Την προστασία των ποικιλιών αμπελιού που υπάρχουν στην Ελλάδα ζητάει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επιστολή που εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.
Στην επιστολή επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι διαμορφώνονται πολιτικές που στρέφονται κατά της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας και ζητείται η εναρμόνιση της στρατηγικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάδειξη και διατήρηση του γενετικού υλικού ποικιλιών αμπέλου και την κατοχύρωση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, με την καθοδήγηση των αμπελοκαλλιεργητών για νέες φυτεύσεις, με οδηγό την ελληνική αμπελοποικιλότητα.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά και τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Κιλτίδη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπάς επισημαίνει ότι ειδικά στη Μακεδονία, οι αμπελοκαλλιεργητές κατάφεραν με πολύ κόπο να διασώσουν ποικιλίες για να συνεχίσουν τη μακραίωνη οινική παράδοση του τόπου μας και τις διέδωσαν σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται, άλλωστε, στο γεγονός ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υφίστανται η Τράπεζα Γενετικού Υλικού Οινοποιήσιμων και Επιτραπέζιων Ποικιλιών Αμπέλου, αλλά και η Συλλογή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κιλτίδης αναφέρεται στην παραγωγή εκλεκτών και μοναδικών προϊόντων από τους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοποιούς, που πλέον είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Γνωστοποιεί ότι έχει γίνει καταγραφή των οινοποιήσιμων ελληνικών τοπικών ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και υπογραμμίζει ότι στις αναδιαρθρώσεις υπάρχει η δυνατότητα εθνικού προγραμματισμού που πρέπει να αξιοποιηθεί.
“Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και ουσιαστικό, να επιτευχθεί η σύνδεση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού και της συλλογής του ΑΠΘ με στόχο την δημιουργία μιας κοινής συλλογής με στόχο την ενισχυμένη διατήρηση του γενετικού πλούτου” προσθέτει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