Το Ισραήλ αναμένει να απελευθερωθούν σήμερα, οι πρώτοι όμηροι από τη Γάζα

Το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει σήμερα, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 05:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Times of Israel: Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες

Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που μπορεί να απελευθερωθούν περιλαμβάνονται γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι

Μεταξύ των 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, βρίσκονται αγόρια που έχουν φυλακιστεί για επιθέσεις με πέτρες και ταραχές και γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει της συμφωνίας, 50 όμηροι που απήχθησαν από το ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, στους οποίους, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel κι άλλα μέσα, περιλαμβάνονται 287 αγόρια ηλικίας ως 18 ετών που έχουν φυλακιστεί για πρόκληση ταραχών και επιθέσεις με πέτρες στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι υπόλοιποι 13 από τους παλαιστίνιους κρατουμένους που ενδέχεται να απελευθερωθούν είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι δεν θα απελευθερωθούν κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.

Το Ισραήλ δημοσίευσε σήμερα κατάλογο με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας.

Η εφημερίδα Times of Israel σημείωσε ότι η δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους αποσκοπεί να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσης κάποιων προσώπων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, μια προσφυγή μπορεί να κατατεθεί εντός 24 ωρών, αλλά δεν αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Η Χαμάς είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους, γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, και είχε επισημάνει ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί ούτε να προχωρήσει σε συλλήψεις οπουδήποτε στη Γάζα στη διάρκεια της 4ήμερης κατάπαυσης του πυρός που θα κηρυχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία μεσολάβησε για την επίτευξή της, είχε παράλληλα ανακοινώσει ότι 50 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για “αριθμό Παλαιστινίων, γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές”.

“Η έναρξη της κατάπαυσης του πυρός θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης”, ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ στην πλατφόρμα X.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η πρώτη απελευθέρωση ομήρων αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤην αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης τόνισαν επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς
Επόμενο άρθροΑνοικτά την Κυριακή 26 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα