Το ηλεκτρικό ρεύμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και η επιστροφή κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη

Του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ο πολίτης βιώνει την μεγαλύτερη ακρίβεια   εν καιρώ ειρήνης. Εκτός όμως της εξοντωτικής ακρίβειας ζούμε και τραγελαφικές καταστάσεις στην  χώρα μας, ως απόρροια αυτής αλλά και της ανάλγητης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ενώ στα καύσιμα πχ. θα μπορούσε  να μειωθεί  ο Ειδικός  Φόρος Κατανάλωσης και το κράτος  θα είχε ελάχιστες απώλειες λόγω αύξησης της κατανάλωσης, όπως έκαναν  18 κράτη στην Ε.Ε., η κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά από πολλές παλινωδίες, έδωσε σε ορισμένους ελάχιστα που ούτε ψίχουλα μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε.

Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα η  τραγελαφικότητα των καταστάσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα ενώ  εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης αυξήθηκε το ρεύμα δυο και τρείς φορές και είναι τόσο φουσκωμένοι οι λογαριασμοί τους τελευταίους μήνες που ελάχιστοι μπορούν να τους πληρώσουν, η κυβέρνηση τα έβλεπε όλα  αυτά και δεν έκανε τίποτα στην ουσία, τα έριχνε στον πόλεμο ή σε άλλες αιτίες και σε πλείστες των περιπτώσεων κουνούσε το δάκτυλο απειλητικά στους πολίτες .

 Για το ηλεκτρικό ρεύμα χθες το βράδυ  είχαμε τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, από το δυσβάσταχτο κόστος. Ύστερα από την 9μηνη-λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Πρωθυπουργός τρομοκρατημένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και στην επικείμενη καταβαράθρωση του, προχώρησε σε ένα διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης των πολιτών με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενώ όμως τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας. Επί του πρακτέου δίνει χρήματα από το δημόσιο ταμείο, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys.  Επιπροσθέτως ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε εμμέσως  ότι τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη.

Κατόπιν όλων αυτών και του γεγονότος για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις καλένδες του Ιούλη!!!!. Με λίγα λόγια ο Κ. Μητσοτάκης με τις ενέργειες του και τον μη έλεγχο της κατάστασης στην ηλεκτρική ενέργεια, κατάφερε επί διακυβέρνησης του να το πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα 200% και 300% παραπάνω. Τώρα λέει ότι θα επιδοτήσει με λεφτά των φορολογουμένων το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που περίμενε ο πολίτης να καταργήσει και αυτό το αφήνει στις καλένδες ( βλέπε Ιούλιο) !!!!

Σε ότι αφορά το «επίδομα» των 600,00 ευρώ, εν πρώτοις πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι οριζόντιο αλλά αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον αυτές διασταυρώνονται από τα οικεία έντυπα της εφορίας (ΕΝΦΙΑ, Ε1 και Ε9). Ως εκ τούτου, και μόνο  με αυτό το κριτήριο, τίθεται ένας πρώτος πολύ μεγάλος περιορισμός στην έστω μερική επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), «……με αυτό τον τρόπο λοιπόν επιχειρήσεις, δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικές, μένουν εκτός περιμέτρου εφαρμογής, όταν μάλιστα έχουν χρεωθεί με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των παρόχων, τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες ευρώ από μία αιτία παράνομη και μη σύννομη, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία ο ίδιος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ο Πρωθυπουργός δηλαδή, δηλώνει πώς θέλει είτε να καταργήσει, είτε να αναστείλει!»

 Όλα αυτά δεν συμβαίνουν  από την ανικανότητα του Κ. Μητσοτάκη αλλά από συγκεκριμένη στόχευση, να βοηθήσει στη συγκέντρωση πλούτου στο πολύ μεγάλο κεφάλαιο και να απομυζήσει ότι έχει απομείνει στα κατώτερα λαϊκά στρώματα αλλά και στους μικρομεσαίους που τους έταξε ”λαγούς με πετραχήλια” και τώρα βλέπουν ότι τους κορόιδεψε.

Κύριοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φτάνει πια !!!. Ό λαός δεν αντέχει άλλο τις ρήτρες, την τριπλή ακρίβεια (ενέργεια , καύσιμα, τρόφιμα). Μας υποσχεθήκατε ανάπτυξη και δουλειές μείωση της ανεργίας και το μόνο που ζούμε τρία χρόνια τώρα είναι φτώχεια, τρομακτική ακρίβεια, αναξιοκρατία, και συσσώρευση του πλούτου της χώρας σε ελάχιστα χέρια.

Κύριοι τη κυβέρνησης Μητσοτάκη το μόνο καλό που έχετε να κάνετε στον τόπο, είναι να προκηρύξετε εκλογές και να φύγετε!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνδικαλιστής ΠΟΕΔΗΝ & Νομαρχιακού Τμήματος  ΑΔΕΔΥ

Μέλος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Προηγούμενο άρθροΕύξεινος  Λέσχη  Βέροιας: « Δίνω σήμερα αίμα  για το αδικοχαμένο αίμα των προγόνων μου »
Επόμενο άρθροΝΔ: Ομιλία Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο 14ο Συνέδριο του κόμματος