Το παιχνίδι χοντραίνει και γίνεται πολύ επικίνδυνο για την ΕΕ – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

O εφιάλτης είναι εδώ! Οσοι πίστευαν ότι δεν θα το πάει στα άκρα η Ρωσία, διαψεύστηκαν. Το ενεργειακό πόκερ Ευρώπης και Ρωσίας σκληραίνει. Aργά χθες το βράδυ η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει σήμερα, μετά το 3ήμερο κλείσιμό του για συντήρηση, γιατί διαπιστώθηκε νέο τεχνικό πρόβλημα. Η πλήρης, προς ώρας, διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη έρχεται (μάλλον όχι τυχαία) λίγες ώρες μετά από δυο σημαντικές εξελίξεις:

  1. Την απόφαση των υπουργών Οικονομικών των G7 να θέσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, στην οποία το Κρεμλίνο αντέδρασε άμεσα προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει να πουλά αργό σε όποια χώρα εφαρμόσει αυτό το μέτρο.
  2. Τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «ήρθε η ώρα για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών», την οποία ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μεντβέντεφ, σχολίασε ως εξής: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Η νέα εξέλιξη μπορεί να σημαίνει μόνο δύο πράγματα: είτε η Ρωσία φοβάται πραγματικά μια ενιαία αντίδραση από την ΕΕ που θα την αναγκάσει σε μια νέα ενεργειακή στρατηγική ανοίγματος προς την Ασία ή μπλοφάρει. Με στόχο να διαλύσει τις όποιες ελπίδες της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 , την  κορυφής της επόμενη Παρασκευή .

Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, Γερμανία και Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. Από κοντά και η Ιταλία, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «υψηλή» η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα είναι «μέτρια» και άλλων δυτικών χωρών της ΕΕ «χαμηλή».

Πριν την κίνηση της Gazprom, είχε ανοίξει μια χαραμάδα αποκλιμάκωσης των τιμών ως συνέπεια της κινητικότητας στις Βρυξέλλες και των διαβεβαιώσεων της Γαλλίας ότι θα επαναλειτουργήσουν όλες οι πυρηνικές μονάδες της σύντομα. Ενδεικτικό: Η τιμή spot του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχωρούσε 13%, στα 212 ευρώ/MWh, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε προσεγγίσει το ιστορικό υψηλό των 350 ευρώ/MWh. Παράλληλα, σε τροχιά οπισθοχώρησης από τα επίπεδα των 600-650 ευρώ/MWh είχαν μπει και οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού: Η αγορά της επόμενης μέρας διαμορφωνόταν στα 288 ευρώ/MWh στη Γερμανία (-30%), στα 417 ευρώ στη Γαλλία (-19,4%) στα 476 ευρώ στην Ιταλία και στην Ελλάδα η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν στα 409 ευρώ/MWh (-24%). Αν, όμως, ο Nord Stream παραμείνει εκτός λειτουργίας επί μακρόν, η εικόνα θα αλλάξει άρδην, όχι μόνο στις τιμές αλλά και στην επάρκεια αερίου και ρεύματος, εκτιμούν οι αναλυτές.

Προηγούμενο άρθροΟΗΕ: Ιστορικό ψήφισμα για τα θύματα βιασμού
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Ενημερωτικό δελτίο τελευταίου 24ωρου