Μία ακόμη πολύ χρήσιμη συνάντηση πραγματοποίησε το Πράσινο Κίνημα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του κόμματος στη Συμπρωτεύουσα με αφορμή την διεξαγωγή της ΔΕΘ.
Η επόμενη “στάση” για το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος που αποτελείτο από την Συμπρόεδρο του κόμματος Ρία Ακρίβου, τον επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελο Νταβία, τον Εκπρόσωπο Τύπου Νίκο Καραμπάση, τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Καψή και τον οργανωτικό υπεύθυνο στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλη Ρόκο, ήταν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Εκεί συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Μιχάλη Κούπκα, με τους οποίους συζήτησαν για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την πόλη. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές άκρως εποικοδομητική και κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν τα θέματα της «πράσινης ατζέντας». Ειδική αναφορά έγινε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καταστήσει τη Συμπρωτεύουσα Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη.
Θυμίζουμε πως η Θεσσαλονίκη μαζί με την Αθήνα, την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».
Η Θεσσαλονίκη, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις, εντασσόμενες στο πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.
Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Πράσινου Κινήματος ανέπτυξαν τις πράσινες πολιτικές που υπερασπίζεται το κόμμα και ανέπτυξαν τα θέματα της πράσινης ατζέντας. Επίσης, ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του Μετρό και για την πιθανότητα σύνδεσης με γραμμή του Τραμ, του κέντρου της πόλης με το αεροδρόμιο. Εκτενής αναφορά έγινε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, ιδίως στο κέντρο, και τέθηκαν τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι άνθρωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης για το επιστημονικό Έργο του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» που έχει σκοπό τη μελέτη, την ανάλυση και τη διάδοση, με κάθε τρόπο, όλων των πτυχών του οικολογικού και πράσινου προβληματισμού και της πολιτικής οικολογίας.
Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα