Το καρκίνωμα των συναρμοδιοτήτων – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αν ψάξει κάποιος τα αρχεία διαφόρων υπηρεσιών του κράτους εδώ και δεκαετίες, θα βρει… τέλεξ και … φαξ στα οποία διάφοροι κρατικοί παράγοντες αναφέρουν ότι για το τάδε ή δείνα θέμα «δεν είναι αρμόδιοι εκείνοι»… Δεκαετίες ολόκληρες φτιάξαμε ένα κράτος ανευθύνων! Ουδείς είναι υπεύθυνος για τίποτα. Άλλωστε οι συναρμοδιότητες αποτελούν εφεύρημα ανικάνων κι ευθυνόφοβων που κρύβονται πίσω τους. Ίσως και τεμπέληδων ή βολεμένων.

Δεκαετίες τώρα αυτό το πανάκριβο κράτος δεν αλλάζει. Δεν θέλουμε εμείς να το αλλάξουμε. Ένα από αυτά είναι οι περίφημες συναρμοδιότητες. Δεν κάνουμε άλλη δουλειά από το ακούμε από διαφόρους αρμοδίους να μας λένε …«εγώ δεν είμαι αρμόδιος». Κι εν τω μεταξύ καίγονται άνθρωποι ή σε άλλη περιοχή πνίγονται και σε άλλη καταστρέφονται περιουσίες εξ αιτίας παραλήψεων των προσώπων του  κρατικού μηχανισμού.  Ε δεν έχουμε ανάγκη τέτοιους σε ένα κράτος που μας κοστίζει κοντά στα 100 δις τον χρόνο.

Πρέπει να εισέλθουμε  στο πλαίσιο της λογικής. Δηλαδή, όλες οι ευθύνες ενός αντικειμένου, σε έναν φορέα. Να λογοδοτεί εκείνος για τα πάντα. Κι όχι ότι συμβαίνει σήμερα, όπου η μια πλευρά ενός δρόμου ανήκει στην Περιφέρεια κι η άλλη στον δήμο. Τα δε κλαδιά των δέντρων και στις δυο πλευρές του δρόμου να ανήκουν στο δασαρχείο και τα φρεάτια που περνούν από κάτω σε άλλες υπηρεσίες.

Ιδού λοιπόν  πεδίο δόξας τρανό για την κυβέρνηση, να προχωρήσει σε μια κορυφαία μεταρρύθμιση. Να τελειώσει τις συναρμοδιότητες. Παντού. Κι ας θυμώσουν δήμαρχοι, ας θυμώσουν υπουργοί, ας θυμώσουν συνδικαλιστές ή όποιος θέλει. Αυτά πρέπει να τελειώσουν και να φτιαχτεί ένα κράτος που αν μη τι άλλο θα σέβεται αυτούς που το πληρώνουν αδρά. Κι αυτό το κράτος μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να το αλλάξει. Να βρει τον αντίστοιχο Πιερρακάκη και να τον αφήσει χωρίς πιέσεις να καθαρίσει τη μπουγάδα.

Από την άλλη πλευρά, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει τους κατάλληλους δημάρχους; Όσο γνωρίζω κάποιους, έχω εξαιρετικές αμφιβολίες.

Προσέξτε: Οι δήμαρχοι, βάσει νόμου πια, μπορούν να εισέλθουν σε ιδιωτικές περιουσίες και να καθαρίσουν τα ξερόχορτα, στέλνοντας τη λυπητερή στους ιδιοκτήτες. Κι όμως βλέπουμε βουνά από ξερόχορτα σε χιλιάδες οικόπεδα στο λεκανοπέδιο. Και σε όλη την Ελλάδα. Άρα;

Κι επειδή οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για ένα δύσκολο και «καυτό» καλοκαίρι, ας συνειδητοποιήσουμε ότι όσα πυροσβεστικά μέσα (αεροπλάνα ή επίγεια) κι αν έχουμε, ίσως να μη προλαβαίνουν τίποτα. Μακάρι να διαψευστούμε.

Επειδή όμως το ζητούμενο δεν είναι αν διαψευστούμε ή όχι, ας κάνουν τη δουλειά τους οι δήμαρχοι. Ας την κάνουν όλοι. Κι ο ΑΔΜΗΕ, ας πάει να καθαρίσει όπου δει κι ας ρίξει και μια ματιά στους μετασχηματιστές του… Κι οι δασάρχες ας κάνουν μια στάλα δουλίτσα, έστω κι από το…. δασαρχείο του Πειραιά!!  Κι όλοι ας κάνουν ότι πρέπει. Για να μη κλαίνε μετά στα κανάλια και φωνάζουν ότι «δεν ήταν αρμοδιότητά μου».

Η δε κυβέρνηση, ας προχωρήσει σ’ αυτή τη σπουδαία μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων ανευθυνοϋπεύθυνων…  Μόνο οφέλη θα έχει.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2022
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές Εξετάσεις: Τα σημερινά εξεταζόμενα μαθήματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.