Οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την νότια Ευρώπη κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή στις συνήθειες των τουριστών
Με περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να προτιμούν πλέον να κάνουν διακοπές την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγουν την ακραία ζέστη, όπως προβλέπουν τουριστικοί οργανισμοί και ειδικοί.
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), η οποία αποτελεί ένωση των εθνικών οργανισμών τουρισμού, δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όταν οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει σε ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.
Προορισμοί όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν, στο μεταξύ, καταγράψει αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.
“Αναμένουμε ότι στο μέλλον απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη”, λέει ο Μιγκέλ Σανθ, ο επικεφαλής της ETC.
Έκθεση της ETC δείχνει εξάλλου ότι το 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασική αιτία ανησυχίας για ταξίδια κατά το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου.
Ανάμεσά τους είναι και οι Ανίτα Ελσχόι με τον σύζυγό της, οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους Νορβηγία από τον αγαπημένο τους παραθεριστικό τόπο, το Βασανέλο, ένα χωριό βορείως της Ρώμης, μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο αυτόν τον μήνα καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
“Είχα φοβερό πονοκέφαλο, πρήστηκαν τα πόδια και τα δάχτυλά μου και ζαλιζόμουν όλο και περισσότερο. Θα καθόμασταν εκεί δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορέσαμε εξαιτίας της ζέστης”, εξηγεί η ίδια.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Η ζήτηση για ταξίδια ήταν και πάλι αυξημένη αυτό το καλοκαίρι καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών λόγω της πανδημίας και οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν οδηγήσει σε πολλές ακυρώσεις…ακόμη.
Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κάνει λιγότερες κρατήσεις για προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας και περισσότερες για την Μεσόγειο–συχνά μάλιστα πολλούς μήνες πριν ταξιδέψουν–καθώς συνεχίζουν να αναζητούν παραθαλάσσιους προορισμούς στην μετά covid περίοδο, σύμφωνα με τον Σον Τίπτον του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού ABTA.
Ωστόσο, αυτή η ισορροπία κινδυνεύει να ανατραπεί καθώς οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν σφοδρότεροι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν από καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων θα καταστήσει συχνότερα, σφοδρότερα και φονικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα πιθανόν να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ για την Ευρώπη που είναι 48,8 βαθμοί Κελσίου, το οποίο καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, προκαλώντας έτσι φόβο για μια επανάληψη θανάτων από την ακραία ζέστη όπως συνέβη πέρυσι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ευρωπαϊκά μέσα φιλοξενούν ειδήσεις με τουρίστες που χρειάστηκε να διακομιστούν με ελικόπτερο από ιταλικές παραλίες ή με την τουρίστρια που λιποθύμησε από την ζέστη στη Ακρόπολη.
“Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει μια μείωση στον αριθμό των ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές τον Αύγουστο–μήνα αιχμής–ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν ταξίδια για το φθινόπωρο”, λέει ο Σανθ.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Τουρίστες στην Ρώμη λένε στο Reuters ότι το σκέφτονται σοβαρά αν θα ξαναεπισκεφθούν Ιούλιο την ιταλική πρωτεύουσα.
“Θα ερχόμουν ξανά όταν θα ήταν πιο δροσερά. Μόνο Ιούνιο και Απρίλιο”, λέει η Ντάλφνα Νιμπούρ, μια Αμερικανίδα τουρίστρια που κάνει διακοπές με τον σύζυγό της στην Ρώμη αυτή την εβδομάδα και που εξηγεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει “άθλιες” τις διακοπές τους.
Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο και για την οικονομία της Ιταλίας που ενισχύεται πολύ από τον τουρισμό του καλοκαιριού.
Το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε σε έκθεσή του αυτό τον χρόνο ότι οι ξένοι τουρίστες στο μέλλον θα ταξιδεύουν περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο και θα επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς.
Κάποιοι ευελπιστούν η αλλαγή αυτή να αφορά την επιλογή άλλης περιόδου για διακοπές και να μη συνιστά μείωση του συνολικού αριθμού των τουριστών.
Στην Ισπανία, η μεγάλη ζήτηση των τουριστών αναμένεται να καταγραφεί σε παραθαλάσσιους προορισμούς στα βόρεια της χώρας και στα ισπανικά νησιά, όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι συνήθως χαμηλότερες, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας Exceltur.
Οι Ισπανοί Ντανιέ Οτέρο και Ρεμπέκα Βάσκεθ που επισκέπτονται το Μπιλμπάο είπαν ότι πιθανόν του χρόνου να κάνουν διακοπές τον Ιούνιο που θα είναι πιο δροσερά και θα έχει λιγότερο κόσμο.
Κατά την Ελσχόι, οι καλοκαιρινές διακοπές στη νότια Ευρώπη πιθανόν να είναι κάτι που θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Όπως λέει, σκέφτεται να κάνει διακοπές πλέον στην χώρα της, την Νορβηγία: “Δεν θέλω να κάνω ξανά διακοπές κάπου που θα με πιάνει πονοκέφαλος και ζαλάδα”, εξηγεί.
ΑΠΕ - ΜΠΕ