Kαμπανάκι κινδύνου κτύπησε το ΔΝΤ, αναφορικά με προωτοφανείς κινδύνους που συνεπάγεται η πανδημία παγκοσμίως, με έμφαση στις ανισότητες και τις εντάσεις που μπορεί αυτές να προκαλέσουν, την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να κλείσουν το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχότερους το οποίο διευρύνθηκε με την πανδημία με την επιβολή υψηλότερων φόρων στα πλούσια νοικοκυριά και την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Προειδοποιώντας ότι το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία μπορεί να εντείνει το αίσθημα αδικίας και να οδηγήσει σε κοινωνική αναταρραχή, ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον τονίζει πώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν τη στήριξη των πολιτών αν μεταφέρουν το βάρος της φορολόγησης από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στα πιο εύπορα μέλη της κοινωνίας.
Όπως μεταδίδει η Guardian, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία και να διατηρήσουν την κοινωνική σταθερότητα.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η επιτάχυνση της μετάβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες που προκάλεσε η πανδημία θα πληξει τις εργασιακές προοπτικές για τους ανειδίκευτους εργάτες και θα αυξήσει τα ποσοστά μακροπρόθεσμης ανεργίας.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι κοινωνίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αυξημένη πόλωση, διάβρωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή κοινωνική αναταραχή. Οι παράγοντες αυτοί περιπλέκουν την εφαρμογή συνετών οικονομικών πολιτικών και δημιουργούν ρίσκα για τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη λειτουργία της κοινωνίας» σημειώνεται στην έκθεση Fiscal Monitor.
Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πιο προοδευτικούς φόρους εισοδήματος, κληρονομιάς και περιουσίας και φόρους στα «υπερβολικά» εταιρικά κέρδη για να βοηθήσουν στη μείωση των ανισοτήτων που εκτίθενται από την πανδημία COVID-19.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν στον καθένα δίκαιη ‘δόση’ πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες», προσθέτουν οι συγγραφείς του κειμένου του ΔΝΤ, αναφερόμενοι με αυτή τη μεταφορική έκφραση στα συστήματα υγείας και στα εμβόλια.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν στον καθένα δίκαιη ‘δόση’ πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες», προσθέτουν οι συγγραφείς του κειμένου του ΔΝΤ, αναφερόμενοι με αυτή τη μεταφορική έκφραση στα συστήματα υγείας και στα εμβόλια.
Καθώς η πανδημία πιέζει τα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών, αρκετές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα και να δαπανούν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους αποτελεσματικότερα, συνιστούν.
Εισηγούνται επίσης να υποστηριχθούν κράτη με χαμηλότερα εισοδήματα, που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με «με ιδιαίτερα επίφοβες προκλήσεις».
«Για να επιτευχθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, με πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες ως το 2030, θα χρειάζονταν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για 121 αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά εισοδήματα», ή το 2,6% του εκτιμώμενου παγκόσμιου ΑΕΠ στον ορίζοντα αυτόν, υπολογίζουν.
Για να πείσουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί δράση, σε ανάρτησή τους στο blog του ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι του Νταβίντ Αμαγκλομπέλι, Βίτορ Γκάσπαρ και Πάουλου Μέδας υπογραμμίζουν ότι έξι εκατομμύρια παιδιά σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν το σχολείο φέτος, κάτι που θα έχει συνέπειες για γενιές ολόκληρες.