Η επέτειος των 36 ετών από την ημέρα που άλλαξε ο ρους του ελληνικού μπάσκετ με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 στο ΣΕΦ συνέπεσε με την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) συνδύασε την ευτυχή συγκυρία με την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Με σύνθημα «Το μπάσκετ είναι στο αίμα μας», οργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος, ανέφερε: «Το μπάσκετ είναι στο αίμα μας, αυτό ακριβώς είναι το μότο κι αυτό είναι η ζωή μας 36 χρόνια τώρα. Πρέπει να τιμάμε το παρελθόν και να είμαστε έτοιμοι, με υπομονή και ταπεινότητα, ώστε η Εθνική ομάδα που πάντα μας κάνει περήφανους, να μας ξαναβγάλει στους δρόμους. Εκείνες οι μέρες είναι ζωντανές, τις θυμόμαστε κάθε χρόνο, τις ονειρευόμαστε και πιστεύουμε πως αυτό που έγινε το 1987 και έγινε ξανά το 2005, θα γίνει και πάλι. Τιμούμε τη μέρα στην οποία το μπάσκετ άρχισε να εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα, αυτό της αιμοδοσίας. Είναι το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας, που αυτό άλλωστε εκφράζει και το μπάσκετ».
Δύο επιφανή μέλη της ομάδας του 1987, ο Νίκος Σταυρόπουλος και ο Νίκος Φιλίππου μίλησαν για την ιστορική επέτειο, αλλά και την αιμοδοσία. «Είμαστε όλοι εδώ, αναγνωρίσιμοι και μη, για να κάνουμε την υποχρέωσή μας απέναντι στον συνάνθρωπο δίνοντας αίμα. Είναι μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της ομοσπονδίας. Η 14η Ιουνίου είναι πολύ σημαδιακή ημερομηνία, ο πρόεδρος φτάνοντας εδώ μου είπε ‘Χρόνια Πολλά’. Αυτό έχει περάσει σε όλο τον κόσμο. Τα 36 χρόνια που πέρασαν είναι πάρα πολλά, αλλά ο κόσμος ακόμη το θυμάται. Είμαστε εδώ για να κάνουμε καινούρια πράγματα και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Η κοινωνία χρειάζεται μεγάλες στιγμές και αυτές δεν έρχονται ξαφνικά. Πάντα ελπίζουμε για κάτι παρόμοιο και το οφείλουμε στα παιδιά μας. Θέλουμε να παίξουν μπάσκετ και να το απολαύσουν, να το δουν σαν παιχνίδι. Αυτή είναι και η προσπάθεια της ομοσπονδίας, να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο παιχνίδι του μπάσκετ, που είναι το πιο θεαματικό παιχνίδι», τόνισε ο Νίκος Σταυρόπουλος, που είναι πλέον υπεύθυνος αναπτυξιακού προγράμματος.
Ο δε Νίκος Φιλίππου είπε: «Είναι μια μέρα που όλοι θυμόμαστε, όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες. Είναι ευτυχής συγκυρία που συνδυάζεται με την παγκόσμια μέρα αιμοδοσίας. Το μπάσκετ είναι στο αίμα μας και το αίμα μας μπορούμε να το δώσουμε για να σώσουμε ανθρώπους. Η χαρά είναι μεγάλη για την επέτειο αυτή, γιατί πριν 36 χρόνια ήταν η αρχή για την εκτόξευση του μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού. Σε όλα αυτά πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο, όχι μόνο παίκτες, αλλά προπονητές, ομοσπονδία και πάνω από όλα ο κόσμος, που ήταν ο κυριότερος παίκτης μας και αυτό δεν αποτελεί στερεότυπο. Ήταν ένα σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία μας ο κόσμος και ακόμη και σήμερα μας δίνει μια γλύκα και μια ζεστασιά μέσα μας». Όσον αφορά στην τιμή που θα γίνει στον Νίκο Γκάλη στο φιλικό με την Σλοβενία στις 4 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ; «Ο Νίκος Γκάλης αξίζει τα περισσότερα, όσες τιμές κι αν του γίνουν. Είναι χαρά όλων μας και μέσα από αυτή την τιμή χαιρόμαστε και εμείς και παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι».
