακούσετε από τα ΜΜΕ. Άλλα δεν το έχουν αντιληφθεί κι άλλα ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα. Όμως το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει μη βιώσιμο το χρέος από το 2032!!! Και ζητά μέτρα. Ξέρετε, μειώσεις συντάξεων κλπ… Κάποιοι κυβερνητικοί εκφράζουν την απορία τους ισχυριζόμενοι ότι το ΔΝΤ κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την ραγδαία μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Προσέξτε!  Ας πούμε λοιπόν πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι 1%, δηλαδή το επιτόκιο που η χώρα μας μπορεί πια να βρει στις διεθνείς αγορές. Άρα, τα 335 δις δημόσιου χρέους σήμερα, θα βρουν άλλα 35 δις κεφαλαιοποιημένων τόκων το 2032. Δηλαδή, εάν δεν μειώνεται κάθε χρόνο το χρέος (πλεόνασμα πέραν του πρωτογενούς), που θα συμβεί με πλεονάσματα στο όριο 3.5% και 2.2%, κάθε χρόνο θα απαιτούνται €3.7 δις σε τόκους. Ας βάλουμε και αναχρηματοδότηση του χρέους με «μέση ζωή» 18.5 χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βρίσκει για να πληρώνει κάθε χρόνο €23.7 δις!! Προϊόντος του χρόνου που η “μέση ζωή” θα μειώνεται στο μισό και κάτω, αυτό το Gross Financing Needs θα είναι –κατά προσέγγιση- 50 δις το χρόνο. Με 2% επιτόκιο, πάλι τόσα  θα είναι. Πώς να το βγάλει βιώσιμο το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε αυτό το χρέος;

Όλα όσα λένε οι θεσμοί, του ΔΝΤ προεξάρχοντος, γυρνάνε περί την ανάπτυξη. Αναπτυξιακά προγράμματα  χρειάζεται η χώρα. Τίποτα άλλο. Το λέμε και το γράφουμε χρόνια.  Τα επιδόματα είναι ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.

Τι θέλω να πω; Ότι καλά τα λέει το ΔΝΤ. Κι εκείνο που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να επιδοθούμε σε αγώνα ταχύτητας. Πολύ περισσότερο αφού η συζήτηση για το 2032 θα αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ίσως ακόμη και πέντε χρόνια!  Άρα σανίδωμα στο γκάζι της ανάπτυξης για δέκα χρόνια τουλάχιστον…

@ Πάμε σε άλλο θέμα. Προσέξτε: Τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)ο Δρ Ιωάννης Αντωνίου. Ένας εξαιρετικός επιστήμων και ακαδημαϊκός. Με 35ετή θητεία στην εκπαίδευση, μεταπτυχιακές  σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΠΑ! Και πολλά άλλα. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν. Ξέρετε ποιος διαφώνησε επειδή τον έκρινε ακατάλληλο; Ο ΣΥΡΙΖΑ! Δια της … αοιδού Ραλλίας Χρηστίδου!!! Πώς το έλεγε ο άλλος; Θα πηδηχτώ απ’ το παράθυρο…

@ Η σκηνή χθες το πρωί στην τηλεόραση του Skai: Η ξανθιά προβοκάτορας «νιαουρίζει» στον Βορίδη για την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Κι εκείνος της απαντά: «Λυπάμαι που σας σοκάρω αλλά η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί τριαντάφυλλα για να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη»!!!! Κόκκαλο η ξανθιά!
Πάντως εκεί στον Skai δεν θέλουν και πολύ να βγάλουν τη νέα Ακριβοπούλου…  Όχι μόνο εκκολάφθηκε αλλά μεγαλώνει κιόλας…

@ Άλλο ζήτημα. Έκανε ντου η αστυνομία σε γνωστό ξενυχτάδικο της Αθήνας! Που κατέληξε σε δέκα (10) συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών! Ενώ βρέθηκαν ναρκωτικά ακόμη και στους διαδρόμους από εκείνους που πρόλαβαν να τα ξεφορτωθούν! Κι ο ΣΥΡΙΖΑ χάλασε τον κόσμο επειδή, λέει, τέτοιες έφοδοι είναι βαρβαρότητα και πλήγμα στην δημοκρατία!!! Αναρωτιέμαι σε πόσο οικτρό επίπεδο έχει φτάσει η απελπισία τους….

@ Αλήθεια, οι φοιτητές που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τολμούν να πάνε να βάψουν τοίχους, να σπάσουν πόρτες, να κτίσουν γραφεία πρυτάνεων ή να κάνουν καταλήψεις;

@ Εδώ, το σφράγισμα μιας γιάφκας μολότοφ των ταγμάτων εφόδου προκάλεσε κύμα διήμερων καταλήψεων. Οι μειοψηφίες που τις επιβάλλουν θύμωσαν γιατί σφραγίστηκε η γιάφκα! Η μάχη για την ανάκτηση του δημόσιου πανεπιστημίου από δημόσια χέρια θα συνεχιστεί αμείωτη. Είναι απαίτηση της τεράστιας πλειοψηφίας της κοινωνίας! Τελεία και παύλα!

@ Για να ξέρετε: Συριζαίος είναι ένας τύπος που στηρίζει τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα και τον Μοράλες στη Βολιβία που έκαναν  νοθεία για να επανεκλεγούν, αλλά μας λέει  ότι κινδυνεύει η δημοκρατία στην Ελλάδα επειδή η αστυνομία καθάρισε έναν πανεπιστημιακό χώρο από κοντάρια, κράνη, καδρόνια και μολότοφ!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΓερμανία: Με την ως πρότινος πανίσχυρη βιομηχανία της να μοιάζει πλέον με βαρίδι, η χώρα αναμένει να μάθει αν η οικονομία της βρίσκεται επισήμως σε ύφεση
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.