Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στην 3η συνάντηση των εταίρων του έργου CITISYSTEM για την κυκλική βιοοικονομία στις πόλεις

Στην 3η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου CITISYSTEM συμμετείχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

          Το έργο CITISYSTEM, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe, προωθεί την κυκλική βιοοικονομία και επικεντρώνεται στην κυκλοφορία των υλικών, των τροφίμων και των ενεργειακών ροών στο αστικό περιβάλλον. Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την τόνωση της χρήσης, της κυκλοφορίας και της ανάκτησης των βιολογικών πόρων καθώς και στην προώθηση μιας συστημικής αλλαγής σε αστικό επίπεδο. Με αυτούς τους στόχους πραγματοποιούνται δραστηριότητες μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο (μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με τη συμμετοχή εταίρων και εμπλεκομένων φορέων του έργου.

          Επικεφαλής εταίρος του έργου “CITISYSTEM” είναι το LAB-Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών από την Φινλανδία, το οποίο εξειδικεύεται στην καινοτομία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, του σχεδιασμού και της υγείας.

          Την τρίτη συνάντηση των εταίρων του έργου “CITISYSTEM” διοργάνωσε και φιλοξένησε τον περασμένο Απρίλιο η πόλη Mechelen του Βελγίου, που αποτελεί έναν από τους εταίρους του έργου. Η πόλη του Mechelen ακολουθεί μια ενιαία στρατηγική ώστε να μετασχηματιστεί σε μία κλιματικά ουδέτερη και κυκλική πόλη, με ανάπτυξη που μπορεί να αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υλικών κατά 30% έως το 2030.

          Στην τρίτη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου “CITISYSTEM” , μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των Αρχών Χάραξης Πολιτικής, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και  εκπρόσωποι των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.

          Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης παρουσιάστηκε από εκπροσώπους της πόλης του  Mechelen το σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται, ώστε το Mechelen να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλειστούς βρόγχους τροφίμων και στην προώθηση της κυκλικής βιοοικονομίας. Αναλύθηκαν ιδιαίτερα οι περιφερειακές πολιτικές για την υποστήριξη της κομποστοποίησης σε κοινοτικό επίπεδο και την προώθησή της στην εκπαίδευση, μέσω οργανωμένης σχολικής εκστρατείας. Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Mechelen με στόχο τη διάδοση της εφαρμογής της κομποστοποίησης στο σπίτι και στη γειτονιά. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα  εργαστήριο σχετικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε κοινοτικό επίπεδο για τη συλλογή οργανικών οικιακών αποβλήτων. Οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και την πρόοδο ανάπτυξης των εργαλείων χάραξης πολιτικής σε κάθε Περιφέρεια. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη μελέτης στην πόλη του Mechelen και ιδιαίτερα στα σημεία όπου εφαρμόζεται κομποστοποίηση σε επίπεδο γειτονιάς με τη συμμετοχή των  κατοίκων.

          Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η κεντρική συνάντηση των εκπροσώπων των εταίρων του έργου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε διεξοδικά η πρόοδος των δράσεων του έργου και αναλύθηκαν τα επόμενα βήματα. Οι εταίροι συζήτησαν για τη διοργάνωση του επόμενου διαδικτυακού σεμιναρίου που θα υλοποιηθεί στις 21-05-2024 με τίτλο «Enhancing stakeholder cooperation in supporting communities to develop biobased circular economy» και με θέμα τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη των κοινοτήτων στην ανάπτυξη των κυκλικής βιοοικονομίας. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων και των συνεργαζόμενων Αρχών Χάραξης Πολιτικής, έγινε  παρουσίαση των καλών πρακτικών που έχουν ήδη αναδειχθεί στο πλαίσιο του έργου σε κάθε Περιφέρεια και έχουν συμπεριληφθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe.

https://www.interregeurope.eu/citisystem/good-practices

          Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε ως Καλή Πρακτική το Πρόγραμμα συλλογής Bιοαποβλήτων «Καφέ Κάδος», https://fodsakm.gr/kafekados

που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ).

          Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τις καλές πρακτικές, τον αντίκτυπό τους μέχρι τώρα και τη δυνατότητα εφαρμογής τους και σε άλλες πόλεις και Περιφέρειες.

          Στη συνέχεια της δράσης έγινε η παρουσίαση της Περιφερειακής πολιτικής για την στήριξη της βιοοικονομίας στην περιοχή της Φλαμανδίας (βόρεια περιοχή του Βελγίου), με ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της πόλης του Mechelen προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε αγορά με καινοτόμα προϊόντα βιολογικής προέλευσης (τρόφιμα-υφάσματα-κατασκευές), όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής τους, καθώς και σχετικές παρουσιάσεις.

ΠΤΑΚΜ 3η συνάντηση των εταίρων του έργου CITISYSTEM3 ΠΤΑΚΜ 3η συνάντηση των εταίρων του έργου CITISYSTEM2

          Περισσότερες πληροφορίες για το έργο “CITISYSTEM” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του έργου https://www.interregeurope.eu/citisystem και

στο X (Twitter)

https://twitter.com/CITISYSTEMeu

          Επίσης, μπορούν να κάνουν εγγραφή στο Newsletter του έργου CITISYSTEM Newsletter

https://interregeurope.us21.list-manage.com/subscribe?u=0a3e018878a1fbb13c00c68db&id=6b7153acb3

Προηγούμενο άρθροΑνάρτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