Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στις θεματικές συνεδριάσεις του Συνεδρίου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ στην Κοπεγχάγη

Νίκος Παπαδάκης και Γιώργος Ρόκος στη συνεδρίαση για τη δημοκρατική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας το Πράσινο Κίνημα,
«Η Δημοκρατία θα αναχαιτίσει την Απολυταρχία»

Παπαδάκης Ρόκο

Σε μία σημαντική συνεδρίαση για τη δημοκρατική εξέλιξη της ευρωπαϊκής ένωσης συμμετείχε το Πράσινο Κίνημα, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κοπεγχάγη, με δύο από τα μέλη της αποστολής του κόμματος, τον Νίκο Παπαδάκη και τον Γιώργο Ρόκο. Η επίθεση στη δημοκρατία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν έρχεται μόνο εκτός ΕΕ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αυταρχικοί παράγοντες αποκτούν επιρροή και προσπαθούν να επιτεθούν στις κοινές μας αξίες σχετικά με το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων.
Ως Πράσινοι, ήμασταν η φωνή που μιλά ξεκάθαρα ενάντια σε αυτές τις τάσεις. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε πώς δυστυχώς οι αυταρχικές αφηγήσεις και κινήματα ήταν επιτυχείς τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
Επίσης πως μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την ρητορική μίσους και της παραπληροφόρησης
Η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση έχουν γίνει ένα βασικό θέμα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα κόμματα των Πρασίνων. Αυτό επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με το προσωπικό επικοινωνίας από την Ομάδα, το EGP και τα Κόμματα Μελών, όπου η παραπληροφόρηση και η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους εμφανίστηκαν συχνά ως θέμα.

Τα στελέχη του Πράσινου Κινήματος που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση έκαναν την εξής δήλωση: «Δεν χωράει στην Ευρώπη, που θέλουμε να οικοδομήσουμε, ούτε η ρητορική μίσους, ούτε η παραπληροφόρηση. Θα εργαστούμε να αλλάξουμε, αυτά τα κακώς κείμενα».

 

Ο συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη συνεδρίαση για την επέκταση του “Πράσινου Κύματος” στην Ευρώπη, στο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το «Πράσινο Κύμα», συνεχίζει σε όλη την Ευρώπη – Το Πράσινο Κίνημα, θα μεγαλώσει το “Πράσινο Κύμα” και στην Ελλάδα

Σε μία ακόμη σημαντική συνεδρίαση για την επέκταση του Πράσινου Κύματος στην Ευρώπη συμμετείχε ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής των εκλογών του κόμματος Κώστας Καλογράνης. Πολιτικοί από τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης μοιράστηκαν πληροφορίες για τις εμπειρίες τους για τα εξής θέματα:
• Συντονισμός στάσεων και ακτιβιστών κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας
• Περιεκτική εκστρατεία και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικής του κόμματος
• Χτύπημα πόρτας και άλλες καινοτομίες για εκστρατείες δημοτικών εκλογών
• Εκστρατεία χαμηλού προϋπολογισμού – δημιουργική καμπάνια
• Διοργάνωση πανελλαδικών προκριματικών εκλογών ως μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας
• Οργάνωση εκστρατείας, επιλογή μηνυμάτων και τακτικών για τις προεδρικές εκλογές
Αυτή η συνεδρία σε στυλ παγκόσμιας ισχυρής ομάδας, στόχευσε στην ενίσχυση των ικανοτήτων των κομμάτων-μελών να κάνουν εκστρατείες με περιορισμένους πόρους. Μέσα από πολλαπλούς γύρους συνομιλιών σε μικρές ομάδες, επιτράπη στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν επιτυχημένες τακτικές και να προωθήσουν την κατανόηση των πολιτικών κομμάτων σε διαφορετικές χώρες. Συμμετείχαν η Aleksandra Koleczek, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Partia Zieloni της Πολωνίας, ο Felix von Wohlgemuth, τοπικός σύμβουλος και αρχηγός κόμματος, Verdi – Grüne – Vërc στην Ιταλία, στο Νότιο Τιρόλο, ο Gábor Hanák, Διεθνής Γραμματέας και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, LMP της Ουγγαρίας η Justine Panteleeva, Τοπικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Progresīvie της Λετονίας και ο Vladimir Prebilič, Δήμαρχος του Δήμου Kočevje της Σλοβενίας.

Κώστας Καλογράνης

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, που παρακολούθησε την συνεδρίαση έκανε την εξής δήλωση: «Το λεγόμενο πράσινο κύμα, εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το Πράσινο Κίνημα, θα μεγαλώσει το πράσινο κύμα και στην Ελλάδα.»

