Έχοντας σαλπάρει νωρίς το πρωί σήμερα από την Αστυπάλαια, το σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έβαλε πλώρη προς το ΒΑ Αιγαίο.
Στο νησί προσκληθήκαμε από το Δήμο της Αστυπάλαιας – με τον οποίο βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία για πολυάριθμα περιβαλλοντικά ζητήματα – για να λάβουμε μέρος στο ιδιαίτερα χρήσιμο «περιβαλλοντικό τριήμερο» που διοργάνωσε ο Δήμος του νησιού, σε ένα πρωτότυπο σκηνικό στο λιμάνι της Αστυπάλαιας.
Η παρέμβαση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος επικεντρώθηκε στις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας στην Αστυπάλαια, τις γύρω νησίδες, καθώς σε άλλα νησιά και περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους της Ελλάδας.
Στην εισαγωγική ομιλία, ο υφυπουργός Τουρισμού καθ. Μάνος Κόνσολας, τόνισε την αναγκαιότητα να στραφούν τα νησιά – και ιδίως τα μικρότερα νησιά – στις ποιοτικές, ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι δυναμικές παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Σαρωνικού, τον Δήμαρχο Τρικάλων και τον Δήμαρχο Νισύρου.
Σημαντική ήταν η ξεκάθαρη θέση του Δημάρχου Αστυπάλαιας ενάντια στον καταστροφικό σχεδιασμό εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στο νησί– ένα σχεδιασμό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα τις τυχοδιωκτικές επενδύσεις και το ευκαιριακό κέρδος μεγάλων επενδυτικών ομίλων και εταιρειών.
Αντικείμενο έντονης συζήτησης από τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού ήταν η ξεκάθαρη αντίφαση των κυβερνητικών στρατηγικών που ενώ αναδεικνύουν ως προτεραιότητα την ήπια τουριστική αξιοποίηση και τη διαφύλαξη του φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου των μικρών νησιών, παράλληλα στις ίδιες περιοχές σχεδιάζουν βιομηχανικές ζώνες και φαραωνικά έργα τσιμεντοποίησης, διάνοιξης δρόμων, εκσκαφών κλπ., δηλαδή τη μη- αναστρέψιμη βεβήλωση του φυσικού και αισθητικού τοπίου των νησιών.
Αξιοσημείωτος είναι ο έντονος προβληματισμός και η μεγάλη ανησυχία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και των αρχών της Αστυπάλαιας για το θέμα αυτό, με δυναμική συμμετοχή στις συζητήσεις από κατοίκους όλων των ηλικιών.
Παρόλο που η τοπική κοινωνία στηρίζει απόλυτα μία πιθανή εγκατάσταση ΑΠΕ ήπιας κλίμακας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, εκφράστηκε ξεκάθαρα η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, έναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας. Σε μία εποχή που οι ΑΠΕ μικρής κλίμακας και μεγάλης απόδοσης βρίσκονται στο απόγειό τους παγκοσμίως, είναι παράδοξο ότι οι κρατικές αρχές επιμένουν να εφαρμόζουν τεχνολογίες που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά ακόμα παράγουν υψηλό κέρδος για τους μεγάλους επενδυτές και τους κατασκευαστές.
Η παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επικεντρώθηκε στην ανάλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας στην Αστυπάλαια και στα νησιά του Αιγαίου γενικότερα. Αποτελεί μία παρανοϊκή και τυχοδιωκτική επενδυτική σύλληψη, που προωθείται μάλιστα με την προκάλυψη της σωτηρίας του κλίματος….
Μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για το θέμα αυτό στο δεύτερο μέρος του παρακάτω άρθρου:
“Η Απαξίωση των Ελληνικών Νησιών”