Το Πράσινο Κίνημα θέλει να αναδείξει την μεγάλη ανάγκη της προστασίας των Ωκεανών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992.
Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Από το 2009,η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το Πράσινο Κίνημα υπογραμμίζει ότι η βιομηχανική αλιεία, η υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και η χρήση ωκεανών ως χώρων απόρριψης πλαστικών και επιβλαβών χημικών στον κόσμο έχουν τοποθετήσει αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα στην άκρη του μαχαιριού.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα σημειώνει την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ορίων, καθώς υπερβολική αλιεία, ο μαζικός τουρισμός και η ρύπανση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των ωκεανών. Ο καθορισμός και η επιβολή προστατευόμενων περιοχών καθώς και η επιβολή επιστημονικών ορίων για τη ρύθμιση του ποσού των ψαριών που επιτρέπεται να απομακρύνονται από τις θάλασσες έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα επιτρέψει στους πληθυσμούς ψαριών να παραμείνουν υγιείς και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξάνουν το μέγεθος τους. Ωστόσο, σήμερα, λίγο περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων ωκεανών προστατεύονται πλήρως. Αλλά ένα κίνημα κερδίζει ορμή. Υπάρχει μια παγκόσμια έκκληση για αύξηση της κάλυψης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) σε τουλάχιστον 30% έως το 2030. Οι κανονισμοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παρεμπίπτουσας αλιείας, να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουν το οικοσύστημα των ωκεανών.
Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε σχετικά: “Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους ωκεανούς μας για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία – χρησιμοποιώντας αυτούς και τους πόρους τους για οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση της χρήσης πλαστικών, η ρύθμιση της υπεραλίευσης και η ανασυγκρότηση των χώρων των ωκεανών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας.
Επίσης ο ωκεανός παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Προϋπολογισμό Άνθρακα, οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των ανθρώπινων εκπομπών κάθε χρόνο και είναι λίγο ελαφρώς μικρότερο από το ποσό που απορροφάται από τα δάση μας και άλλες χερσαίες πηγές. Για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την οξίνιση των ωκεανών, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουμε σταδιακά τη συγκέντρωση CO2 που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.”