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ πρωταγωνιστεί στο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ στην Κοπεγχάγη

Κομβική η Νότια και η Ανατολική Ευρώπη για τις Ευρωεκλογές του 2024

Βαλέρια Τελικωστόγλου

Στη συνεδρίαση για το εκλογικό σώμα στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, συμμετείχε, το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, του Πράσινου Κινήματος, Βαλέρια Τελικωστόγλου. Πριν από μισό αιώνα ιδρύθηκε το πρώτο κόμμα των Πρασίνων στην Ευρώπη. Από τότε το εκλογικό σώμα των Πρασίνων έχει εξελιχθεί βαθιά. Σε αυτή τη συνεδρία θα εξετάστηκε η ιστορική εξέλιξη του ποιος ψηφίζει Πράσινο στην Ευρώπη, και την τρέχουσα κατάστασή της και τι προσβλέπουμε στις Ευρωεκλογές του 2024. Συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης των αποτελεσμάτων αποκλειστικής έρευνας που έχει αναθέσει το EGP για το δυνητικό πράσινο Εκλογικό σώμα σε 8 βασικές χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Την πολύ ουσιαστική εισήγηση έκανε ο Filipe Henriques, Πολιτικός Σύμβουλος και Αναλυτής Δεδομένων, από το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων.

Μετά τη συνεδρία, η εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος Βαλέρια Τελικωστόγλου, δήλωσε: «Η ιστορική αναδρομή και οι επιτυχίες που έχουν γίνει ανά την Ευρώπη, θα είναι οδηγός μας, στις Ευρωεκλογές του 2024. Ειδικά για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, έχουμε πολλά να κάνουμε»

Σε μία ακόμα θεματική συνεδρίαση βρέθηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Αναγκαιότητα οι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Βασίλης Ρόκος

Στη συνεδρίαση για την προώθηση της πράσινης ατζέντας και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετείχε ο εκπρόσωπος τύπου του Πράσινου Κινήματος Βασίλης Ρόκος. Το COP 27 στην Αίγυπτο μόλις τελείωσε και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο αξιολόγησε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μετά τον COVID19. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση για τις παγκόσμιες συμφωνίες; Είναι οι παγκόσμιες συμφωνίες ένα στέρεο έδαφος για συμμαχίες μεταξύ πολιτικών διαφορών; Ποιες προκλήσεις και ευκαιρίες παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων διεθνών φόρουμ για την προώθηση της πράσινης ατζέντας; Ποιος είναι ο πιο εποικοδομητικός ρόλος για την Ευρώπη; Πώς τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη και το EGP προωθούν και προωθούν καλύτερα τις παγκόσμιες συμφωνίες και προσπάθειες; Τα ερωτήματα αυτά συζητήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση που έκανε ο Steen Gade, Πρόεδρος του Συμβουλίου για την Κοινωνική Ευθύνη και τους Παγκόσμιους Στόχους, πρώην βουλευτής της Δανίας και πρώην Διευθυντής της Δανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Μετά τη συνεδρία, ο εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος Βασίλης Ρόκος, δήλωσε τα εξής: «Οι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δεν είναι πολυτέλεια, είναι άμεση αναγκαιότητα. Ο πλανήτης μας, έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό, «πράσινο», μείγμα πολιτικών, για να έχουμε μέλλον.»

Στη συνεδρίαση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα, συμμετείχε ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννης Κυριακόπουλος

Γιάννης Κυριακόπουλος
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σε ένα κόσμο σε κρίση

Στη συνεδρίαση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα, συμμετείχε ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννης Κυριακόπουλος και η πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εκπροσωπώντας το Πράσινο Κίνημα. Η συνεδρία, αφορούσε την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σε έναν κόσμο με πολλές δυσκολίες. Ενόψει πολλαπλών κρίσεων –γεωπολιτικών, κλίματος και ενέργειας, αλλά και της ίδιας της διάβρωσης του κοινωνικού ιστού της Ευρώπης λόγω του ξεπερασμένου οικονομικού της μοντέλου – συζητήθηκε τι πρέπει να φέρουν οι Πράσινοι στο τραπέζι για να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EGD) θα ενισχυθεί στην επόμενη ταχύτητα με ένα κοινωνικό πρόσημο. Όταν έρθει η ώρα για δράση, οι Πράσινοι απαντούν. Κοιτάζοντας μπροστά στο ευρωπαϊκό σχέδιο 2030 και 2050, αναλύθηκε πώς μπορούν οι Πράσινοι να καθορίσουν την κατεύθυνση για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις ενός EGD που σχεδιάστηκε σε έναν κόσμο πριν από τον COVID και πριν από τη σύγκρουση, ενός κόσμου σήμερα, που δεν λαμβάνει υπόψη τις βασικές διαστάσεις της ευημερίας ή της φροντίδας.
Αυτή η συνεδρία θα συγκέντρωσε φωνές και εμπειρία από την πολιτική και την κοινωνία των πολιτών για να αποκαλύψει τα προβλήματα και τους περιορισμούς της τρέχουσας κατάστασης και να προτείνει τις οδούς που πρέπει να εξερευνήσουμε για να κάνουμε μια ισχυρή Πράσινη Συμφωνία.
Τον συντονισμό είχε ο Jamie Kendrick, Αρχισυντάκτης, του Green European Journal και την εισήγηση ο Dirk Holemans, Συμπρόεδρος του Green European Foundation & Διευθυντής του Οίκου Thinktank.

Ο εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος, Γιάννης Κυριακόπουλος, μετά τη συνεδρία δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Τα προηγούμενα οικονομικοπολιτικά μοντέλα, είναι πλέον ξεπερασμένα. Η ευημερία των πολιτών είναι πλέον το ζητούμενο».

Στην καλλιτεχνική έκθεση για τα δικαιώματα της γυναίκας παραβρέθηκε το κόμμα στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η κάθε γυναίκα επιλέγει μόνη της, για το σώμα της

ΣΩΜΑ ΜΟΥ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ

Το ΣΩΜΑ ΜΟΥ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ, είναι μία σημαντική καλλιτεχνική έκθεση για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στην επίσημη συνεδρία, όπου παρουσιάστηκε αυτή η έκθεση το Πράσινο Κίνημα, εκπροσώπησαν, η συμπρόεδρος Ρία Ακρίβου, η πρώην βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, του Πράσινου Κινήματος, Βαλέρια Τελικωστόγλου.
Η καλλιτεχνική έκθεση, διερευνά επιθέσεις κατά της σωματικής αυτονομίας και του δικαιώματος επιλογής εν μέσω της σημερινής ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων, του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στις γυναίκες και τα νοικοκυριά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα δικαιώματα των αμβλώσεων απειλούνται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Στην Πολωνία, τα δικαιώματα αμβλώσεων είναι περιορισμένα και ένα μητρώο εγκυμοσύνης επηρεάζει πολίτες και Ουκρανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη σεξουαλική βία. Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν εξέδωσε διάταγμα που υποχρεώνει τους Ούγγρους που ζητούν αμβλώσεις να «ακούνε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου» προτού μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία. Η Μάλτα σημείωσε μικρή πρόοδο από την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων έως τώρα που επιτρέπει στους γιατρούς να διακόψουν μια εγκυμοσύνη εάν η ζωή ή η υγεία της μητέρας κινδυνεύει. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαστίζονται επίσης από άνιση ή περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις ανάλογα με τις περιοχές.
Με την επιμέλεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα από καλλιτέχνες και ακτιβιστές που εργάζονται με διάφορα μέσα, φωτογραφία, ζωγραφική, εικονογράφηση και βίντεο. Υποστηρίζουν κινήματα υπέρ της επιλογής από όλη και πέρα από την Ευρώπη – στην Πολωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Ιράν. Η εμπλοκή των κομμάτων των Πρασίνων στον αγώνα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων απεικονίζεται από υλικό εκστρατείας και φωτογραφίες.
Οι Πράσινοι έχουν αγωνιστεί ιστορικά για το δικαίωμα της επιλογής και εργάζονται για την προστασία του δικαιώματος σε μια ασφαλή άμβλωση σε όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν ζητήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη, ασφαλή και νόμιμη άμβλωση, καθώς και να συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και Γάλλος γερουσιαστής, εργάζεται για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα για να διασφαλίσει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση προστατεύεται.
Αυτή η μόνιμη έκθεση θα εκτίθεται στην αίθουσα ολομέλειας σε όλο το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Τον συντονισμό είχε η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, η Annika Ojala, υπεύθυνη Εκστρατείας για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, μέλος Ομάδα Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Kasia Strek, Πολωνή φωτορεπόρτερ
Μετά τη συνεδρία, η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου, δήλωσε τα εξής: «Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να πάρει όποια απόφαση θέλει για το σώμα της. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο το 2022. Ενώνουμε τις φωνές μας, με τα άλλα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη»

Η πρώην βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δήλωσε: «Μέσα, από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε δώσει αγώνες για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών. Συνεχίζουμε με το ίδιο ζήλο στην ευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια»

Προηγούμενο άρθροΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς σε αγρότες στο Κιλελέρ: Αξιοποιείστε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ για μια επιτυχή μετάβαση σε μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα
Επόμενο άρθροΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ: Να εφαρμοστεί ο νόμος ζητούν οι δανειολήπτες