Τα πρωτοβρόχια αρκούσαν να αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος
Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα σφοδρή, επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμασταν όλοι ότι θα αντιμετωπίσουμε σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αρκούσαν οι πρώτες βροχοπτώσεις για να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να πλημμυρίσουν σπίτια, να εγκλωβιστούν κάτοικοι, να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να κλείσουν δρόμοι και να καταστραφεί εξοπλισμός επιχειρήσεων και καταστημάτων.
Το Πράσινο Κίνημα επιβεβαιώνεται για όλα όσα είχε έγκαιρα καταγγείλει. Ειδικά οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια δεν πρόλαβαν καν να συνέλθουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και δέχτηκαν δεύτερο έντονο πλήγμα με τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου. Ένα απόλυτα προβλέψιμο και υπό φυσιολογικές συνθήκες διαχειρίσιμο φυσικό φαινόμενο, είναι η αιτία για να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να καταστρέφονται ξανά οι περιουσίες τους. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλία, όπου μία λίγο εντονότερη βροχή ήταν αρκετή για να καταδείξει τις ελλειμματικές πολιτικές, που βαρύνουν σαφέστατα διαχρονικά και τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι Περιφερειάρχες Σπανός και Αγοραστός έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφές.
Το Πράσινο Κίνημα ζητά άμεσα:
– Να εξασφαλιστεί η διαμονή των πληγέντων, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους
– Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% σε όλους όσους επλήγησαν, για όλες τις ζημιές.
– Να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα επαναφέρει την πρότασή του να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε χώρες όπως η δική μας που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές.
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει να θεσπιστεί ο Κλιματικός Προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους.
Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: «Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ελπίζουμε να μην δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Δυστυχώς όμως μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στις διαθέσεις του καιρού, καθώς οι διαθέσεις της κυβέρνησης δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, δεν υπάρχουν καν μελέτες. Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Πράσινο Κίνημα, απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έτσι ώστε να μην συμβαίνουν αυτές οι καταστροφές, χωρίς καν να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.”
Εξορύξεις και σεισμοί = Περιβαλλοντική καταστροφή
Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη, σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι “εγκληματικό” να πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.
Ο νέος σεισμός αποδεικνύει όλα αυτά που καταγγέλλουν το Πράσινο Κίνημα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες με υπογραφές τους και μέλη της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Το Πράσινο Κίνημα έχει τονίσει ότι σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Αναλογιστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ήταν σε λειτουργία κάποια εγκατάσταση στο Αιγαίο την ώρα του σεισμού. Σε τι μέγεθος θα έφτανε η οικολογική καταστροφή. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων.
Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος. Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσελέντης σε περιφερειακό μέσο ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο. Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες”, κατέληξε ο καθηγητής.
Σε δηλώσεις της η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: «Το κόμμα μας νιώθει την μεγάλη ευθύνη να ενημερώσει για το τι μας περιμένει στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με κάποιον μεγάλο σεισμό. Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στέκεται δίπλα το Πράσινο Κίνημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.