Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, που βρίσκεται σε μπλε-πράσινα φύκια και που ονομάζεται coibamide Α. Οι ερευνητές έκπληκτοι είδαν την συγκεκριμένη ένωση να σκοτώνει δύο από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου , όγκων του εγκεφάλου και επιθετικό καρκίνο του μαστού.
Η coibamide Α έχει την ικανότητα να αποκόπτει τα καρκινικά κύτταρα με το να επικοινωνούν με τα αιμοφόρα αγγεία και με άλλα υγιή κύτταρα του οργανισμού τα οποία ενεργοποιούν το θάνατο του άρρωστου κυττάρου. Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν υπό έρευνα νέες θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου
Η συγκεκριμένη ένωση coibamide Α είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση επιθετικών μορφών καρκίνων του εγκεφάλου και του μαστού. Έτσι σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα οι ερευνητές οδηγούνται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου
Μια ομάδα ερευνητών από το Oregon State University διαπίστωσε ότι η ένωση coibamide Α έχει την ικανότητα να θεραπεύει δύο από τις πιο επιθετικές μορφές καρκινικών όγκων του εγκεφάλου και τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Τζέιν Ισμαήλ, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει φάρμακο σε κλινική χρήση ή σε κλινικές μελέτες που να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ερευνούμε για να αποκαλύψουμε έναν νέο δρόμο, ώστε να εξουδετερώσουμε παντελώς τα πολύ ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα»
Η ένωση ανακαλύφθηκε από τον Δρ Κέρι McPhail, του Oregon State, σε ερευνητικές καταδύσεις στο Εθνικό Πάρκο Coiba του Παναμά πριν από οκτώ χρόνια. Ο ερευνητής συνέλεξε μπλέ – πράσινα φύκια που ονομάζονται κυανοβακτήρια, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, και διαπίστωσε ότι είναι μια μίξη από τουλάχιστον τρία είδη φυκιών που αναπτύσσονται από κοινού πάνω σε βράχους σε περιοχές με θαλάσσια ρεύματα. Παρόμοια είδη φυκιών έχουν βρεθεί έχουν βρεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.
Ο Δρ Ισμαήλ, δήλωσε: «Οι ασθενείς με πολλά άλλα είδη καρκίνου έχουν ήδη κάποιες πραγματικά εξαιρετικές επιλογές θεραπείας, έτσι το ενδιαφέρον μας στράφηκε σε μερικά είδη καρκίνου που δεν είχαν τόση επιτυχία με την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων», και συνέχισε: «Η χημική πολυμορφία που βρίσκεται στη φύση υπήρξε πάντα μια σημαντική πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών έχουν αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, το θαλάσσιο περιβάλλον παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο».
Πειράματα σε ζώα έδειξαν ό τι με την χρήση της coibamide Α οι όγκοι του εγκεφάλου μειώθηκαν δραστικά.
Συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας κατάφεραν πρόσφατα με μια μέθοδο που ανέπτυξαν να παράγουν την ένωση συνθετικά – η οποία σαφώς θα καταστήσει τις ερευνητικές προσπάθειες της ομάδας ακόμα πιο εύκολη.