Αρχίζει αύριο το διήμερο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην Πράγα, δεν θα ληφθούν αποφάσεις αλλά από την συζήτηση θα φανεί αν και ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις 20-21 Οκτωβρίου,, αναφέρει το σημερινό K Report.
Το βέβαιο είναι ότι το μπλοκ των «15», που προωθούν την ιδέα ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στο εισαγόμενο φυσικό αέριο (με πρωταγωνιστές Ιταλία και Ελλάδα) θα συνεχίσουν το «μασάζ» στους αντιφρονούντες (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία), των οποίων οι ενστάσεις όσον αφορά στους κινδύνους που ενέχει η πρόταση για την ασφάλεια εφοδιασμού δεν έχουν καμφθεί.
Βέλη κατά του πλαφόν εξαπολύονται και από άλλες πλευρές: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν το χαρακτήρισε ως «μια από αυτές τις στρεβλωτικές αποφάσεις που στέλνουν το λάθος σήμα». Η EFET (European Federation of Energy Traders) που εκπροσωπεί τους διαπραγματευτές στα Χρηματιστήρια υποστήριξε ότι το πλαφόν θα οδηγούσε σε «αέριο με το δελτίο», τονίζοντας ότι οι υψηλές τιμές στον ευρωπαϊκό κόμβο TTF «δείχνουν» ελλείψεις στις διασυνδέσεις και την ικανότητα αεριοποίησης στην Ευρώπη και όχι διαρθρωτικές δυσλειτουργίες της αγοράς, τονίζει το K Report.
Εξαιρετικά πολύπλοκο για να υλοποιηθεί» χαρακτήρισε το πλαφόν ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής Unicredit, E.Nielsen: «Είναι, πράγματι, ένα ευρωπαϊκό μονοψώνιο για την αγορά φυσικού αερίου, η σωστή απάντηση; Δεν θα προσπαθούσαν οι χώρες-παραγωγοί να διοχετεύουν το αέριο σε άλλες αγορές, δημιουργώντας ελλείψεις στην Ευρώπη; Πώς αυτό θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα τις σχέσεις με τους εξαγωγείς; Κι αν μειώσουμε τεχνητά τις τιμές, δεν αφαιρούμε σημαντικά κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου; Κι αν αφαιρέσεις τα σήματα των τιμών από τις αγορές, πώς θα τους τα ξαναδώσεις πίσω στο μέλλον;». Πολλά τα ερωτήματα και δεν έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις…