Την προκήρυξη του Μέτρου 9 για τις Ομάδες Παραγωγών ανακοίνωσε ο Β. Αποστόλου- Από 8 Ιανουαρίου έως 7 Μαΐου οι αιτήσεις

Την προκήρυξη του Μέτρου 9 που αφορά τη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, που πραγματοποιείται στον Βόλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από 8 Ιανουαρίου 2018 έως 7 Μαΐου 2018, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανο Οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών παρέχοντάς τους ενίσχυση για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ΄ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της Ομάδας παραγωγών ή Οργάνωσης παραγωγών.

Νωρίτερα, από το βήμα της συνεδρίασης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του υπουργείου για τη πορεία εφαρμογής σημαντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δήλωσε ότι το 2018 πρέπει «να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ενεργοποίηση των μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών» και αναφέρθηκε σε «δομές που απουσιάζουν από τον πρωτογενή τομέα και που έχουμε ήδη προετοιμάσει εντατικά το προηγούμενο διάστημα μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση, καθώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν για να στηρίξουν την διαρθρωτική ανασυγκρότηση του τομέα».

Μιλώντας για την τρέχουσα χρονιά, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα, επιτεύχθηκαν, με συνέπεια και εντατικές προσπάθειες, οι βασικοί στόχοι που αφορούν αφενός στην ενεργοποίηση των σημαντικότερων σε χρηματοδοτική βαρύτητα μέτρων του ΠΑΑ, με έμφαση στις επενδυτικές δράσεις, και αφετέρου στη συνέχιση και βελτίωση του ρυθμού πληρωμών και απορρόφησης των πόρων, με στόχο την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και των αγροτικών περιοχών.

Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. «Η ΕΒΟΛ στηρίζει πράγματι τους κτηνοτρόφους διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την τιμή απορρόφησης του γάλακτος, δουλεύει αποκλειστικά με ελληνικό γάλα και παράγει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Είναι ένα παράδειγμα υγιούς συνεταιριστικής δραστηριότητας και αξίζει τη στήριξή μας», δήλωσε σχετικά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠ. Καμμένος: Το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί όταν η Κύπρος θα έχει απελευθερωθεί και θα έχει επανενωθεί ο πληθυσμός της
Επόμενο άρθροΑναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Νοεμβρίου 2017 μη μισθωτών ασφαλισμένων