Η νεότερη γενιά των πρωταθλητών Ευρώπης, αυτή του 2005, ήταν επίσης παρούσα. Ο Δήμος Ντικούδης, υπεύθυνος Εθνικών ομάδων και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, επισήμανε: «Η ομοσπονδία δείχνει το κοινωνικό της έργο και θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας αίμα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Το 1987 σημαίνει πολλά για το ελληνικό μπάσκετ, οφείλουμε να θυμόμαστε αυτή την επιτυχία και να τιμούμε τους ανθρώπους που τη χάρισαν στη χώρα μας».
Ο Κώστας Τσαρτσαρής, υπεύθυνος αναπτυξιακού, σημείωσε: «Πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι και συνάνθρωποι. Το να δώσουμε αίμα είναι μια απλή διαδικασία και μέσω αυτής μπορούμε να σώσουμε μια ζωή. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να πάμε σε ένα κέντρο αιμοδοσίας και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την επέτειο του 1987, μια πολύ σημαντική μέρα. Είναι η μέρα που όλοι εμείς αγαπήσαμε περισσότερο το μπάσκετ και μπορέσαμε να το διατηρήσουμε ψηλά. Χρωστάμε τα πάντα στην ομάδα του 1987, χρωστάμε ότι βρισκόμαστε εδώ, χρωστάμε ότι κατακτήσαμε το ίδιο τρόπαιο το 2005 και χρωστάμε ότι μπορούμε να είμαστε πλέον σε κάποια πόστα με στόχο να βοηθήσουμε το άθλημα».
Το μπάσκετ γυναικών είχε τη δική του εκπροσώπηση. «Ήμουν στο γήπεδο, όχι μόνο στον τελικό, αλλά σε όλα τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας το 1987. Η επιτυχία αυτή άλλαξε το μπάσκετ, έδωσε πολλά στις νέες γενιές και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί μέσω του αθλήματος. Η επέτειος συμπίπτει με την παγκόσμια μέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον συνάνθρωπο», τόνισε η υπεύθυνη του μπάσκετ Γυναικών και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, Άννη Κωνσταντινίδου. «Με πολλή δουλειά και προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν. Τα πράγματα δεν αλλάζουν σε μια μέρα στο μπάσκετ γυναικών, το σίγουρο είναι πως είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και στην Εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Έχουμε ένα μείγμα παλιών και νέων παικτριών και είμαστε σίγουροι πως η ομάδα θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της».
Μια ακόμη παίκτρια-θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, η Εβίνα Μάλτση, ήταν επίσης παρούσα. «Η αιμοδοσία είναι μια από τις πολλές κοινωνικές δράσης της ΕΟΚ και στέλνουμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα για τους συνανθρώπους μας. Είναι ευτυχής συγκυρία που συμπίπτει με την επέτειο του 1987, μια επιτυχία που ήταν τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Φυσικά πιστεύω πως μπορεί να ξανάρθει μια τέτοια επιτυχία και γι’ αυτό δουλεύουμε όλοι. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη, όπως και για την Εθνική Γυναικών που αρχίζει αύριο την προσπάθειά της στο Ευρωμπάσκετ. Είναι ήδη μεγάλη επιτυχία η παρουσία της στη διοργάνωση. Τα κορίτσια θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα είμαστε δίπλα τους και περήφανοι γι’ αυτές», υπογράμμισε η υπεύθυνη για την προώθηση του μπάσκετ γυναικών.
Το «παρών» έδωσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Στο διάστημα που υπουργός είχαμε πολλές κοινές δράσεις με την ομοσπονδία για την προώθηση θεμάτων υγείας και η σημερινή αιμοδοσία είναι μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία. Το μπάσκετ είναι όντως στο αίμα μας και θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται το αίμα μας. Οπότε η σημερινή δράση είναι και ουσιαστική και συμβολική. Το μπάσκετ μάς έχει δώσει τεράστιες χαρές και προσδοκούμε και τις επόμενες χαρές».
Ασπασία Βελονάκη / ΑΠΕ-ΜΠΕ