Το ΠαΣοΚ που… φωνάζει για …δικό του νόμο! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αν πρέπει να μνημονεύουμε για κάτι το παλιό ΠαΣοΚ, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το ΕΣΥ. Με πρωτεργάτες κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κι ο Παρασκευάς Αυγερινός, το ΠαΣοΚ έγραψε ιστορία με το ΕΣΥ, έστω κι αν ουδέποτε πατάχθηκε η μάστιγα με τα γνωστά φακελάκια.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτό ως εισαγωγή.

Σήμερα, πολλά χρόνια μετά τη δημιουργία του και με αλλεπάλληλα πλήγματα ακόμη κι εκ των έσω, το ΕΣΥ καρκινοβατεί. Ειδικά σε επίπεδο χειρουργείων, όποιος έχει χρήματα γιατρεύεται, όποιος δεν έχει περιμένει… Για να μη μιλήσουμε για διοικητικές ανεπάρκειες, ακατάλληλο και γερασμένο μη ιατρικό προσωπικό και ελλιπείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σήμερα και το ΠαΣοΚ είναι άλλο. Με «ιδιοκτήτες» και στελέχη που σε άλλες εποχές- όχι πολύ μακρινές- θα χρησιμοποιούνταν για ν’ αγοράζουν τις εφημερίδες του Ανδρέα ή την οδοντόκρεμα του Σημίτη.

Αυτό το ΠαΣοΚ της ηγεσίας και των στελεχών με ελάχιστο ειδικό πολιτικό βάρος, δεν γνωρίζει στοιχειώδη ζητήματα για το ΕΣΥ, ακόμη και νόμους που το ίδιο είχε φέρει και ψηφίσει.

Προσέξτε: Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υλοποίησε διάταξη νόμου με την οποία θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να χειρουργούν απογεύματα, με στόχο να περιοριστεί ο παράνομος χρηματισμός  νοσοκομειακών γιατρών (κυρίως χειρουργών) που παίρνουν «φακελάκι» από ασθενείς για επίσπευση των χειρουργείων. Η επιπλέον αμοιβή θα τους δίνει  τη δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο, ενώ τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση της μεγάλης αναμονής που υπάρχει για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα.

Προσέξτε κι αυτό: Με το νόμο 2889/91, κυβέρνηση ΠαΣοΚ, επιτρέπεται η απογευματινή δραστηριότητα –ιατρεία, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις- ιατρών. Διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές, επιμελητές και πανεπιστημιακοί έχουν δικαίωμα να ασκούν ιατρείο ή θεραπευτικές πράξεις. Επαναλαμβάνω, είναι νόμος ΠαΣοΚ, από το 1991, με υπουργό Υγείας τον Αλέκο Παπαδόπουλο.  Ο δεν ΄Άδωνις Γεωργιάδης, ανασύρει αυτόν τον νόμο που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τον ενεργοποιεί, μαζί με τις τροποποιήσεις που έγιναν από… το 2022!

Κι όμως. Το ΠαΣοκ λέει «όχι» σε δικό του νόμο! Ο δε τομεάρχης Υγείας, Γιάννης Τσίμαρης, βυθισμένος προφανώς στην πολιτική του άγνοια, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία…. κατακεραύνωσε τον Άδωνι Γεωργιάδη!!  Αντί να επιχειρήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις για βελτίωση των δεδομένων, βγήκε στο αντάρτικο με … άρνηση!

Γελάνε κι οι πέτρες! Όπως με πολλούς στο σημερινό ΠαΣοΚ που έχουν τόση σχέση με την πολιτική και το σήμερα, όση ο ήλιος με το φεγγάρι….

Μα δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι η άγνοια, δεν είναι η επίθεση σε νόμους που το ίδιο το ΠαΣοΚ έφερε και ψήφισε. Είναι η άγνοια της πραγματικότητας.

Αναρωτιέται κάποιος αν εκεί στο ΠαΣοΚ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, όπου οι γιατροί του ΕΣΥ δεν μπορούν ν’ ασκούν ιδιωτικό έργο, εντός ή εκτός του ΕΣΥ! Κι έστω ο τομεάρχης Υγείας δεν το γνωρίζει. Μα, δυστυχώς κι εκ του αποτελέσματος (ανακοίνωση ) δεν το γνωρίζουν ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη που την επέτρεψαν. Κι ύστερα αναρωτιούνται τι έχουν τα έρμα και…. ψοφάνε.

Αλήθεια, εκεί στο ΠαΣοΚ που θέλουν να γίνουν δύναμη κυβερνησιμότητας , έχουν να προτείνουν κάτι επί της ουσίας, πέραν των αρνήσεων; Έχουν να προτείνουν κάτι για τους τρόπους ενίσχυσης των εισοδημάτων των γιατρών, που στο ΕΣΥ αμείβονται με ελάχιστα χρήματα;  Έχουν να προτείνουν κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για να μειωθεί ο κατάλογος των αναμενόντων χειρουργείο; Θεωρούν ότι η αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ από τα απογευματινά χειρουργεία, είναι κάτι επιλήψιμο; Θεωρούν ότι η προσέλκυση ασθενών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αποτελεί μεμπτή πράξη; Θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι με την άγνοια και τις ιδεοληψίες θα «μιλήσουν» στις καρδιές της κοινωνίας;

Κι όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε για …κυβέρνησή τους.

Για γέλια και για κλάματα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΙωάννινα: Μήνυμα Ν. Δένδια προς την Αλβανία για την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου